• Uredništvo

    15. 7. 2023  |  Politika

    Golob / »Arbitražo je treba implementirati in uresničiti«

    "Verjamem, da bomo s tem, ko bomo gledali v prihodnost, iskali projekte, s katerimi lahko pomagamo prebivalcem na obeh straneh meje, razbremenili tudi teme, ki so bile v preteklosti nerešljive in jih rešili enkrat v prihodnosti. Arbitražo je treba implementirati in uresničiti, vendar pri tem ni časovnega pritiska, pomembno je, da to temo, ki je tako zastrupljala odnose med državama, umaknemo iz dnevne politike. V prijateljskem duhu se včasih najde rešitev tudi takrat, ko je ne pričakuješ, ko se pogovarjaš spoštljivo in kulturno."

  • Uredništvo

    15. 7. 2023  |  Družba

    »Najbolj učinkovit način prikrivanja problemov v izobraževalnem sistemu so dobre ocene šolajočih«

    "Najbolj učinkovit način prikrivanja problemov v izobraževalnem sistemu so dobre ocene šolajočih. Logika je naslednja: če je cilj izobraževalnega sistema znanje in če testi in izpiti pokažejo, da šolajoči to znanje imajo, potem je vse v redu. Mi kot birokracija in mi kot institucija nismo ogroženi. To je glavno. Četudi šolajoči v praksi znanja nimajo. Važni so papirji. Statistike. Tabele. Itd. Dejansko stanje ni pomembno. Dejanskega stanja nihče ne vidi. Vsaj ne v celoti. Če pa kdo vidi probleme v konkretnem okolju, je mogoče s statistikami, povprečji in tabelami vedno dokazati, da je to samo izjema. Odstopanje od pravila. Pravilo pa je, da je vse v redu. V vsaki birokratski instituciji. Tudi v slovenskih srednjih šolah."

  • Luka Volk

    14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Politika

    Lažni domoljubi

    Mnistrstvo za kulturo, takrat še pod vodstvom Vaska Simonitija, je pred dvema letoma Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, društvu, ki je očitno simpatiziralo z neonacističnimi in identitarnimi idejami, podelilo status nevladne organizacije v javnem interesu. Kako je društvo na podlagi skope dokumentacije ministrstvo prepričalo, da pomeni pomemben prispevek k javnemu interesu, ostaja uganka. Na ministrstvu so se sedaj odločili na upravno sodišče in državno tožilstvo vložiti pobudo za izbris društva iz registra.

  • DK, STA

    15. 7. 2023  |  Kultura

    Film pod zvezdami

    Na Ljubljanskem gradu bo do 5. avgusta potekal Film pod zvezdami, ki bo v znamenju obletnic - 100 let kinodvorane na Kolodvorski, 20 let art kina in 15 let mestnega kina. Na ogled bo izbor nekaterih najbolj odmevnih filmov kinematografske sezone, predpremierno in premierno pa bodo predvajali pet filmov.

  • Vanja Pirc

    14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Družba

    Več kot očitna homofobija

    Pacientka je 30. novembra lani obiskala svojo izbrano ginekologinjo. S partnerko, s katero sta v istospolni zvezi, sta želeli začeti nov postopek umetne oploditve, in sicer samoplačniško v Avstriji, saj slovenska zakonodaja istospolno usmerjenim parom teh postopkov ne omogoča pri nas. A pred tem je morala opraviti pregled pri svoji ginekologinji. Ta jo je spremljala že leta, vedela je, da je v istospolni zvezi, potem ko je eden prejšnjih postopkov umetne oploditve uspel, je tudi vodila njeno nosečnost. In tudi tokrat jo je, kot tolikokrat prej, pregledala. Takoj po pregledu pa ji je sporočila, da ne more biti več njena izbrana zdravnica.

  • Peter Petrovčič

    21. 7. 2023  |  Mladina 29  |  Politika

    Množično kršenje človekovih pravic?

    Pred dnevi je ustavni pravnik iz vplivnega kroga SDS dr. Jurij Toplak javnost obvestil, da je bila Slovenija v neki (njegovi) zadevi obsojena pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, in slovenske oblasti pozval, naj javnosti ne prikrivajo obsodb pred tem sodiščem, ki so tako množične, da se država uvršča med največje kršiteljice človekovih pravic med 48 državami širše Evrope.

