• DK, STA

    18. 7. 2020  |  Svet

    Mary Trump že prvi dan prodala skoraj milijon izvodov knjige

    Že prvi dan po izidu knjige nečakinje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, so prodali skoraj milijon izvodov. Mary Trump v knjigi Preveč in nikoli dovolj: Kako je moja družina ustvarila najbolj nevarnega človeka na svetu predsednika ZDA ne prikazuje v pozitivni luči. Doktorica psihologije, sicer hčerka predsednikovega pokojnega starejšega brata Freda Trumpa mlajšega, v biografiji med drugim trdi, da Donald Trump izpolnjuje vse kriterije za narcisa, očita pa mu tudi nevednost in precenjevanje samega sebe. Bela hiša biografijo označuje za knjigo laži.

  • DK, STA

    18. 7. 2020  |  Družba

    Bi imeli čelado iz Top Guna ali vesoljsko plovilo iz Osmega potnika?

    V Los Angelesu bodo konec avgusta na dražbi ponudili čelado, ki jo je v filmu Top Gun ob pilotiranju reaktivnega lovca nosil Maverick (Tom Cruise), svetlobni meč jedijskega mojstra Obi-Wana Kenobija, boksarske rokavice Rockyja Balboe in trimetrsko vesoljsko plovilo iz Osmega potnika, za katerega naj bi iztržili pol milijona dolarjev. Prodajo več sto legendarnih hollywoodskih filmskih rekvizitov bodo v živo predvajali 26. in 27. avgusta. 

  • 17. 7. 2020  |  Družba

    Kolesarji v Ljubljani napovedujejo skupščino

    Organizatorji protivladnih protestov za danes napovedujejo, da bodo pohod zaključili z ustanovitvijo ljudske skupščine. Protest se bo pričel z zborom na Prešernovem trgu ob 19. uri. "Čas je, da se protestniki med sabo v miru pogovorimo, povežemo in skupaj začenjamo oblikovati svetlejšo prihodnost in močnejšo civilno družbo," so zapisali in napisali nekaj predlogov, med katerimi so tematike, kot so okolje in trajnostni razvoj, svoboda medijev, delavske in socialne pravice, kulturne politike in koronski ukrepi.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    17. 7. 2020  |  Mladina 29  |  Uvodnik

    Poslanci ne smejo biti talci

    Ko je na začetku februarja postalo jasno, da je oblikovanje koalicije pod vodstvom Janeza Janše realna možnost, smo na tem mestu zapisali: »Poslanci v parlamentu niso za to, da bi postavljali vlade. Seveda delajo tudi to. A na splošnih volitvah jih volimo zato, ker so varuhi demokracije.« Jastrebi SDS in njihovi mediji so seveda ta zapis prikazovali kot odrekanje avtonomije poslancem, da postavijo novo vlado. A zapis je popolnoma jasen: ne danes ne takrat v Mladini nismo sprejemali obravnave poslancev kot ljudi, ki le pridno pritiskajo na gumbke po navodilu strankarskih šefov. Če ne spoštujemo funkcije poslanca, s tem ne spoštujemo niti demokracije. Poslanci so izbrani na volitvah, z njihovo izvolitvijo se demokracija dejansko zgodi. In tudi razmeroma visoke plače in druge dohodke imajo zato, ker jih razumemo kot varuhe demokracije, krhke in občutljive tvorbe. A bistvo delujoče demokracije je, da so ti poslanci res avtonomni.

  • Somrak demokracije

    Janša je ob 25. obletnici genocida v Srebrenici tvitnil: »Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji in drugod.« Ko bereš ta tvit, imaš občutek, da sanjaš. Ali bolje rečeno: občutek imaš, da bereš tvit nekoga, ki opisuje svoje sanje. Ko Janša zagleda zgodovinski revizionizem, se mu preprosto ne more upreti – in njegov tvit je zgodovinski revizionizem, ki bi prebudil mrtve. Vprašanje pa je, ali o njem sanja tudi koalicijska pogodba. In ali o njem sanja naša ustava?

