• 7. 6. 2024  |  Mladina 23  |    Za naročnike

  #k# Prelistaj izdajo

 • Komentar / Davčni gordijski vozel

  Polovica mandata Golobove vlade konec maja 2024 je sovpadla z napovedjo prvega svežnja toliko želene davčne reforme. Fiskalna in razvojna politika države veljata za tradicionalno ogledalo uspešnosti vladnih administracij. Zato je podoba napaberkovanih davčnih sprememb dobro ogledalo kaotičnega kolaža dveletnega delovanja Golobove vlade, pa tudi dometov njenega finančnega ministra. Očitno v tej državi nismo kos sistemskim reformam, karkoli že pomenijo v slovenski politični srenji. Obvladovanje davčnega področja je žal ekonomsko eno najkompleksnejših in politično najzahtevnejših opravil vodenja države. Manevrskega prostora za davčne spremembe je običajno manj od želenih ciljev, učinki so težko napovedljivi in pogosto protislovni. Kdor temu ni kos, je bolje, da davčni sistem in njegovo reformiranje pusti ob strani. Povzroči lahko več škode kot koristi in to velja tudi za Golobovo administracijo. Davčni sistem pomeni vez med interesi zasebnih davčnih komitentov in javnim interesom države. V kolesju zavoženega neoliberalnega kapitalizma potrebujemo radikalno nov način sodelovanja med državo in biznisom. In tu se pri nas očitno zatika povsod, od nesposobnosti državne uprave do nezaupanja deležnikov in neodgovornih politikov. Davčni gordijski vozel je zanje preprosto nerešljiv.

 • N'toko

  N'toko

  7. 6. 2024  |  Mladina 23  |  Žive meje

  Komentar / Inovativna država

  Pomislimo za trenutek, kako smo se počutili spomladi 2022. Epidemija je bila v zaključni fazi, skupaj z njo pa tudi vlada Janeza Janše. Pred vrati so bile volitve, ki so bile simbolni zaključek večletne krize. Po obdobju korone smo bili jezni, izčrpani, nezaupljivi. Razprlo je vse luknje, ki so se z leti zažrle v državne sisteme, in pokazalo, kako malo naš svet zares loči od kolapsa. Videli smo, da državne institucije niso zmožne ustaviti pohoda diktature. Da je javno zdravstvo v zadnjih vzdihljajih. Da je šolstvo globoko v krizi. Da je RTV na robu smrti. Da dostopnih stanovanj ni. Da so upravne enote, inšpekcije in policija komično disfunkcionalne. Po desetletjih neoliberalizma, ko so nas hipnotizirali s trditvami o vsemogočnosti trga, nas je zadelo, kako hudo odvisni smo od javnih sistemov, ki so medtem propadali. In iz dima, dvigujočega se iz ruševin, se je pojavila figura, ki je s svojimi valovitimi kodri, odporom do Janše in izkušnjami upravljanja velikega energetskega sistema v ljudeh obudila upanje. Kot nekakšen Prešeren zelenega prehoda je utelesila ljudsko hrepenenje po novem narodnem prebujenju.

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  7. 6. 2024  |  Mladina 23  |  Kolumna

  Komentar / Enaki pa niso

  Letošnje volitve v Uniji in ZDA lahko pomembno vplivajo na prihodnost prve in drugih in prihodnost sveta. Evropejci bodo volili pred Američani in to je dobro – če bo v Ameriki zmagal Trump, se bodo mali trumpi v Evropi še bolj razmnožili. Zahod ostaja v marsičem povezan, medsebojni vplivi pa se širijo predvsem iz Amerike v Evropo. Žal.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  7. 6. 2024  |  Mladina 23  |  Pamflet

