Konzum / Novi fosili

Stari kaštel, Kaštel

Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 43, 23. 10. 2015

File bele ribe

File bele ribe

Restavracija Stari kaštel
Kaštel 85, Buje
Tel.: +385 993 459 570
V Starem kaštelu vas bodo porihtali vsak dan, razen torka, od 12. do 22. ure.

Ambient:
razkošno obnovljena stara istrska utrdba z integriranimi ostanki rimljanskega Venerinega templja in krasnimi razgledi

Napitki:
obsežna in pregledna vinska karta s poudarkom na istrskih polnitvah ter precej robe z drugih koncev

Dostopnost:
takoj za mejo se prične nekaj vijuganja, ki se konča na parkirišču, od koder je treba opraviti še kratek vzpon do vrha hriba; gibalno ovirani se lahko pripeljejo čisto do vrat

Fino:
ocvrti rdeči ravioli s tartufnim pirejem
boškarinove ličnice

Ne tako fino:
juha iz dimljenega brancina

Za sedemhodni špancir po modernizirani istrski kuhariji smo plačali 78 evrov.

»A je ob morju odprta še kakšna terasa?« se je na telekonferenci z dopisniki iz zamejstva pozanimal načelnik Konzumovega centra za logistične operacije in pri dežurnih terenskih delavcih povzročil strah, da ima stari v mislih kakšno kazensko ekspedicijo tipa kalamari-čevapi-blitva-ajvar-terasa bend. A na srečo jih je pred prepevanjem šuti-moj-dječače-plavi refrenov rešil agent iz Buj, ki jih je napotil v Stari kaštel.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 43, 23. 10. 2015

File bele ribe

File bele ribe

Ravioli

Ravioli

Restavracija Stari kaštel
Kaštel 85, Buje
Tel.: +385 993 459 570
V Starem kaštelu vas bodo porihtali vsak dan, razen torka, od 12. do 22. ure.

Ambient:
razkošno obnovljena stara istrska utrdba z integriranimi ostanki rimljanskega Venerinega templja in krasnimi razgledi

Napitki:
obsežna in pregledna vinska karta s poudarkom na istrskih polnitvah ter precej robe z drugih koncev

Dostopnost:
takoj za mejo se prične nekaj vijuganja, ki se konča na parkirišču, od koder je treba opraviti še kratek vzpon do vrha hriba; gibalno ovirani se lahko pripeljejo čisto do vrat

Fino:
ocvrti rdeči ravioli s tartufnim pirejem
boškarinove ličnice

Ne tako fino:
juha iz dimljenega brancina

Za sedemhodni špancir po modernizirani istrski kuhariji smo plačali 78 evrov.

»A je ob morju odprta še kakšna terasa?« se je na telekonferenci z dopisniki iz zamejstva pozanimal načelnik Konzumovega centra za logistične operacije in pri dežurnih terenskih delavcih povzročil strah, da ima stari v mislih kakšno kazensko ekspedicijo tipa kalamari-čevapi-blitva-ajvar-terasa bend. A na srečo jih je pred prepevanjem šuti-moj-dječače-plavi refrenov rešil agent iz Buj, ki jih je napotil v Stari kaštel.

Po imenu in pogledu navzgor z mejnega prehoda Dragonja sodeč bi presojani obrat lahko bil klasična istrska konoba, a je človeku že takoj, ko pokuka v razkošno, domala že bahaško prenovljeno prostorje (bela dvorana, črna dvorana, terasa), hitro jasno, da gre tak ambient z roko v roki z bolj ambiciozno kuharijo. Izkaže se, da ta temelji na tem, kar se iz Kaštela vidi – na eno stran morje, na drugo pa istrska notranjost; prevedeno v Konzumovo terminologijo so to ribe, boškarin, olivno olje in vino. Izbiro slednjega smo prepustili suverenemu strežniku in ni nam bilo žal, saj je iz kevdra povlekel tudi manj razvpite, a zelo jeziku všečne istrske polnitve – chardonnay Pilato za lažje otvoritvene prigrizke in merlot Kabola za kreftnejši crescendo.

Mletje smo začeli z agrumsko-olivnim duetom: emulzijo limete in pikantnega olja so prelili po v hiši pripravljenih tankih rezinah kuhane, ohlajene in v valj stisnjene hobotnice; kremast preliv iz mangovega soka in olivnega olja pa je spremil v pomarančnem soku mariniran file bele ribe. Boškarinov hladni duo so sestavljale krasno kremasta jetrna pašteta s sredico iz figove marmelade in – ta zamisel je bila precej neposrečena – na pražene in ohlajene gobe položene po boškarinasto kompaktne in žvečljive rezine karpača. Zelo fajn – v nasprotju z juho iz dimljenega brancina, ki je bila edini kompletni mimobrc dneva: prazna, z neprijetno grahasto strukturo in dolgočasnim enodimenzionalnim okusom, ki ga ni ofrišalo niti nekaj v njej naključno plavajočih pramenov mete. Razpoloženje se je hitro dvignilo s krasno sestavljenim krožnikom, kjer sta zračno žametnost s tartufi odišavljenega krompirjevega pireja lepo štihala hrustljavo ocvrta, z rdečo peso obarvana raviola, polnjena z mletim boškarinovim mesom – vrhunsko! Sicer bi nam bilo precej bolj všeč, če bi nato v umetelni zvitek zarolan ribji file kuhali malo manj časa in če bi h krasno zmehčanim in z okusno, predvsem na sopstvenom sosu temelječo omako prelitim boškarinovim ličnicam priložili za odtenek bolj kuhano, sicer v silno lep in minuciozno zložen paketek povezano zelenjavo, a je vendarle res, da so v Starem kaštelu istrsko košto napimpali s pravšnjim občutkom za mero. Tega izkazujejo tudi v ritmu strežbe in komunikaciji z gosti, tako da po zaključnem dvojcu z rezino sočnega, natančno pripravljenega cheesecaka in s kozarčkom z mousom iz bele, z baileysom odišavljene ter mlečne čokolade ter po postanku v kleti, kjer so nam postregli še z domačo specialko – likerjem, nastalim z namakanjem s kavnimi zrni špikane pomaranče v grapi –, domov nismo odšli slabe volje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Intervju

»Če bo ta reforma padla, nikjer ne piše, da naslednja ne bo vsebovala 42 let delovne dobe«

Marijan Papež, direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

Odločilni glas glede objave Epsteinovih dosjejev

Demokratska kongresnica Adelite Grijalva je pripravljena 

»Vsak poskus cenzure je zavržna izraba moči«

Cankarjeva nagrada je našla nov dom v Ljubljani