|  Politika

Končna primopredaja Mercatorja

© Arhiv Mladine

Mercator je danes tik pred tem, da ga dokončno prevzame Agrokor. Hrvaški trgovski velikan pod okriljem Ivice Todorovića je bil precej redkobeseden, saj je sporočil le, da so vsi pogoji prodaje izpolnjeni in postopki dokončnega prenosa v teku. Čeprav sta podjetji današnji petek določili kot datum, ko bo sklenjena transakcija, je Agrokor zapisal, da se bo to najverjetneje zgodilo v naslednjih dneh. Več>>

Najboljši sosed je ob današnji prodaji sporočil, da je zadostna večina bank upnic skupine Mercator podpisala dogovor o finančnem prestrukturiranju skupine. Po njegovih navedbah dogovor stopi v veljavo pod številnimi pogoji, med drugim tudi ta, da mora Agrokor Mercatorju nakazati podrejeno posojilo v višini 200 milijonov evrov. S tem denarjem bo skupina Mercator tako odplačala del predčasnega posojila bankam upnicam. Cena nakupa 53 odstotnega deleža znaša 172 milijonov evrov.

Tudi politika ob tem ni bila ravnodušna.. Ta teden je trenutna predsednica vlade Alenka Bratušek dejala, da se bo zavzela za ohranitev delovnih mest, in s tem politično posegla v gospodarstvo, čeprav se je še pred mesecem dni zavzemala za drugačno stališče. Svoje je povedala tudi Združena levica, ki je jutri v Ljubljani napovedala protest proti prodaji Meratorja. Meni, da Agrokorjevo pomanjkanje plačilne discipline ogroža 100. 000 delovnih mest v Mercatorju, kot tudi slovensko kmetijstvo in predelovalno industrijo. Nestrinjanje s prodajo največjega slovenskega trgovskega podjetja pa so izrazili tudi sindikati. (sta, mg) 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.