• Damjana Kolar

    10. 5. 2020  |  Kultura

    Konkretna umetnost

    V Galeriji Murska Sobota je od. 7. maja do 3. junija na ogled tematska razstava z naslovom Konkretna umetnost iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota. Razstavljena so dela številnih svetovnih umetnikov konkretne umetnosti kot so Helmut Bruch, Eugen Gomringer in André Volten. Posebna dragocenost pa so tudi tri majhna dela Ludwiga Wildinga, nemškega umetnika, ki je leta 1965 sodeloval na legendarni razstavi z naslovom The Responsive Eye v newyorškem Muzeju moderne umetnosti. Na ogled so še dela štirih domačih umetnikov: Iva Bošnjakovića, Wilhelma Heiligerja, Ignaca Medena in Franca Mesariča, ki so se v nekaterih segmentih svojih opusov ukvarjali tudi s problematiko konkretne umetnosti.

  • Uredništvo

    9. 5. 2020  |  Kultura

    Najbolj prodajane knjige v času epidemije

    Lestvici najbolj prodajanih knjig za odrasle ter otroke in mladino v času ukrepov za zajezitev koronavirusa, od 16. marca do 30. aprila pri založbi Mladinska knjiga. Med knjigami za odrasle je na prvem mestu kuharski priročnik Urške Fartelj 220 stopinj poševno, med otroškimi knigami pa Harry Potter - Ognjeni kelih.

  • Uredništvo

    10. 5. 2020  |  Kultura

    Vse najboljše, Ivan Cankar!

    Danes, 10. maja, mineva 144 let od rojstva Ivana Cankarja, zato bodo v Cankarjevem domu že tradicionalno pripravili simbolično slovesnost Umetniku v spomin, ki pa bo tokrat potekala preko spleta.

  • Uredništvo

    8. 5. 2020  |  Družba

    FOTO + VIDEO: V Ljubljani več kot 10.000 ljudi na največjem protivladnem protestu letos

    V središču Ljubljane je danes ob 19. uri (po neuradnih ocenah) več kot deset tisoč protestnikov na kolesih izražalo nasprotovanje številnim kadrovskim menjavam v represivnih in nadzornih institucijah, pritiskom na novinarje in medijsko svobodo, netransparentnim poslom, v katere se je ujela vlada in ki so na površje priplavali v zadnjih tednih, ter drugim spornim vladnim ukrepom, ki smo jim priča te dni. Udeleženci shoda vladi Janeza Janše očitajo, da izkorišča izredne razmere v času epidemije novega koronavirusa. 

  • IK, STA

    9. 5. 2020  |  Družba

    V ponedeljek se končno vrača tudi javni potniški promet

    Javni potniški promet, ki je 16. marca zaradi epidemije koronavirusa začasno obstal, bo v ponedeljek ponovno stekel, je sklenila vlada. Pri tem bo treba upoštevati priporočila NIJZ, ki med drugim določajo uporabo mask, razkuževanje rok in vozila ter omejujejo število potnikov. Mednarodni potniški promet bo še naprej prepovedan.

  • Politik Janševega kova je absolutna javna osebnost, novinar pa ne

    V Društvu novinarjev Slovenije smo zgroženi ob odločitvi vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo tožbo Mojce Šetinc Pašek zaradi žaljivega čivka Janeza Janše. Odločitev sodišča, pri kateri ugotavljamo odklon od ustaljene sodne prakse, ima nedvomno zastraševalni učinek za vse novinarje, ki so dnevno deležni osebnih žalitev, sramotenja in groženj na družbenih omrežjih, le zato, ker v skladu z etičnimi in profesionalnimi standardi opravljajo svoje delo.

  • Uredništvo

    9. 5. 2020  |  Politika

    »Koalicijske partnerice SDS se vse bolj spreminjajo v privesek največje vladne stranke«

    "Da si bo poskušal prvak SDS koalicijske partnerice povsem podrediti, je bilo mogoče zaznati že ob sestavljanju ministrske ekipe, v zadnjih tednih pa dobiva njegov načrt nove razsežnosti. SDS si pripenja zasluge za učinkovito premagovanje koronavirusa, ob manj všečnih delih te zgodbe pa potiska v ospredje ministre drugih strank. Tako tudi afero z zaščitnimi maskami uspešno preusmerja k predsednikoma dveh koalicijskih partneric Zdravku Počivalšku in Mateju Toninu, s tem pa postajata SMC in NSi še bolj ranljivi in Janezu Janši še bolj pokorni. Koalicijske partnerice SDS se torej vse bolj spreminjajo v privesek največje vladne stranke in vse bolj tiho spremljajo njeno odpiranje ideoloških tem, napade na drugače misleče, Janšev kadrovski cunami."

