• Luka Volk

    24. 6. 2021  |  Mladina 25  |  Politika

    Obljuba dela dolg

    Preiskovalno-novinarski spletni medij Oštro in inštitut Danes je nov dan sta ustvarila spletno platformo Obljuba dela dolg. Ob tem sta zapisala, da »v Sloveniji vlada visoko nezaupanje v delo politikov, kar predstavlja pomemben del krize demokracije«. Nezaupanje nato vodi v razočaranje nad politiko, »kar v začaranem krogu ohranja nizko udeležbo v različnih političnih procesih, kot so volitve, s tem pa nizko legitimnost odločevalcev,« so še zapisali. Eden ključnih razlogov za to naj bi bil po njihovem mnenju manko preprostih orodij, ki bi redno spremljala delo politikov in uresničevanje njihovih obljub – in ravno to vrzel nameravajo zapolniti.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    24. 6. 2021  |  Mladina 25  |  Kolumna

    Prvih 30

    Trideset let po osamosvojitvi se nam v povprečju godi znatno bolje – več zaslužimo, več imamo, dlje živimo ... A smo dežela zapravljenih potencialov. Napredujemo počasi, saj nas dohitevajo ali prehitevajo nekoč slabši, boljšim pa se praviloma ne približujemo. Tudi počutimo se nič kaj prida. Predvsem pa smo vnesli v delovanje družbe slabosti, ki napovedujejo slab razvoj tudi za naprej.

  • Uredništvo

    24. 6. 2021  |  Kultura

    Politični performans 90-ih let

    V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova bo od 24. junija do 3. oktobra na ogled razstava Spoznanje! Upor! Reakcija!, posvečena  političnemu performansu devetdesetih let. Devetdeseta so bila za regijo izjemno težavno desetletje, ki je z vojnami, nacionalizmi, revizionizmi, korupcijo, partitokracijo, tranzicijo in hitro se razvijajočim kapitalističnim gospodarstvom dodobra zaznamovalo tudi vsa naslednja desetletja. Kustosinja: Bojana Piškur, gostujoči kustosi: Linda Gusia, Jasna Jakšić, Vida Knežević, Nita Luci, Asja Mandić, Biljana Tanurovska-Kjulavkovski, Ivana Vaseva, Rok Vevar in Jasmina Založnik.

  • Uredništvo

    23. 6. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: NAJBOGATEJŠI SO TUDI MED PANDEMIJO BAJNO BOGATELI

    Jutri izide nova Mladina! Tokrat izjemoma v četrtek, saj je v petek praznik. Naslovnico prihajajoče Mladine je oblikoval Damjan Ilić, fotografija, na kateri je več kot štiri tisoč zastavic v spomin umrlim zaradi Covida-19 v ljubljanskem parku Tivoli, pa je delo Luke Dakskoblerja. Najbogatejši so tudi med pandemijo, ko so ljudje množično umirali, bajno bogateli. Več o tem preberite jutri v naslovni temi nove Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od četrtka, 24. junija, dalje. #Mladina25 

  • Žal Bergant ni bil kos Janši

    Žal Igor E. Bergant ni bil kos predsedniku vlade: v pogovoru z njim za TV Slovenija je skrajno previdno, nekako celo do mere nezaznavnosti, poskušal malce podvomiti v njegov stil vodenja, s katerim državo peha v klub držav, ki ogrožajo človekove pravice in rušijo demokracijo, ampak niti v enem trenutku ni postal ekspliciten.

  • IK, STA

    23. 6. 2021  |  Politika

    Madžarski zakon je sramota, v EU ni prostora za homofobijo

    Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Bruslju napovedala ukrepanje zaradi madžarskega zakona, ki se nanaša na pravice skupnosti LGBTIQ. "Madžarski zakon je sramota," je poudarila. Komisija bo po njenih besedah madžarskim oblastem poslala pismo, v katerem bo izrazila pravne zadržke, preden začne zakon veljati.

  • IK, STA

    23. 6. 2021  |  Svet

    Slovenija zaradi nespoštovanja državljanskih svoboščin v družbi Kolumbije, Etiopije in Mjanmara

    Mednarodna zveza za civilno družbo Civicus je danes Slovenijo uvrstila na seznam držav, ki jih spremlja zaradi upada spoštovanja temeljnih državljanskih svoboščin. Janševa vlada z zmanjšanjem financiranja slabi civilnodružbene organizacije ter napada novinarje in nacionalno tiskovno agencijo, kar vodi do krčenja državljanskih svoboščin, so zapisali.