  • Vasja Jager

    17. 7. 2020  |  Mladina 29  |  Politika

    Mediji po višegrajsko

    Kakor vsi avtokratski politiki ima tudi Janez Janša velike težave z neodvisnimi mediji, ki nastavljajo ogledalo njegovi politiki. Zato ni nič čudnega, da predsednik SDS že tako rekoč, odkar je stopil na politično pot, išče načine, kako vplivati na poročanje medijev in s tem na svojo podobo v javnosti. Po več letih sistematičnih pritiskov so zdaj Janševi načrti tik pred uresničitvijo, zadnji korak pa je preoblikovanje treh ključnih zakonov – o RTV, o STA in zakona o medijih –, s katerimi si bo vladajoča politika poskušala podrediti slovensko medijsko krajino. Janša je pri tem že skoraj boleče neizviren in predvidljiv; njegova »reforma« zvesto posnema modela, po katerih so si medije podredili populisti na Poljskem in Madžarskem.

  • Borut Mekina

    17. 7. 2020  |  Mladina 29  |  Politika

    Strokovnjak za trženje banan na čelo Darsa

    Kdo je Valentin Hajdinjak? Hajdinjak je politik z dušo in srcem.

  • Pia Nikolič

    17. 7. 2020  |  Mladina 29  |  Družba

    Nevarni kraki rdeče zvezde

    V soboto zvečer je na ljubljanskem Kongresnem trgu lilo kot iz škafa. Strele so švigale vsepovsod in bobnelo ni samo zaradi grmenja. Iz zvočnikov se je razlegala revolucionarna glasba, od Internacionale do Janija Kovačiča, Nina de Glerie, Jurija Torija in Darka Nikolovskega, iz ust stoterih obiskovalcev pa ubrana zborovska spremljava. Na odru Festivala Ljubljana je pod taktirko Svetlane Makarovič v večernih urah ponovno potekala že skoraj tradicionalna prireditev Nosil bom rdečo zvezdo.

  • Borut Mekina

    17. 7. 2020  |  Mladina 29  |  Politika

    Se je premier zlagal?

    Mladina je na podlagi zakona o dostopu do javnih informacij pridobila elektronska sporočila, ki sta si jih na začetku aprila izmenjala Bojan Nastav, tedanji generalni direktor statističnega urada (Surs), in ekonomist ter član tako imenovane Lahovnikove skupine Sašo Polanec.

  • Peter Petrovčič

    17. 7. 2020  |  Mladina 29  |  Politika

    Znan obraz ima svojo (represivno) ceno

    Pred dnevi je pošto s »prijaznim« povabilom, naj se izreče glede dejstev in okoliščin prekrška, od zdravstvenega inšpektorata dobil igralec in režiser Primož Ekart. Na enem izmed protivladnih protestov naj bi bil kršil vladni odlok, ki prepoveduje zbiranje ljudi na javnih mestih, za kršenje pa je zagrožena kazen od 400 do 4000 evrov. Šlo je za shod kulturnikov pred ministrstvom za kulturo pred skoraj dvema mesecema, točneje 26. maja. Bistveno vprašanje pri tem je, kako je policiji Ekarta sploh uspelo umestiti na kraj dogodka.

  • Izak Košir

    17. 7. 2020  |  Mladina 29  |  Politika

    Propagandna anketa

    Vlada Republike Slovenije je 9. julija na Facebooku objavila videoanketo, v kateri so »naključne« slovenske državljane spraševali, ali bi si na pametni telefon namestili aplikacijo za varovanje pred novo koronavirusno boleznijo (covid-19). Do danes si jo je ogledalo že več kot 67 tisoč ljudi, to pomeni, da je bil njen doseg precejšen. Anketo si je resda ogledalo veliko uporabnikov in uporabnic Facebooka, vendar so jo številni komentirali in jo delili z začudenjem, češ da je zelo enoznačna. Da bi si aplikacijo, do katere je zadržana tudi stroka, denimo informacijska pooblaščenka in Inštitut za kriminologijo pri ljubljanski Pravni fakulteti, brez težav naložili na telefon, so povedali kar vsi vprašani na ulici.

  • Ima covid-19 v Sloveniji nacionalnost?