  • Luka Volk

    14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Politika

    »Ne Nato – mir nam dajte!«

    Čez teden je v Vilni, prestolnici Litve, potekalo dvodnevno zasedanje zveze Nato. Udeležili so se ga tudi premier Robert Golob, zunanja ministrica Tanja Fajon in obrambni minister Marjan Šarec. Voditelji članic zveze so na zasedanju razpravljali predvsem o krepitvi obrambe – zaradi ruskega napada na Ukrajino je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg članice že pred časom pozval, naj znamenita dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), ki naj bi ju do leta 2030 namenjale za obrambo, postaneta spodnja in ne zgornja meja obrambnih izdatkov. Na zasedanju so članice med drugim razpravljale tudi o nadaljnjem zagotavljanju pomoči Ukrajini.

  • Zala Kramperšek

    14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Kultura

    Svetlana Makarovič / Nagrada in sramota

    Po kolobociji, ki traja že pol leta, je pesnica in pisateljica, predvsem pa velika umetnica Svetlana Makarovič dobila denarni znesek, ki naj bi ga pred 23 leti prejela kot del Prešernove nagrade za življenjsko delo, vendar je takrat nagrado zavrnila. Šestnajstega junija so ji nakazali 8346 evrov, slavnostne plakete pa še ni dobila.

  • Matic Gorenc

    14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Politika

    Evropa gre v desno

    Volitve v evropski parlament bodo potekale prihodnje leto od 6. do 9. junija. Čeprav je še prezgodaj za napovedi kakršnihkoli volilnih izidov, pa v javnomnenjskih anketah opazimo, da se priljubljenost skrajne desnice povečuje. Če se bo ta usmeritev nadaljevala, je mogoče, da bo prav skrajna desnica v novi sestavi evropskega parlamenta narekovala politični tempo. Če se ji bo uspelo trdneje povezati oziroma če se bo odločila za to. Doslej ji to ni uspevalo.

  • Zala Kramperšek

    14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Družba

    Oglasna deska / Išče se Andrej Grah Whatmough

    Svet RTV je konec junija soglasno podprl sklep o začetku postopka razrešitve v. d. generalnega direktorja RTV Andreja Graha Whatmougha. Pred začetkom postopka bi moral biti ta seznanjen z razlogi za pobudo za razrešitev in bi moral imeti možnost, da se nanjo odzove. Ker mu sklepa zaradi odsotnosti ni bilo mogoče vročiti osebno, prav tako pa ga niso našli, so se odločili, da mu sporočilo posredujejo z javnim naznanilom, ki je objavljeno na oglasni deski in na spletni strani RTV Slovenija. V skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku vročitev velja za opravljeno po preteku 15 dni od objave. Vse to spominja na izmikanje Janeza Janše, ki ni prevzemal sodnih pošiljk; včasih je bil nabiralnik premajhen, spet drugič ga ni bilo doma.

  • Monika Weiss

    14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Politika

    Projekti pokoronske obnove na realnih tleh

    »Danes je zgodovinski trenutek za Slovenijo. Kot vedno ob prelomnih trenutkih smo bili tudi ob pripravi tega razvojnega dokumenta sposobni stopiti skupaj. Rezultat je jasna vizija in strategija razvoja naše države v digitalno in zeleno prihodnost.« Tako pompozno je 30. aprila 2021 oddajo slovenskega Načrta za okrevanje in odpornost v Bruselj pospremila državna sekretarka v prejšnji vladi Monika Kirbiš Rojs. Načrt, ki ga je evropska komisija potrdila julija 2021, je predvidel porabo 2,5 milijarde evrov evropskih sredstev, od tega skoraj 1,8 milijarde nepovratnih.

  • Lobistom se dobro piše

    Pretekli janšizem in še kakšen drug -izem nam je med drugim prinesel tudi več sto (politično) razrešenih direktorjev. Vsak, ki kandidira za mesto predstojnika v instituciji pod državnim nadzorom, seveda že ob kandidaturi vzame v zakup, da je lahko tudi razrešen, konec koncev celo z izključno neprofesionalnim, političnim ozadjem. Nestrankarski kandidati ob takih dogodkih kljub vsemu, morda naivno, upamo na vsaj minimalno količino zakonitosti. Nekatere vlade imajo bolj, druge manj izraženo lastnost demokratičnosti, ampak ali res obstajajo zaznavne razlike med vladami pri razrešitvah in ravnanju s tistimi, ki so na sodišču dokazali, da so bili razrešeni nezakonito?

  • Vanja Pirc

    14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Svet

    Omrežje upanja ali pogube?

