Uredništvo

 |  Politika

Peticija Dost je! / Že več kot osem tisoč podpisov

Mladinina peticija za trajno končanje izraelskih napadov na Gazo je zbrala že več kot osem tisoč podpornic in podpornikov

© Irena Woelle / Mladina

Pri Mladini smo v petek objavili peticijo Dost je!, k se zavzema za trajno končanje izraelskih napadov na Gazo, Zahodni breg in Vzhodni Jeruzalem. Pobuda, ki naslavlja slovensko vlado, se obenem zavzema za zagotovitev spoštovanja in uresničevanja mednarodnega prava ter človekovih pravic. Do zdaj smo zbrali že več kot osem tisoč podpisov, število pa se iz dneva v dan povečuje. Svoje ime lahko dodate na spletnem naslovu www.mladina.si/peticije

Tri zahteve naši oblasti so preproste. Prvič, Slovenija se mora pridružiti tožbi Republike Južne Afrike, ki jo je ta 29. decembra 2023 na Meddržavno sodišče v Haagu proti Izraelu vložila na podlagi Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida. Drugič, uvede se vojaški embargo na trgovanje z orožjem in vojaško opremo z Izraelom ter predlaga in se zavzame za sankcije na ravni EU, skupaj s prekinitvijo Pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom. Tretjič, prekinejo se diplomatski stiki z Izraelom in iz njega odpokliče slovenske predstavnike.

Več o zahtevah in peticji preberite na spletnem mestu www.mladina.si/peticije.

V ponedeljek, 22. januarja 2024, smo v večernih urah v imenu pobitih, ranjenih in izginulih prebivalcev Gaze prižgali sveče na ljubljanskem Trgu republike. Več tisoč ljudi je postavilo pod zastave držav Evropske unije (EU). 

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.