  • Uredništvo

    23. 6. 2021  |  Družba

    »Državna proslava ni naša proslava. Ni proslava za ljudi.«

    Protestna ljudska skupščina je v sporočilu za javnost zapisala, da bo tokratni petkov protest ob Dnevu državnosti hkrati tudi alternativna proslava ljudstva. "Strahovlada se bo ob tej priložnosti ponovno ogradila od ljudi, saj bo isti večer na Trgu republike "državna proslava", ki predstavlja zgolj interese in zasedbo ozke politične elite. Tja bodo prišli predvsem Janševi pajdaši, saj je že po naboru povabljenih jasno, da gre predvsem za željo po širjenju politične agende ekstremne desnice in fašističnih tendenc znotraj EU," so zapisali protestniki in protestnice ter opozorili, da je enako simptomatično, da je osrednjo vlogo na vladni proslavi dobila Cerkev, ki pri osamosvojitvi Slovenije ali njeni viziji ni imela nikakršne ključne vloge. "Gre torej za vsiljevanje vere, za vmešavanje vere v politiko, kamor ta, tudi po ustavi, absolutno ne sodi," so dodali.

  • Oštro.si

    23. 6. 2021  |  Politika

    Janša spet zavajal 

    Predsednik vlade Janez Janša je na prvi seji strateškega sveta za socialno politiko 14. maja dejal, da so prejeli »neko obvestilo, da nekatere sindikalne centrale« izstopajo iz ESS. Navedel je, da je v zadnjem letu v okviru ekonomsko-socialnega sveta potekalo več sej, usklajevanj in pogajanj kot v prejšnjih šestih letih skupaj.

  • Uredništvo

    23. 6. 2021  |  Družba

    Prijave za referendumsko glasovanje iz tujine samo še do petka

    "Vsi tisti, ki bodo v času referenduma proti škodljivemu zakonu o vodah na morju ali na potovanju v tujini, morajo svojo namero o glasovanju iz tujine prijaviti Državni volilni komisiji," so v sporočilu za javnost opozorili v Gibanju za pitno vodo. 

  • IK, STA

    23. 6. 2021  |  Politika

    Janša: »Ko smo šli iz Jugoslavije, smo bili nekje na 27 odstotkih standarda Avstrije«

    "Čas osamosvojitve in razglasitve samostojnosti pred 30 leti je za Slovence, ki imamo Slovenijo radi, sveti čas. Gre namreč za čas, ki ne glede na politična ali druga prepričanja ne deli in ga zato vedno radi praznujemo in se ga z veseljem spominjamo," je v Grosupljem dejal premier Janez Janša.

  • IK, STA

    23. 6. 2021  |  Svet

    Nemški politiki nad Uefo, ki nogometne arene ne želi osvetliti v mavričnih barvah

    V razpravo o mavrični osvetlitvi münchenske Arene na evropskem nogometnem prvenstvu se je danes vključil tudi populistični madžarski premier Viktor Orban. Nemško politiko je pozval, naj se neha vmešavati v šport, obenem pa je branil sporni in homofobni madžarski zakon, ki je jabolko spora.

  • Živ je! Vrhnika, zbudi se!

    Vrhnika je Cankarjevo mesto. Cankar je bil desetletja junak, ker je jasno izrazil svojo naklonjenost »socializmu« ali še bolje »socialnosti«. Avstro Ogrska takrat ni bila nič kaj socialna, nižji sloji so, če so zašli v težave in če so imeli srečo, bili deležni kakšne miloščine, včasih od »fraka« drugič »od talarja«.

  • Uredništvo

    23. 6. 2021  |  Politika

    »Cerkev ni igrala popolnoma nobene vloge pri gradnji naše države v zadnjih 30 letih«

    "Že iz seznama povabljenih gostov se vidi, da je povabil podobno misleče pajdaše, tudi program proslave je zelo ozek v tem pogledu. Da se daje tako zelo pomembno vlogo Cerkvi na sami proslavi, je nesprejemljivo. Cerkev ni igrala popolnoma nobene vloge pri gradnji naše države v zadnjih 30 letih. Zvonjenje zvonov in blagoslov lipe na državno proslavo sploh ne sodi, ker morata biti cerkev in država ločeni, to piše v naših temeljnih aktih, to pa predstavlja samo eno politično opcijo. Saj je povabljen tudi portugalski premier, ampak njegovo vlogo se bo osvetlilo šele čisto na koncu, pa čeprav gre za prenos predsedovanja s Portugalske na Slovenijo."

  • Uredništvo

    23. 6. 2021  |  Politika

    Zore: »Danes je nekatere sram krščanstva, kot je bilo Cankarja sram njegove matere«

    "Danes je namreč videti, kot da je nekatere sram krščanstva, ki je vgrajeno v našo preteklost in v marsičem tudi v sedanjost. Tudi Cankarja je bilo sram njegove matere, ker je bila preveč kmetiška, kot je zapisal, a vendar ga je ona rodila in njeno garanje ga je šolalo."

