• N'toko

  N'toko

  12. 12. 2014  |  Mladina 50  |  Žive meje

  Smrtonosni dolgčas

  Gotovo ste že kdaj sredi noči sedeli na kavču pred televizijo, s pivom v eni roki in daljincem v drugi. Ure tečejo, medtem ko vi omotično opazujete, kako se pred vašimi očmi menjajo programi, ne da bi se kateremu posvetili za več kot dve sekundi. Klik. Dokumentarec o Hitlerju. Klik. Ponovitev Dnevnika. Klik. Reklame. Klik. Coldplay featuring Avicii. Klik. Reklame. Klik. Reklame. Klik. Klik. Klik. Klik. Pornič ... hm, počakajmo malo, da vidimo, kako se bo tole končalo. Aha, ok. Klik. Drug dokumentarec o Hitlerju. Klik. Keeping up with the Kardashians ... uf, lej jo, Kim pijana v bazenu, lol ... Klik ... Nekje proti jutru ugotovite, da ste s klikanjem najdlje počakali, ko ste na ekranu videli gole riti, nasilje ali pa reality showe. Ste morda perverzna, nasilna oseba ali je nekaj narobe z vašim TV-jem?

 • V zadregi

  Zakon o fiskalnem pravilu stopa v teh dneh na pot politične obravnave in strokovne presoje. Vlada z njim zapolnjuje svojo zakonsko vrzel glede vodenja načrtovane fiskalne politike. Toda institucionalno urejanje fiskalne konsolidacije je nasedlo na čereh evropske postkrizne fiskalne politike in domačih nedorečenosti. Zadrege so očitne, zato je zakon je kratek, pomanjkljiv in domala neuporaben.

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  12. 12. 2014  |  Mladina 50  |  Kolumna

  Hawking ve?

  Slavni Stephen Hawking je v intervjuju za BBC rekel, da bi lahko razvoj umetne inteligence (UI) privedel do konca človeške rase, ki je, drugače od UI, biološko omejena z minljivostjo telesa in uma. Nato je Rosvita Pesek prejšnji teden povabila v Odmeve domačega strokovnjaka, ki je dejal, da v stroki prevladujeta dve šoli: ena, ki v prihodnjo premoč in grožnjo UI verjame, in druga, ki ne. Sam spada v skeptično šolo.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  12. 12. 2014  |  Mladina 50  |  Pamflet

  Nevidne človekove pravice

  Na dan človekovih pravic je predsednik Borut Pahor podelil posebno odlikovanje aktivistom »Eko–kroga«, ki v Trbovljah že desetletje bijejo borbo za človeka vredno okolje brez nevarnih in zdravje ogrožajočih industrijskih izpustov. Ne, to bi bila le prvoaprilska šala. Prvi mož v državi je priredil le slavnostno srečanje, na katerem so doneli hvalospevi o pomembnosti zavzemanja za človekove pravice.

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  12. 12. 2014  |  Mladina 50  |  Dva leva

  Danes ne.

  No, Brecht je sicer rekel nekoliko drugače. A tisto je zapisal v nekih drugih časih, ko so še bili na eni strani roparji, na drugi bankirji. Prvi diletanti, drugi profiji. Zdaj je prišlo do velikega obrata. Sedaj so eni bankirji in ti isti hkrati roparji. Zadnja velika, verjetno nikoli sanirana finančna in gospodarska kriza, pravzaprav kolaps najšibkejših slojev in držav, se je zgodila zato, ker so bankirji postali hkrati roparji. In ko je bilo vse izropano, so si omislili idejo slabe banke. V kateri slabi bankirji počnejo to, kar se od njih pričakuje, za kar so solidno plačani – ropajo tisto, kar je malega še ostalo v beraških bisagah.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  12. 12. 2014  |  Mladina 50  |  Uvodnik

  Proti

  Biti poslanec ni ne krivda ne kakršnakoli moralna ali drugačna sumljivost. Te besede je zapisal v začetku devetdesetih eden najboljših piscev slovenskega novinarstva Janez Stanič. Navajamo jih zato, ker se v sodobni slovenski zgodovini že ves čas srečujemo s to nenavadno obravnavo politikov: dokler to niso, so dobri, a že ko nekdo postane zgolj poslanec, je pol dobrega ali modrega v očeh javnosti avtomatično kar padlo z njega. Danes se namreč rado zapiše, da so v zadnjem času poslali Slovenci zelo kritični do politike. Pa ne bo držalo: ta kavelj 22 že dolgo drži slovensko politiko v šahu. Že leta 1994 je na primer starosta slovenske politike France Bučar za Sobotno prilogo Dela potožil, da so »Slovenci v svojem ravnanju oziroma stališčih do javnih zadev pogosto zelo iracionalni«. In to je res. Velik del odgovornosti za to nosijo mediji.