  • Uredništvo

    9. 5. 2020  |  Politika

    »Tragedija našega naroda je, da se ljudem ne zahvalimo za sodelovanje in jih pošljemo nekam«

    "Ni vse korupcija. Veliko je tudi nesposobnosti. Aleš Hojs na primer je bil od leta 2006 v upravi Darsa. To je bila pomembna funkcija. V omenjeni družbi za avtoceste se je obrnilo veliko denarja. V tistih času se je gradnja šentviškega predora podražila za 84 milijonov evrov. Preberite si zanimivo poročilo računskega sodišča na to temo. Zveni komaj resnično. Seveda za to nihče ne odgovarja. No, v tistem času so v SCT razmišljali, da bi me pospravili. In danes me notranji minister Hojs napada, da nisem noben žvižgač, da nisem nikogar prijavil, da lažem, da sem policijski špicelj. On bo meni to govoril?! To je tragedija našega naroda, da se ljudem, ki če jim damo možnost, da nekaj naredijo, in nič ne pokažejo, ne zahvalimo za sodelovanje in jih pošljemo nekam. Mi jim kar dajemo nove in nove priložnosti. Kar tiščimo glavo v pesek in si domišljamo, kaj bodo naredili."

  • Jelko! Uživaj, dokler še lahko.

    110.000 lastnikov slovenskih nepremičnin na Hrvaškem upa, da si bo tudi vladno globoko grlo Jelko Kacin zaželel, da bi še kdaj videl svojo skromno hiško na otoku Krku. Kaj pa, če bi mu vsak poslal buteljko lokalnega hrvaškega vina ali pa hlebček ovčjega sira sosede? Bi te to omehčalo, Jekleni Kaco? Kaj pa, če bi vsak dal 100 evrov? Ni veliko za lastnika vikenda. Jelko, 11 milijonov evrov bo dovolj? Ali da JJ več?

  • Uredništvo

    9. 5. 2020  |  Kultura

    Cenovno dosegljivo stanovanje za vsakogar je pogoj za kakovostno življenje posameznika

    Na Krakovskem nasipu v Ljubljani si lahko do 20. maja ogledate razstavo študentov Fakultete za arhitekturo z naslovom Kako boste rešili svoj stanovanjski problem po zaključku študija?, ki je nastala v okviru pobud s katerimi naslavljajo vse bolj perečo problematiko. Razstava predstavlja odgovore študentov na vprašanje, ki so jim ga zastavili pri vajah iz predmeta Stanovanjske stavbe, spremljajo pa jih različni projekti na temo stanovanjske problematike, ki so nastali v okviru predmeta Projektiranje.

  • Uredništvo

    9. 5. 2020  |  Kultura

    VIDEO: »Kdor ne dela, naj ne je«

    V času izolacije zaradi epidemije novega koronavirusa so se znane glasbenice in glasbeniki iz skupin Demolition Group, Katalena, Koala Voice, Hamo & Tribute To Love, Natriletno kolobarjenje s praho, Same babe in drugih, združili v projektu Čreda in ustvarili svoj dokument časa, v katerem živimo, pesem z naslovom Kdor ne dela, naj ne je.

  • Uredništvo

    9. 5. 2020  |  Kultura

    Novi slovenski filmi na spletu

    V novi edicij akcije Vsi (filmi) doma si med drugim lahko ogledate tri celovečerne dokumentarne filme slovenskih režiserk: Peter vs. Harry v režiji Ide Weiss, Pisatelji in mesto režiserke Maje Weiss in Neskončni začetek v režiji Jasne Hribernik.

  • Izak Košir

    8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Kultura  |  Dogodki

    Tito in tisk, od ikone do kulta

    Ob 40. obletnici smrti nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza - Tita bo virtualna 3D Galerija Vodnikove domačije Šiška v sodelovanju z Muzejem tiska pripravila razstavo Tito in tisk, od ikone do kulta, po kateri se boste lahko sprehodili prek vmesnika in platforme KUNSTMATRIXX. Razstavo bodo odprli 9. maja ob 20. uri. Njen kustos Ali Žerdin, sicer urednik Delove Sobotne priloge, je iz zbirke starih časopisov izbral tiste, ki pripovedujejo o Josipu Brozu - Titu, njegovem boju, prevzemu oblasti, vladavini in smrti. Najprej so na ogled izvodi časopisov, ki so bili natisnjeni med Pekingom in New Yorkom, vse od leta 1944 do maja 1980.