  • Uredništvo

    23. 6. 2021  |  Politika

    Slovenskim političnim elitam se je uspelo dogovoriti zgolj za samostojnost

    "Slovenskim političnim elitam se je uspelo dogovoriti zgolj za samostojnost (in potem še za vstop v EU), a to je bil zanje »konec« zgodovine. Kako državo osmisliti in doseči uresničitev tistega, kar so zapisale v programe, je bilo v trenutku pozabljeno," je v posebni številki Mladine ROJSTVO DRŽAVE (3. DEL) zapisal zgodovinar dr. Božo Repe. Dodal je, da kljub Demosovi obljubi, da svojega odnosa do preteklosti ne bo gradil na protipartijskem in protijugoslovanskem revanšizmu, je kulturni boj danes osrednja točka političnega delovanja desnega dela politike, zlasti SDS pa tudi NSi in katoliške cerkve ter z njimi povezanih medijev.

  • IK, STA

    23. 6. 2021  |  Politika

    V petek bodo protestirali tudi sindikati

    Sindikalne centrale se bodo zaradi odnosa vlade do socialnega partnerstva udeležile petkovega protesta. Kot pravijo, je njihova zahteva jasna - biti enakovreden socialni partner, ki se v socialnem dialogu dogovarja, usklajuje in pogaja o ustreznih rešitvah. V primeru nadaljnjega zavračanja dialoga so jeseni možni tudi sindikalni protesti.

  • IK, STA

    23. 6. 2021  |  Svet

    13 držav EU zaradi diskriminacije LGBT+ skupnosti na Madžarskem Evropo pozvalo k ukrepanju

    Trinajst držav članic EU je v skupni izjavi izrazilo "globoko zaskrbljenost" zaradi novega zakona na Madžarskem, ki po njihovem prepričanju diskriminira pripadnike skupnosti LGBTIQ in krši pravico do svobode izražanja pod pretvezo zaščite otrok. Podpisnice, med katerimi ni Slovenije (pričakovano, saj sta slovenski in madžarski premier velika zaveznika), so Evropsko komisijo pozvale k ukrepanju.

  • Uredništvo

    23. 6. 2021  |  Družba

    Kaj smo storili v 30 letih samostojne Slovenije?

    Posebna izdaja MLADINA ZGODOVINA (v treh delih je sodelovalo kar 23 zgodovinarjev ter vrhunskih analitikov družbe znanstvenikov) se zaključuje s tretjim delom, ki obravnava obdobje po letu 2000, včlanitev v Evropsko unijo, obdobje neoliberalizma in velike finančne krize, hkrati pa prinaša poglobljene biografije ključnih akterjev. Trilogija se je začela v osemdesetih letih, nadaljevala v obdobje nastanka države in demokracije, zaključuje pa se pri analizi sodobne Slovenije, tudi današnjega časa.

  • IK, STA

    22. 6. 2021  |  Politika

    Proslava in antiproslava

    V Sloveniji bomo v petek obeležili dan državnosti in 30. obletnico osamosvojitve. Uradna vladna proslava bo potekala na Trgu republike v Ljubljani, posvečena pa bo tudi obeležitvi prevzema predsedovanja Slovenije Svetu EU, zato je pričakovati tudi tuje goste. Na povabilo predsednika vlade Janeza Janše naj bi prišel tudi madžarski premier Viktor Orban. 

  • IK, STA

    22. 6. 2021  |  Politika

    Ugotovitve protikorupcijske komisije zoper Aleksandro Pivec so pravnomočne

    Ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v postopku zoper nekdanjo kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec glede nastanitve v Izoli in na Krasu v letih 2019 in 2020 so pravnomočne. Upravno sodišče je namreč zavrnilo tožbeni zahtevek Aleksandre Pivec, so sporočili iz KPK.

  • IK, STA

    22. 6. 2021  |  Politika

    New York Times o nepriljubljenih populističnih voditeljih, tudi o Janši

    New York Times je v ponedeljek objavil prispevek vodje svojega urada za Vzhodno in Srednjo Evropo v Varšavi Andrewa Higginsa o tem, da so populistični voditelji Vzhodne Evrope, posebej Slovenije, Madžarske in Poljske, doma vse manj priljubljeni.

  • IK, STA

    22. 6. 2021  |  Svet

    80 let od napada nacistične Nemčije na Sovjetsko zvezo

    Vojaške enote nacistične Nemčije so 22. junija 1941 vdrle na ozemlje takratne Sovjetske zveze. Ta je leta 1939 z Nemčijo sicer podpisala tajni sporazum o nenapadanju, vendar je nemški nacistični voditelj Adolf Hitler kasneje prekinil zavezništvo s takratnim sovjetskim voditeljem Josipom Stalinom in napadel Sovjetsko zvezo.