    Od 8. junija, ko je Slovenija uvedla sistem rdečega, rumenega in zelenega seznama držav, sem vsak dan preverjal morebitne novosti na uradni strani slovenske policije. Skupaj s partnerko, ki je Slovenka, sva načrtovala vrnitev v Slovenijo. Glede na to, da je bila Poljska na rumenem seznamu, nisem bil prepričan, ali bom lahko vstopil v državo. Po pravilih o rumenem seznamu so državljani Slovenije in osebe z začasnim ali stalnim prebivališčem v Sloveniji »oproščeni« karantene. To pomeni, da čeprav živim in potujem skupaj s partnerko, ki ima stalno bivališče v Sloveniji, njej ne bodo odredili karantene, meni pa. Si zaradi slovenskega potnega lista oziroma potnega lista katere od držav z zelenega seznama v Sloveniji res odporen proti covid-19?

  • Lara Paukovič

    17. 7. 2020  |  Mladina 29  |  Politika

    Šola, kot je bila nekoč

    Letošnje poletne počitnice se zdijo marsikomu krajše kot sicer. Številni učenci in njihovi starši namreč z zaskrbljenostjo pričakujejo september, ko se začne novo šolsko leto. Vlada namreč velika negotovost glede tega, kako bo glede na še vedno trajajočo epidemijo potekalo šolanje.

  • Peter Petrovčič

    17. 7. 2020  |  Mladina 29  |  Politika

    Pogrom nad (neželenimi) tujci

    Policija skupaj z uslužbenci notranjega ministrstva po nareku ministrstva, ki ga vodi minister v odstopu Aleš Hojs, na izbranih obmejnih policijskih postajah že od začetka junija poskusno izvaja nov model azilne oziroma protitujske politike po zgledu sosednje Madžarske. Model, ki vključuje skrajšane azilne postopke in omejitve gibanja za prosilce za azil, točneje, za ljudi, ki so izrazili namero za vložitev prošnje za azil. Gre za model, kot ga poznajo na Madžarskem in ga je sodišče EU nedavno spoznalo za protizakonitega, ker krši človekove pravice prosilcev za azil. Zato tudi ni čudno, da gre za ravnanje, ki poteka v tajnosti.

  • Prihodnost s koronavirusom

    Že 16. marca, torej le nekaj dni po razglasitvi pandemije, je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije, pozval vse države, naj »testirajo, testirajo (in še enkrat) testirajo«. Ta strategija je postala še pomembnejša, ko se je izkazalo, da SARS-CoV-2 ne širijo samo okuženi posamezniki, ki simptome že imajo, temveč tudi posamezniki, pri katerih se bodo simptomi okužbe šele pokazali ali pa jih sploh nikoli ne bodo kazali in imajo tako imenovano asimptomatično okužbo. SARS-CoV-2 se zelo uspešno replicira v zgornjih dihalih, zato za širjenje v nove gostitelje ne potrebuje v milijonih let razvite taktike povzročanja kašlja. Vsekakor pa posameznik preživi inkubacijsko dobo in v prvih nekaj dneh te je virusnih delcev v telesu malo. Po eksponentni rasti virusna obremenitev – to je število virusnih delcev v telesu – in s tem tudi sama nalezljivost dosežeta vrhunec okoli petega dne, preden virusno breme popusti.

  • Stanka Prodnik

    17. 7. 2020  |  Mladina 29  |  Kultura  |  TV

    Nova garnitura

    Jaz sem Stanka Prodnik; redno plačujem davke in prispevke, grem na vsake volitve; za seboj imam nekaj sto prebranih knjig in nekaj tisoč ur gledanja televizije – predvsem TV Slovenija. Vse to in še kaj več sem – in ne pomnim, kdaj sem bila nazadnje tako pretresena kot v torek zvečer ob ogledu posebne oddaje o medijski »reformi«, ki jo pripravlja vlada.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    17. 7. 2020  |  Mladina 29  |  Hrvaška

