Začetek naših prihodnjih zadreg

Varčevanje za vsako ceno je enako pogubno kot trošenje brez pravih vrednostnih omejitev

V prihodnjih dveh mesecih prihajajo v Slovenijo različne mednarodne ekonomske komisije, najprej iz EU in kasneje predstavniki MDS. Od tod vsesplošna varčevalna skrb, odločno ukrepanje in tudi velika hitrost pri pripravi rebalansa proračuna. S tem si nova vlada ne tlakuje samo notranje političnoekonomske poti, temveč utrjuje tudi svojo zunanjo podobo. Oboje je politično dobro in ekonomsko racionalno. Osrednje usmeritve njene ekonomske politike so v koalicijski pogodbi, še bolj jih z umirjeno držo simbolizira novi finančni minister, nedvomno za sedaj osrednja figura nove vlade. Finančna dediščina Pahorjeve vlade je brez dvoma slaba, zato je nujen korenit obrat. Toda kako hitra in enostranska je lahko fiskalna konsolidacija, da je ekonomsko smiselna, kje so meje njene socialne vzdržnosti, da je politično sprejemljiva? Oboje je enako pomembno. Brez politične legitimnosti preprosto ni izhoda iz ekonomske krize. Te lekcije nas zagotovo ne morejo naučiti tuji glasniki sprememb, ker tega niti sami ne razumejo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.