  • IK, STA

    21. 6. 2021  |  Politika

    Slovenija v 30 letih ni upravičila pričakovanj državljank in državljanov

    Junijska anketa Vox populi kaže, da Slovenija v 30 letih ni upravičila pričakovanj državljanov, kar meni 61,8 odstotka vprašanih. Zadovoljstvo z lastno državo pa je za 11,7 odstotnih točk višje kot leta 2011. 

  • Oštro.si

    22. 6. 2021  |  Politika

    Evropski delegirani tožilci delujejo le v svoji državi

    Poslanka SAB Alenka Bratušek je 7. junija v oddaji Studio City na nacionalni televiziji zatrdila, da neimenovanje evropskih delegiranih tožilcev za Slovenijo ne bo imelo velikega pomena, saj bodo porabo evropskega denarja pri nas nadzirali drugi tožilci.

  • IK, STA

    22. 6. 2021  |  Svet

    Vatikan skrbi, da bi zakon proti homofobiji vplival na katoliško skupnost

    Vatikan je italijansko vlado v uradnem pismu pozval k spremembi predloga zakona proti homofobiji. Ocenjuje namreč, da predlog zakona, ki naj bi LGBT+ osebe ščitil pred homofobnimi žaljivkami, agresijo in nasiljem, v nekaterih točkah krši konkordat iz leta 1929, ki sta ga sklenila Italija in Vatikan ter ureja odnose med državama.

  • IK, STA

    21. 6. 2021  |  Politika

    Janša: »Imate kakšno sodbo sodišča, da vlada krši zakone?«

    Premier Janez Janša je v pogovoru za TV Slovenija ob jubileju države ocenil, da so bili pred 30 leti "bistveno bolj usodni, neponovljivi časi" kot danes. "Vsakodnevni politični boj je lahko oster, a ko gre za nacionalne interese in ključna vprašanja, kot je bila takrat osamosvojitev ali pa v zadnjem času boj z epidemijo, bi bilo treba malo bolj stati skupaj," je prepričan Janša. 

  • Uredništvo

    22. 6. 2021  |  Družba

    »Natakarji, receptorji, prodajalci ne smejo postati zdravstvena policija«

    “To, da bi natakarji, receptorji in drugi zbirali posebne vrste osebnih podatkov, vsekakor ne pomeni sorazmerne obdelave osebnih podatkov. Pri opredeljevanju ukrepov se na to pogosto pozablja. Natakarji, receptorji, prodajalci namreč niso in ne smejo postati zdravstvena policija. Tudi nimajo možnosti brskanja po dokumentih posameznika. Na tem mestu je, kot že rečeno, potreben razmislek, čemu služijo ta pravila in, ali bi bilo cilje odpiranja storitev mogoče doseči na drug način, brez obdelave osebnih podatkov gostov, ki so poleg tega nezanesljivi, preverjanju pa so izpostavljeni le tisti gostje, ki tam niso poslovne narave. Če namreč ti ukrepi niso znanstveno ustrezno podkrepljeni, pomenijo neutemeljen poseg v pravice."

  • Uredništvo

    22. 6. 2021  |  Politika

    »V DeSUS zmagala struja, ki ne želi za vsako ceno podpirati aktualne vlade« 

    "Z izvolitvijo novega predsednika DeSUS Ljuba Jasniča v slovensko politiko vstopa nova dinamika, ki bi lahko pospešila določene procese, ki jih spremljamo zadnjih nekaj mesecev. Razplet kongresa DeSUS nedvomno kaže, da je v razklani stranki, ki je v letu in pol zamenjala kar tri predsednike, zmagala struja, ki ne želi za vsako ceno podpirati aktualne vlade pri njenem lomastenju po družbenem tkivu. Ključno vprašanje pred novim vodstvom upokojenske stranke je, ali bodo stranki sledili tudi poslanci DeSUS, ki so se v obdobju prostega teka navlekli politike pragmatizma in gnilih kompromisov. Poslanci in stranka DeSUS se bodo morali kmalu odločiti, ali bodo v predvolilno kampanjo, ki se je nedvomno že začela, vstopili kot opozicijska ali kot vladna stranka."

  • IK, STA

    22. 6. 2021  |  Kultura

    Tudi Spielberg bo snemal za Netflix

    Ameriški filmski režiser Steven Spielberg, ki je bil nekoč zelo kritičen do novih spletnih filmskih platform, je vstopil v partnerstvo z Netflixom s pogodbo za več igranih filmov na leto, poročajo tuje tiskovne agencije. Finančne podrobnosti pogodbe med Spielbergovim podjetjem Amblin Partners in Netflixom niso znane.