  • Danes je nov dan

    9. 5. 2020  |  Družba

    Podatkovni kolonializem

    Ena od posledic 11. septembra 2001 je bila vzpostavitev agresivne in diskriminatorne politike nadzora. Če morda še lahko opravičimo kratkotrajne ukrepe, pa takšne prakse hitro postanejo del vsakdana ter omogočijo državam in korporacijam nadzorovanje državljanov – potrošnikov.

  • Uredništvo

    8. 5. 2020  |  Politika

    VIDEO: V živo s protestov v Ljubljani

    Današnje protivladne proteste, ki se pričnejo nekaj minut pred 19. uro, lahko spremljate tudi prek videoprenosa v živo, in sicer na spodnji povezavi.

  • Uredništvo

    8. 5. 2020  |  Družba

    FOTO: Policija se že pripravlja na današnje proteste

    Policija se že pripravlja na današnje protivladne proteste, ki so napovedani ob 19. uri. Že zdaj so namreč do polovice ogradili Trg republike pred parlamentom. Gre za podoben manever kot je to oblast storila leta 2012, ko so protesti odnesli drugo vlado Janeza Janše. Organizatorji sporočajo, da bodo protesti mirni in k upoštevanju pravil pozivajo tudi udeleženke in udeležence, obenem pa so se že odzvali s spremenjenim načrtom, ki riše kolesarsko pot po ulicah okoli parlamenta.

  • Borut Mekina

    8. 5. 2020  |  Politika

    Ivan Gale (INTERVJU): »Brez blagoslova Janeza Janše stvari ne bi mogle potekati tako, kot so.«

    V današnji Mladini objavljamo intervju z nekdanjim namestnikom direktorja državnih blagovnih rezerv. Žvižgač Ivan Gale je tokrat zelo direkten: »Brez blagoslova Janeza Janše stvari ne bi mogle potekati tako, kot so. Navsezadnje je minister Počivalšek meni in Zakrajšku večkrat rekel, da mu je prav Janez Janša naročil, da se ustanovi ministrova projektna skupina s Terčetom na čelu in da bo sicer Zakrajšek razrešen in zamenjan. Minister Počivalšek mi je prav tako dejal, da mu je Janša povedal ime za zamenjavo, vendar mi minister tega imena ni izdal. Na velikonočni četrtek pa mi je na sestanku v njegovi pisarni celo rekel, da je GenePlanet posel SDS. Takrat sta bila na tem sestanku prisotna še njegova piarovka in vodja ministrovega kabineta.«

  • Izak Košir

    8. 5. 2020  |  Politika

    »Če je ogrožena vladavina ljudstva, si jo mora izboriti nazaj«

    Pričujoče javno pismo z naslovom »Posegi vlade v ustanove nadzora so dokaz avtoritarne oblasti« je nastalo pod pobudo novega Foruma za demokracijo, podpisuje pa ga 118 imen iz znanstvenega, akademskega in širšega javnega življenja. Podpisnice in podpisniki izražajo državljansko zaskrbljenost nad trenutnim političnim dogajanjem v Sloveniji.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Uvodnik

    Obrisi upora

    »Tajnici, ki je prišla povedat, da je na drugi liniji policija, sem naročil, naj zapiše številko, da bom poklical nazaj, ker smo bili ravno sredi nekega dela. Potem sem po nekaj minutah odšel iz sejne sobe klicat direktorja policije Travnerja. Za mano je pohitel gospod Terče, me s hodnika povlekel v pisarno vodje finančne službe, ki je bila prazna, zaprl vrata za seboj in mi potihoma rekel: ‘Ivan, certifikati GenePlaneta so ponarejeni, najbrž kličejo zato.’«
    —Iz intervjuja z Ivanom Galetom v tokratni Mladini

  • Borut Mekina

    8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Politika

    Od Patrie do familije

    Xan-maX, d. o. o., je eno izmed celjskih mikropodjetij. Leta 2018 je imelo 89 tisoč evrov prihodkov in 615 evrov izgube, kar ni sicer nič posebnega za družbo, ki posluje na nišnem trgu prehranskih dopolnil. Ukvarja se predvsem s prodajo naravnih sokov iz mangostina, ki ga na Tajskem, v Indiji in Filipinih najpogosteje uporabljajo proti driski in infekcijam oziroma proti različnim želodčnim težavam. Je pa Xan-maX tudi eno izmed najmanjših, če ne najmanjše podjetje, s katerim je zavod za blagovne rezerve v zadnjem mesecu sklenil milijonsko pogodbo o dobavi zaščitne opreme. Xan-maX je na petem mestu lestvice tistih, ki jim je država nameravala plačati največ.