    Seveda bo šele čas pokazal, ali bo novo družbeno omrežje Threads, namenjeno predvsem pisni izmenjavi mnenj, zmožno izpodriniti Twitter, prevzeti njegove razočarane uporabnike in preostanek prihodkov od oglaševanja. To naj bi bilo njegovo ključno poslanstvo, kar ne preseneča, saj je v času, ko se Twitter, potem ko ga je prevzel najbogatejši Zemljan Elon Musk, spoprijema s težavami in postaja nenadzorovan kanal za širjenje sovražnega govora, razmere skušalo izkoristiti že več tekmecev – med njimi Bluesky, ki ga je zagnal ustanovitelj Twitterja Jack Dorsey. Uspeha za zdaj ni bilo, a Threads ima v izhodišču prednost pred konkurenti – zagnala ga je velika korporacija Meta, ki že ima v lasti dve izmed največjih družbenih omrežij, Facebook in Instagram, in uporabnikom slednjega, ki jih je kar milijarda, je omogočila, da se na novem omrežju preprosto povežejo z dosedanjimi sledilci.

  • Monika Weiss

    14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Politika

    Apetiti za profiti

    Območje nekdaj močvirnate, danes še vedno poplavno nevarne Sibirije na jugu Ljubljane, ujete med Cesto dveh cesarjev in avtocesto, velja za eno redkih še nepozidanih in neposeljenih območij Ljubljane. A to ne bo več dolgo. Na osrednjem zemljišču, katerega potencial sta že pred več kot desetletjem »prepoznala« sinova župana Zorana Jankovića in tam načrtovala Vrtno mesto Sibirija s 488 stanovanji, bo zdaj zidal srbski milijarder Miodrag Kostić. Vendar Kostiću 488 stanovanj ni zadosti, želi si jih več in vse kaže, da mu bo uspelo: kot edini investitor na širšem območju utegne doseči pomembno spremembo ljubljanskega urbanističnega načrta in dobiti zeleno luč za gradnjo podzemnih garaž. S to potezo, torej z umikom parkirišč z zemljišča pod zemljo, bi v svoje Vrtno mesto Sibirija namesto 488 stanovanj lahko umestil kar 573 stanovanj. Postopki na občini so v teku, državna direkcija za vode, ki vodi projekt protipoplavne zaščite, mu je prvo soglasje na presenečenje mnogih že dala.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Kolumna

    Komentar / Čas bedakov

    Odrekanje je nekoliko izmuzljiva beseda, ki pomeni približno tole: ne poješ, ne vzameš, ne storiš, ne proizvedeš tistega, kar ti je pri srcu, kar je pogosto tudi normalno ali samoumevno. Odrečeš se v bistvu nerad, a se, ker to hočeš ali moraš, ker se ti zdi prav itd. Poglejmo nekaj primerov. Postiš se, ker si veren ali ker misliš, da je to zdravo. Odrečeš se avtu, da se otrok lahko šola. Odrečeš se oblasti in greš, recimo Janša, v penzijo, da zaživiš mirno, bereš debele knjige, okopavaš vrt in božaš vnuke.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Dva leva

    Komentar / 500 dni

    Nesrečno ukrajinsko ljudstvo že več kot petsto dni doživlja gorje, ki se ne more primerjati niti z balkanskim klanjem v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. A vseeno je, to se ne poudarja, delež žrtev in neposrednih zločinov nad civilnim prebivalstvom bistveno manjši, kot je bil v klanjih na območju bivše Jugoslavije. A kakorkoli, Ukrajinci so večkratna žrtev. Najprej žrtev skrajno pogubne politike njihovih tako ali drugače izvoljenih ali postavljenih političnih vodstev do kompaktno poseljene ruske manjšine, kar je izzivalo sosednjo matično državo. V drugo so žrtev praznih obljub o politiki odprtih vrat. Nikoli doslej ni vojaška zveza Nato, ki vstopa v 75. leto obstoja, gojila tako ščuvajoče politike, kot jo pooseblja dosedanji in prihodnji generalni sekretar Stoltenberg. Ta sicer ni razlog za vojno, je pa eden od garantov, da se nesmiselna krvava vojna še dolgo ne bo končala. Spomnimo se, 7. 1. 2022, ko je že bilo zaznati vonj vojne, je Stoltenberg Ukrajince zavajajoče opogumljal, da ima »… vsaka država pravico, da se sama odloči, ali se bo pridružila katerikoli pogodbi ali zavezništvu«. Kar je Rusom, ki so zaradi praznih obljub, ki so bile večkrat izrečene Gorbačovu, pa tudi zaradi sistematične kršitve dogovorov iz Minska, dalo dodatni alibi, da so vkorakali v Ukrajino.