    Nič se ni spremenilo

    Hrvatje so šli na parlamentarne volitve in se odločili, da ostanejo pri starem. Plesnivem, vendar znanem. Res je glasovala le manjšina volivcev, približno 40 odstotkov, množična vzdržnost pa je bila nadvse dobrodošla za vladajočo oligarhijo. Kajti vojaško disciplinirani volivci HDZ so poslušno – epidemiji navkljub – odšli na volišča, privrženci Socialdemokratske stranke, upravičeno vdani v usodo, pa so ostali doma, zato je bila zmaga dosedanjega premiera, ki mu je treba priznati manipulatorsko spretnost, lahka. Nobenega nadležnega spraševanja opozicije ni bilo in le tu in tam se je v medijih slišal kak godrnjav glas, ko je skoraj pol leta pred rokom razpisal volitve, upravičeno v strahu pred jesenskim gospodarskim zlomom. Pri tem mu ni bilo mar za zdravje državljanov, pozabljeni so bili vsi epidemiološki ukrepi, šlo je celo tako daleč, da je bilo v noči volilne zmage v resnici prav grozljivo gledati, kako se vedejo oholi »zmagovalci« – objemali so se in poljubljali, samo kak dan pozneje pa se je epidemija razplamtela in Hrvaška se je uvrstila med šest evropskih držav, kjer je bila rast števila okuženih najhitrejša.

  • Pia Nikolič

    17. 7. 2020  |  Mladina 29  |  Kultura

    Plonklistek za kinopredstave na prostem

    Poletno vreme omogoča izvedbo nekaterih kulturnih prireditev na prostem, saj tistih v zaprtih prostorih zaradi odločb vlade večinoma ni mogoče izpeljati. Med tistimi, na katerih je verjetno najlažje upoštevati trenutne higienske ukrepe NIJZ za preprečevanje širjenja epidemije, so filmske projekcije, ki bodo v različnih oblikah potekale po vsej Sloveniji. Izbrali smo nekaj najvidnejših po posameznih regijah. Večina jih je brezplačnih, ker bodo na prostem, pa bo mogoče nekatere spremljati tudi ob pijači. V ospredju so umetniški filmi evropske produkcije, največkrat pa bo predvajan korejski Parazit – prvi film, ki je hkrati prejel oskarja za najboljši film in najboljši tujejezični film.

  • Lara Paukovič

    17. 7. 2020  |  Mladina 29  |  Kultura

    Mladinin plonklistek za še več poletnega branja

    Poletje je na vrhuncu, knjig pa k sreči – drugače od lokacij, kamor je mogoče odpotovati na oddih – še ni zmanjkalo. Da se ne bi izgubili v poplavi novih izidov, vam skupaj z uveljavljenimi imeni iz kulture lajšamo odločanje za poletno branje. Tokrat predstavljamo izbrane eseje in poezijo, o svojih poletnih bralnih favoritih pa sta se razgovorili Nika Kovač in Renata Zamida.

  • IK, STA

    16. 7. 2020  |  Politika

    Aleksandri Pivec nezaupnica že v drugem pokrajinskem odboru stranke DeSUS

    DeSUS po spravljivih tonih vodstva pred tednom dni ne potihnejo nemiri zaradi nezadovoljstva dela članstva na račun predsednice Aleksandre Pivec in koalicije. Medtem ko iz stranke poročajo o podpori nekaj pokrajinskih odborov vodstvu, pa je v javnost pricurljala informacija o tem, da je Aleksandra Pivec dobila nezaupnico v celjskem pokrajinskem odboru.

  • Oštro.si

    16. 7. 2020  |  Politika

    Maše v cerkvi za več kot 50 vernikov po novem odloku niso dovoljene

    »Maše so dovoljene, maša se ne šteje za javni dogodek,« je na tiskovni konferenci 8. julija dejal vladni govorec Jelko Kacin.

  • IK, STA

    16. 7. 2020  |  Svet

    Hekerji vdrli v Twitter račune politikov

    Za zdaj še neidentificirani hekerji so v sredo vdrli v račune slavnih na Twitterju, prek katerih so ponujali bitcoine. Twitter je račune zaprl in odstranil sporne tvite. Iz družbe so sporočili, da je šlo za koordiniran napad na njihove zaposlene, ki imajo dostop do internih orodij. Preiskavo sicer nadaljujejo.

  • Danes je nov dan

    16. 7. 2020  |  Družba

    Kako je Bazovica zasenčila Narodni dom

    V ponedeljek je tržaški Narodni dom tudi uradno prešel v last Slovencev v Italiji. Italija je končno opravila domačo nalogo in izpolnila zakonsko zavezo, ki jo je dala leta 2001. A ta zgodovinski dan in slavnostno predajo sta zasenčila predsednika, ki sta v Bazovici z roko v roki položila venca tako pri spominskem obeležju bazoviškim junakom kot tudi pri bazoviški fojbi.