  • Borut Mekina

    8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Politika

    Ivan Gale (INTERVJU): »Na SDS sedaj gledam drugače, je del problema«

    Na začetku aprila, 7. 4. 2020, sem prejel zgolj elektronsko pošto o tem primeru, češ da je ponudba dobavitelja popolna. Vso korespondenco sem prejel šele kasneje, ko sem direktorja Zakrajška vprašal, kaj je minister Počivalšek mislil s tem, ko je na koordinacijskem sestanku na ministrstvu 13. 3. 2020 pred vsemi rekel, da ta posel ne bi smel biti sklenjen in da gre za Zakrajškov posel. Kasneje sem poskušal ministru odgovoriti na vprašanje, zakaj je zavod podpisal pogodbo za dva milijona kirurških mask po ceni 0,90 evra brez DDV, potem ko je bilo na skupni koordinaciji podano mnenje, da razmere v državi niso več alarmantne in da se je nabave zaščitne opreme treba lotiti bolj strateško in premišljeno. Dobavitelj je ponujal maske tipa IIR, po katerih je bilo največje povpraševanje, saj te za razmeroma ugodno ceno zagotavljajo po nekaterih raziskavah visoko stopnjo zaščite. Odločitev za nakup s tega vidika verjetno ni bila sporna. Tudi gledano cenovno so maske recimo cenejše od mask enakega tipa, ki jih je dva dni kasneje,

  • Vasja Jager

    8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Politika

    Jelka Godec, vodja nabave

    V javnost prihajajo nove podrobnosti o preplačanih nakupih mask in druge opreme za spopadanje z epidemijo covid-19, večina očitkov pa je usmerjena v ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Upravičeno, saj je prav Počivalškov resor, pod katerega spada zavod za blagovne rezerve, prevzel nase breme omenjenih nabav, s tem pa velik del odgovornosti zanje – in za sporne prakse, do katerih je pri tem prihajalo. Toda minister za gospodarstvo je zgolj eden od vidnih članov vlade, v katere je prst uperil žvižgač Ivan Gale. Iz njegovih razkritij, in tudi iz javno dostopnih informacij, pa je videti, da je zelo pomembno vlogo v ozadju ves čas igrala vidna članica SDS, predsednica strankinega odbora za zdravstvo Jelka Godec.

  • Borut Mekina

    8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Politika

    Zakaj ventilator iz »posla SDS« ni primeren?

    Vlada Janeza Janše je ob prevzemu oblasti ustanovila krizni štab in vanj imenovala infektologinjo Bojano Beović, ta pa je za enega od svojih svetovalcev imenovala kardiologa Marka Noča. Noč, ki je postal pristojen za koordinacijo intenzivnih enot za covid-19 v Sloveniji, je kmalu za tem začel dobivati različne ponudbe za ventilatorje, ki jih je v začetku večinoma pošiljala poslanka SDS Jelka Godec. Zaradi tega je Noč ustanovil novo neformalno strokovno skupino, katere člana sta bila poleg njega še zdravnika Primož Gradišek in Rihard Knafelj iz ljubljanskega kliničnega centra.

  • Jure Trampuš

    8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Politika

    »Minister, zdaj pa ga že pošteno lomite«

    Med temelje demokratične države sodita koncepta vladavine prava in pravičnosti. To pomeni, da mora obstajati zakonita pravna podlaga, opisana v zakonu in ustavi, ki določa, kaj je dopuščeno in kaj ni. Prav tako velja načelo, da ne sme biti nihče kaznovan za dejanja, za katera ni določeno, da so kazniva. Pravičnost pomeni tudi enakost posameznikov pred zakonom – za enaka dejanja morajo biti ljudje obravnavani in kaznovani enako.

  • Janša lahko žali novinarje

    V dneh, ko so številne evropske ustanove na čelu s komisarko Sveta Evrope za človekove pravice Dunjo Mijatović opozorile, da slovenska vlada in njen premier Janez Janša kratita medijsko svobodo, je vrhovno sodišče (dokončno) razsodilo o Janševem verbalnem napadu na novinarki nacionalne radiotelevizije, Mojco Pašek Šetinc in Eugenijo Carl. Politik lahko žali novinarje, pravijo vrhovni sodniki, to je njegova pravica, ki jo varuje svoboda govora.