  Komentar / Nacionalka v Golobovih krempljih

  Medtem ko ankete že mesece beležijo strm padec popularnosti vladajoče stranke Svobode, je nacionalka iz dneva v dan bolj prijazen medij do predsednika vlade. Vzemimo najprej najbolj lahkotno pomoč. Po dveh letih vladanja je vlada na veliko naštevala svoje uspehe, kar je RTV SLO natančno prenesla. Ko pa je dela besedo opoziciji, so dnevniški prispevek predvajali pod napisom - opozicija je po pričakovanju kritična. Nedolžni pripis - po pričakovanju, ki pa jemlje težo pogledom SDS in NSi. Povsem enako bi namreč lahko začeli tekst o vladi - vladajoča koalicija se je po pričakovanju hvalila s svojimi uspehi. Kako je reč sporna, kaže osrednja oddaja POP TV, ki je poročala o istem dogodku, v katerem pa kritik opozicije ni devalvirala, češ da je opozicija po pričakovanju kritična.

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  7. 6. 2024  |  Mladina 23  |  Dva leva

  Komentar / Kolaboracija zdaj

  Pa saj to je kot leta 1941! Služiti tuji sili ni svobodna izbira, ampak vsakodnevna zapoved in dolžnost. Le da je takrat, leta ´41, tuja sila okupirala Slovenijo, sedaj pa neka druga okupacijska sila strada in kolje otroke, ženske, civilno prebivalstvo ter ruši nemočno deželo, ki jo je Slovenija končno (!) priznala kot suvereno državo. Priznanje ni precedens. Nismo prvi, ampak 147. na seznamu. In težko je reči, kaj je ob tem bolj šokantno: nediplomatsko in primitivno delovanje izraelskega zunanjega ministra ali odzivanje domačih »kolaborantov«. Sicer pa nevedni Kac očita nepridnim državam in politikom nevednost. Tako je podpredsednici španske vlade Marii Jesus Montero zaradi domnevno nesprejemljivih izjav o osvoboditvi Palestine zabrusil: »Če želi ta nevedna, sovraštva polna posameznica razumeti, za kaj si radikalni islam resnično prizadeva, naj preuči 700 let islamske vladavine v Al Andaluzu v današnji Španiji.« Hja, nevednost pa taka! V Al Andaluzu so imeli Judje in drugi nemuslimani, kljub občasnim sporadičnim pogromom, zaščiten status. Šele leta 1492, po ediktu katoliškega kralja Ferdinanda II. Aragonskega (Fernando el Católico), so ali pokristjanjevali ali izganjali sefardske Jude in ti so bežali tudi v Sarajevo, Beograd in druga balkanska mesta. Zakaj na Balkan? Ker je to območje takrat spadalo v Otomansko cesarstvo, kjer je v nasprotju s katoliškimi državami veljala visoka zaščita drugovercev! A zares zgroženi nismo nad Kacem, ki bo z Netanjahujem in drugimi akterji režima prej ali slej končal pred tribunalom za vojne zločince, ampak nad domačimi »kolaboranti«. Oporekanje in nagajanje procesu priznavanja sta iracionalni v vsakem primeru. A če sledi domislica o posvetovalnem referendumu, ki bi kvečjemu podaljšal proces priznavanja, ne pa ga ustavil, neposrednemu pozivu izraelskega zunanjega ministra in če je naslovnik direktno @JJansaSDS, je to Janšev samomorilski manever, ki mu ni para vse od Depale vasi. Ali se bo to videlo že na evropskih volitvah, bo kmalu jasno. V vsakem primeru je Golobovi koaliciji tokrat uspel dvojni nateg. Najprej je nategnila sebe in šla (zaradi predvolilnega učinka?) v priznanje, kljub temu da se je še malo pred tem priznanju na vse kriplje izmikala. Nato je zvabila na nezaščiteno bojišče še Janšo, ki ne bi, tudi če bi mu uspelo odložiti priznanje, nič pridobil, a je z destruktivnim in predvsem neavtonomnim manevrom na dolgi rok veliko izgubil.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  7. 6. 2024  |  Mladina 23  |  Uvodnik

  Uvodnik / Vsak glas

  Zelo velika verjetnost obstaja, da bo od naslednjega tedna Evropska unija politično blokirana skupnost. In ni izključeno, da bo tako dolgo časa.