  • IK, STA

    16. 7. 2020  |  Politika

    Šest ponudb za mobilno aplikacijo za sledenje stikom z okuženimi 

    Na poziv za oddajo ponudb za razvoj mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi s covidom-19 se je odzvalo šest ponudnikov. Od teh so zaradi preseganja ponudbene cene dve ponudbi že izločili, podpis pogodbe z izbranim izvajalcem pa na ministrstvu za javno upravo pričakujejo v nekaj dneh.

  • Uredništvo

    16. 7. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija Željko Stevanić, izdelava maske Brane Solce in Sanja Fidler (Protestival). Več o tem, kako Janševa vlada postopno ugaša demokracijo, si preberite v novi številki Mladine, ki izide v petek, 17. julija. #Mladina29

  • Uredništvo

    16. 7. 2020  |  Družba

    »Ne moremo govoriti na pamet o tem, da je treba denar RTV-ju rezati«

    "Pri zakonu o RTV-ju ne moremo na pamet govoriti o tem, da se kar lahko odvzame toliko in toliko denarja za STA ali nekoga drugega, če nimamo niti ene analize, na podlagi česa mi to trdimo. Videti moramo možnosti za financiranje in če ugotovimo, da imamo boljši način, potem lahko govorimo o tem, kam bi presežek dajali, ukinjali in podobno. Vse ostalo je pa govorjenje na pamet. Brez osnove, brez številk, brez študij. Treba je narediti temeljito študijo ali celo več paralelnih študij po segmentih, več analiz in na podlagi tega lahko potem dejansko s pravimi podatki govorimo o nekih stvareh in o tem, kaj hočemo z zakoni v tej državi. Ne moremo na pamet govoriti o tem, da je treba denar RTV-ju rezati, če nimamo niti ene študije o tem, ali RTV troši denar v redu, kakšen je način trošenja, vizije in podobno."

  • Uredništvo

    16. 7. 2020  |  Družba

    »Če smo se v socializmu iz besede racionalizacija norčevali, jo zdaj udejanjamo na vseh ravneh«

    "Zmanjšujemo ekipe, krajšamo čas priprav, snemanj, montaž, finalizacij, znižujemo honorarje, scenografije recikliramo, rekvizite nosimo od doma, si jih izposojamo, do konca se pogajamo za pravice, licenčnine, skratka, ne vem, česa še nismo znižali ter racionalizirali. Če smo se v socializmu iz besede, ki je bila tedaj zelo popularna, racionalizacija namreč, norčevali, jo zdaj udejanjamo na vseh ravneh. Čim več privarčevati, to je naš moto zadnja leta, kajti če kdo od bralcev še vedno misli, da gre njegovih 12,75 € za programe TV SLO se moti, iz RTV-prispevka poleg treh nacionalnih TV-kanalov financirate tudi dva regionalna, pa 8 radijskih postaj, spletno stran, založbo, glasbene korpuse RTV Slovenija, oddajnike in zveze, dva regionalna centra z dvema manjšinskima programoma, financirate še digitalizacijo, arhivsko dejavnost, dostopnost vsebin – zadnje tri so namesto iz državnega proračuna, kot je to v navadi v državah, po katerih se želimo zgledovati, financirane iz RTV-prispevka."

  • Nogomet je dolgočasen brez navijačev

    Mednarodno športno razsodišče (Cas) je v ponedeljek sprejelo odločitev, ki bo pomembno vplivala na nadaljnji razvoj nogometa. Cas je ugodil pritožbi angleške ekipe Manchester City, ki je izpodbijala odločitev krovne evropske nogometne zveze (Uefa). Uefa je februarja klubu naložila dveletno prepoved nastopanja v evropskih tekmovanjih in 30 milijonov evrov kazni, zaradi kršitve predpisov finančnega fair playja in nesodelovanja v preiskavi.

  • DK, STA

    16. 7. 2020  |  Politika

    Trump: »Biden je skrajni levičar«

    V torek, 14. julija, je ameriški predsednik Donald Trump podpisal zakon, ki uvaja sankcije proti Kitajski zaradi represije v Hongkongu, in izvršni ukaz o končanju trgovinskih ugodnosti ZDA za Hongkong. Novinarsko konferenco pred Belo hišo je nato izkoristil za predvolilni nastop in skušal demokratskega kandidata Josepha Bidna povezati s Kitajsko.