  • Staš Zgonik  |  foto: Uroš Abram

    8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Politika

    »Raziskava je popolnoma neodvisna, vlada ni imela nobenega vpliva«

    V sredo so bili končno predstavljeni rezultati vseslovenske raziskave o razširjenosti okužb z novim koronavirusom med prebivalstvom. Izmed tri tisoč povabljenih se je z odvzemom brisa nosne sluznice in vzorca krvi strinjala slaba polovica, med njimi pa so odkrili en primer aktivne okužbe in en primer že prebolele okužbe, pri čemer so testi zaznali zgolj ostanke virusa. Pri 41 sodelujočih so v krvi odkrili protitelesa, ki nakazujejo, da so okužbo že preboleli. Iz tega je mogoče s precej veliko verjetnostjo sklepati, da se je doslej v Sloveniji okužilo od 2 do 4 odstotke ljudi. Po srednji oceni naj bi torej doslej v stik z virusom prišlo 60 tisoč prebivalcev Slovenije, kar je približno 40-krat več od števila uradno potrjenih okužb s pomočjo laboratorijskih testov.

  • Izak Košir

    8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Družba

    »Gospa Erika«

    V oddaji Tarča na TV Slovenija so gostje in tudi gostja (politiki in političarka) voditeljico nagovarjali z »gospa Erika«. To je nenavadno, saj ima tudi ona kot vsi drugi priimek. V primerljivih pogovorno-informativnih oddajah ti politiki voditeljev ne nagovarjajo po imenu, denimo »gospod Slavko«, »gospod Uroš«, »gospod Igor«, pač pa s priimkom. Si predstavljate, da bi »gospa Erika« sprejela njihova pravila igre in začela tudi sama nagovarjati goste po imenu, denimo »gospod Zdravko«, »gospod Matej«, »gospa Jelka«? Povedno je tudi, da se je prav v tej oddaji ministru za obrambo Mateju Toninu zgodil lapsus, v katerem je dejal, da je »govoril z ženskami in ljudmi«.

  • Stanka Prodnik

    8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Kultura  |  TV

    Pomen nacionalne televizije v kriznih časih

    Politični pritiski na nacionalko so v njej očitno prebudili borbenega duha, ki se je napovedal s prvo Tarčo o vladnih nakupih medicinske opreme ter okrepil z drugo, ki smo si jo lahko ogledali pretekli četrtek. V tej se je predsednik stranke SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek izkazal za človeka, ki ima težave z obvladovanjem jeze, in za agresivnega, neartikuliranega in primitivnega politika. Tovrstna politika ni le škodljiva za njegov resor in pogubna za njegovo stranko, pač pa pomeni nevarnost za celotno družbo, čemur smo bili priča tudi v Tarči, v kateri je nastopil dr. Rihard Knafelj. Počivalšek je zdravnika, strokovnjaka za predihavanje, nemudoma označil za strankarskega, ker naj bi se pred zadnjimi volitvami pogovarjal z Marjanom Šarcem. Ampak – če je vsak strokovnjak na svojem področju, ki s svojim znanjem skuša vplivati na politiko, že nemudoma diskreditiran in politično kontaminiran, kdo se bo potem sploh še spustil v ta poklic?

  • Lara Paukovič

    8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Družba

    Doma z Netflixom

    Pandemija covid-19 je hud udarec za vse panoge, ki so odvisne od gledalcev in obiskovalcev. Vse, kar imamo ta hip od gledališča, so spletni posnetki starih premier, nejasno pa ostaja, kdaj bomo spet lahko doživeli premiero kakšne predstave v živo. Tudi filmski studii z že posnetimi potencialnimi uspešnicami potrpežljivo čakajo na ponovno odprtje kinodvoran. Knjižno založništvo se je z zaprtjem knjigarn (v Italiji in na Hrvaškem, mimogrede, so jih že odprli) sicer poskušalo spoprijemati z dejavnejšim ponujanjem knjig na spletu, toda vsaj v Sloveniji karantena kljub vsemu ni prepričala ljudi, da bi začeli brati. »Tako rekoč celoten založniški trg se je med koronakrizo sesul. Kupovanje knjig se je zmanjšalo za 90 odstotkov, skrbi pa me, da bo to ob nadaljevanju krize stalnica,« je prejšnji teden za MMC RTV SLO povedal nekdanji urednik in profesor založniških študij dr. Miha Kovač. Namesto da bi ljudje na spletu kupovali knjige, na veliko kupujejo pripomočke za domači fitnes, še piše v članku – eden od spletnih ponudnikov, pri katerem je mogoče kupiti pripomočke za vadbo doma, je zaznal 540-odstotno rast povpraševanja po utežeh.