  • Jaša Bužinel

    14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Kultura

    Tokac / »Na muziko gledam kot na čudež«

    »To so bili taki The Warriors časi,« se spominja Tomislav Jovanović - Tokac in že se nam pred očmi pojavijo prizori iz kultnega filma Bojevniki podzemlja iz leta 1979, ki prikazuje življenje pripadnikov newyorških uličnih tolp. Ko je ta film nastal, Tokac seveda še ni bil pevec, kitarist, frontman in pisec besedil, najprej v zasedbi Mercedes Band in nato v skupini Dan D, enem najpomembnejših bendov v zgodovini slovenskega rocka. Prav tako še ni bil eden od preroditeljev novomeške rockovske scene, ki je v zadnjem desetletju izstrelila številne nove pomembne zasedbe. Ne, tedaj je bil star šele devet let (rodil se je leta 1970) in s starši srbskih in slovenskih korenin je odraščal v hrvaškem Karlovcu. »Bil sem malce problematičen, bad boy. Vse živo smo počeli, od pretepov, kraj, whatever,« priznava.

  • Komentar / Po Loredanu

    Odstop zdravstvenega ministra Bešiča Loredana prve dni julija 2023 je hkrati pričakovan in dramatičen. Serijske menjave zdravstvenih ministrov so najboljši dokaz brezglavega oblikovanja in vodenja slovenskega zdravstva. Loredan je od samega začetka poosebljal jedrno os političnega populizma sedanje vladajoče koalicije. Zdravstvena reforma zanjo nima politične alternative, preprosto jo mora oblikovati in začeti izpeljevati. Predsednik vlade je tu zastavil vse svoje politične karte, v Loredana so investirali veliko tveganega političnega kapitala in izgubili. Zdravstvena reforma naj bi prinesla sistemski zasuk, večjo kakovost, dostopnost, učinkovitost. Toda za zdaj nihče od deležnikov in odločevalcev nima jasne predstave, kaj spremeniti in kako to storiti. Za nameček sedaj niti ne vemo, kdo naj bi te spremembe na ministrstvu vodil. Politična kredibilnost Goloba je na kritični meji, legitimnost vlade in koalicije tudi. Zdravstvena reforma je Arhimedova točka njenega preživetja.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Hrvaška

    Komentar / Življenje drugih

    Življenje drugih je odličen film o vdiranju v tuje življenje; govori o umetniškem paru, ki ga nadzorujejo pripadniki službe državne varnosti, odgovorni za kulturno sceno v Vzhodnem Berlinu za časa NDR, leta 1984. Konča se tragično za protagoniste na obeh straneh prisluškovalnih naprav, kot opozorilo, s čim se v resnici ukvarjajo tajne službe, ki naj bi ljudstvo varovale pred »sovražniki« v narodu samem. To naj bi bila – tako velja še danes – posebnost komunističnih režimov, ki so »skrbeli« zlasti za kulturno, umetniško, novinarsko sceno, a s propadom komunizma v Vzhodni Evropi se je takšno mnenje izkazalo za golo laž, saj so agenti in vohuni prejšnjega režima čez noč postali trdna opora večinoma nacionalističnih oblasti v novonastalih evropskih državah.

  • Damjana Kolar

    14. 7. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas

  • STA

    13. 7. 2023  |  Politika

    Martič / »Prvi cilj pri vodenju RTV Slovenija bo normaliziranje odnosov«

    Zvezdan Martič, ki so ga člani sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) z veliko večino izglasovali za predsednika uprave zavoda, si je za prvi cilj pri vodenju zavoda zadal normaliziranje odnosov. Njegova prva naloga bo sicer predlaganje dveh članov uprave, ki jih bo nato potrjeval svet. Odločitev je že sprejel, a imen še ni želel razkriti.

  • STA

    13. 7. 2023  |  Politika

    Zvezdan Martić imenovan za predsednika uprave RTV Slovenija 

    Člani sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so za predsednika uprave zavoda izbrali Zvezdana Martiča, dolgoletnega zaposlenega na RTVS. Od skupno 17 članov sveta ga je podprlo 16 članov in je bil tako izvoljen v prvem krogu glasovanja.

  • Uredništvo

    12. 7. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / MILIJONI ZA »IZOBRAŽEVANJE« POLITIKOV

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 14. julija, dalje, preverite, zakaj pišemo o milijonih za "izobraževanje" politikov. Politične stranke so si iz namreč proračuna tiho dodelile dodatnih 2,5 milijona evrov, največ bosta dobila Gibanje Svoboda in SDS. Avtor tokratne naslovnice je Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič, v novi številki pa boste našli še veliko zanimivega, aktualnega in poglobljenega branja. Priskrbite si svoj izvod ali obiščite našo spletno stran!

  • 12. 7. 2023  |  Kultura

    Dijana Matković / »Privilegirani heteroseksualni moški se morajo zdaj tudi sami boriti za svoje pozicije«

    Dijana Matković (1984), pisateljica, prevajalka in urednica družbenokritičnega spletnega portala Disenz, je vzbudila pozornost širše javnosti pred desetimi leti, ko je izdala kratkoprozni prvenec V imenu očeta. Je hčerka priseljencev iz delavskega razreda, ne zares Slovenka, kot so ji med odraščanjem pogosto zabrusili vrstniki, a tudi ne priseljenka, ki je v pisanju končno našla svoj glas – in način, kako z njim doseči vse tiste, ki so podobno kot ona odraščali v okolju, kjer so se zmeraj počutili kot tujek. Kakor zapiše v svojem esejističnem romanu Zakaj ne pišem – ta je bil izdan lani –, se ves čas sprašujejo: "Kdo sploh si, ti, ki ne sodiš nikamor?"

  • STA

    13. 7. 2023  |  Svet

    Musk s podjetjem za umetno inteligenco / »Cilj je razumeti pravo naravo vesolja«

    Ameriški podjetnik in milijarder Elon Musk je v sredo predstavil svoje lastno podjetje za razvoj umetne inteligence z imenom xAI, s katerim želi konkurirati družbi OpenAI, ki je razvila klepetalnega robota ChatGPT in glede katerega sam meni, da je politično pristranski in neodgovoren.

  • Uredništvo

    12. 7. 2023  |  Družba

    »Ljubljanska mestna oblast je izgubljeni planet, ki ne vidi, kaj počnejo vsa evropska mesta« 

    "Mestna oblast že dve desetletji sistematično forsira arhitekturo na račun krajine (kaj je že to, krajinski arhitekt?), zadovolji se s kozmetičnimi nadomestki dreves, ki se v sedanjih podnebnih razmerah sploh ne bodo več vrasli do te mere, da bi postali prava drevesa. Mestna oblast je izgubljeni planet, ki ne vidi, kaj počnejo vsa evropska mesta, vredna svojega imena: pospešeno, panično ozelenjujejo."

  • Uredništvo

    12. 7. 2023  |  Družba

    »Javnost ima pravico biti obveščena, kadar prejema informacije, ki so umetno ustvarjene«

    "Novinarstvo – tako kot izobraževanje in javni medijski servisi – so v prvi bojni liniji za ohranitev informacijskih standardov. Javnost mora vedeti, da so informacije, ki jih dobi, poštene in resnične. Zato morajo biti vsi mediji pri uporabi tehnologije transparentni. Javnost ima pravico biti obveščena, kadar prejema informacije, ki so umetno ustvarjene."

  • STA

    13. 7. 2023  |  Svet

    Je ogrožena varnost bolnikov? / Najdaljša zdravniška stavka v zgodovini Anglije

    V Angliji so danes zdravniki začeli najdaljšo stavko v 75-letni zgodovini britanskega sistema javnega zdravstva NHS. Več tisoč mladih zdravnikov je začelo petdnevno stavko, s katero zahtevajo višje plače in boljše delovne pogoje. NHS je opozoril, da lahko pacienti pričakujejo motnje pri zdravstveni oskrbi.

  • STA

    13. 7. 2023  |  Svet

    »Laži Fox News so mu uničile življenje«

    Televizija Fox News se sooča z novo tožbo. Ray Epps iz Arizone, ki so ga ustvarjalci teorij zarote lažno obtožili, da je vodil zaroto FBI za napad privržencev Donalda Trumpa na ameriški kongres 6. januarja 2021, je v sredo vložil odškodninsko tožbo proti televiziji in njenemu nekdanjemu voditelju Tuckerju Carlsonu zaradi obrekovanja.