• Peter Petrovčič

    13. 1. 2023  |  Mladina 2  |  Politika

    Krasen dan za enakopravnost

    Ustavno sodišče je v začetku julija lani objavilo pomembni odločitvi, s katerima so izenačili pravice heteroseksualnih in istospolnih parov. Odločili so, da je zakonsko onemogočanje sklenitve zakonske zveze in posvajanje otrok gejem in lezbijkam neustavno, saj ustava teh omejitev ne določa. Zdaj so zadevo dokončno zaključili, saj so zavrnili predlog, da bi o tem vprašanju ljudje odločili na referendumu – ker se diskriminacija, ki jo je odpravilo ustavno sodišče, pač ne more ponovno vzpostaviti na ljudskem glasovanju.

  • Luka Volk

    13. 1. 2023  |  Mladina 2  |  Družba

    Zadihati s polnimi pljuči

    Čeprav je bilo v zvezi z novim koronavirusom, ko je ta pred tremi leti docela spremenil naša življenja, en kup neznank, je razmeroma hitro postalo jasno tole: virus covid-19 se prenaša po zraku, z vdihavanjem okuženega aerosola, zaradi česar do večine okužb prihaja v slabo prezračenih notranjih prostorih. Enako velja za praktično vse bolezni, ki se prenašajo po zraku. Dobro prezračevanje notranjih prostorov je tako ključnega pomena za zmanjšanje respiratornih obolenj, tako značilnih prav za zimski čas, in tudi za stanje obstoječih bolezni dihal. Kakovosten zrak namreč dokazano rešuje življenja in podaljšuje življenjsko dobo.

  • Luka Volk

    13. 1. 2023  |  Mladina 2  |  Svet

    »Tako mi bog pomagaj«

    Pred kratkim je prisegla nova predsednica države. Svetih knjig med prisegami v Sloveniji ne boste videli, tudi ne boste slišali sklicevanja na boga. A prisege po svetu so različne. Ameriški predsednik Joe Biden je prisegel z roko na Svetem pismu, prisego pa končal z besedami: »Tako mi bog pomagaj.« Ameriško prisego si težko predstavljamo brez prisotnosti božje sile. S tem so se strinjali tako rekoč vsi ameriški predsedniki z le nekaj redkimi izjemami.

  • Luka Volk

    13. 1. 2023  |  Mladina 2  |  Družba

    Izvajanje pritiska

    Dravske elektrarne Maribor so predsedniku sveta delavcev Vladimirju Šegi decembra izročile pisno opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Kot so zapisali predstavniki podjetja, je Šega brez pisnega pooblastila nastopil v oddaji Tele M na javni televiziji TV Maribor in tam komentiral poslovanje krovne družbe Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). S tem naj bi bil po njihovem mnenju kršil več členov komunikacijskega pravilnika delodajalca in torej pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja.

  • Monika Weiss

    13. 1. 2023  |  Mladina 2  |  Družba

    Onesnaževalci

    Inšpektorat za okolje in prostor je tik pred novim letom poročal o rezultatih usmerjene akcije: pri 31 podjetjih so v letih 2021 in 2022 preverjali preseganje mejnih vrednosti izpustov in doslej kršiteljem izdali devet inšpekcijskih odločb – dva kršitelja sta zahteve iz odločb izvršila šele po grožnji z denarno kaznijo. Ker ima javnost pravico vedeti, kdo krši okoljevarstvena dovoljenja in onesnažuje bolj, kot je dovoljeno, smo inšpekcijske odločbe pridobili po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Kdo so kršitelji in kakšne so kršitve?

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    13. 1. 2023  |  Mladina 2  |  Dva leva

    Komentar / Svoboda proti ekstremistom

    Slovenija je dežela ekstremizmov. Tudi ekstremnega laganja. Bilo je, milo rečeno, nenavadno, da se je sredi svežega poročanja o napadu na Niko Kovač pripetil še bolj grob napad na poslanca SDS. Sam domnevno napadeni Grims ga je označil kar kot poskus umora. Kdo bi morda pomislil, da poskuša kdo (le kdo?) preusmeriti pozornost. A bilo je nedostojno podvomiti vnaprej, saj lahko (pre)številne kamere okrog DZ in Maximarketa dogodek potrdijo ali ovržejo. No, sedaj je tudi uradno potrjeno, da se je Grims vendarle zlagal. A od Freuda sem vemo, da je tudi laž lahko v službi resnice; da je instanca resnice. Namreč, v konkretnem primeru je usmerila pozornost na subtilno, latentno, a sila pomembno obliko nasilja. Na tako rekoč napad z nevidnim biološkim orožjem. Kaj je že to? Pač, sodobno bojno sredstvo v obliki patogenih organizmov ali toksinov, ki jih detoniraš, izstreliš, injiciraš, lahko pa tudi pljuneš ali kihneš v sovražnika. In če je bližnje (sicer nefizično) srečanje povzročilo patološke spremembe v pljučih in dihalih, gre za nič manj kot specialno, biološko vojno proti poslancem in vojščakom SDS, kar pa je po določilih mednarodnega vojnega prava prepovedano. Ker v teh dneh veliko govorimo o moralni in strokovni odgovornosti zdravnikov, bi bilo zato zanimivo spoznati priimek avtorja in prebrati njegov izkaz in dokaz o vzročno-posledičnem odnosu med domnevno atipično pljučnico in napadom na poslanca. Imamo po rusko-britanski aferi novičok, s katerim naj bi zastrupili prebeglega ruskega agenta Skripala in njegovo hčerko, še afero patogenega kihanja in pljuvanja v poslanca SDS?

  • Uredništvo

    14. 1. 2023  |  Politika

    »Pomanjkanje zdravnikov je opozorilo za takojšnje ukrepanje pri reševanju pomanjkanja učiteljev«

    "Urejanje razmer v zdravstvu pa ni pomembno le za to področje. Rezultat bitke za privatizacijo zdravstva bo imel vpliv tudi na druge javne podsisteme. V primeru uspešne privatizacije zdravstva bo sledilo šolstvo. Že za časa Janševih vlad je prišlo do podeljevanja koncesij visokošolskim zavodom, ki v glavnem delujejo s pomočjo 'dvoživk', če uporabim izraz iz zdravstva. Primer Švedske, ki je pod konservativno vlado uvedla možnost ustanavljanja 'free schools' profitno usmerjenim družbam, je dober prikaz, kako oslabiti javni šolski sistem. Ob že obstoječi javni šoli nastajajo nove, ki 'kradejo' učence že obstoječim, pri čemer ustvarjajo profit in ga razdelijo delničarjem."

  • Peter Petrovčič

    13. 1. 2023  |  Mladina 2  |  Politika

    Brez pravne podlage

    Ustavno sodišče je razveljavilo zakon o kazenskem postopku v delu, ki je določal pravno podlago za rabo policijskega prikritega preiskovalnega ukrepa, imenovanega »lovilec IMSI«. Gre za sporno tehnično sredstvo za prestrezanje komunikacije in lokacije mobilnih telefonov, ki ga zakonito policija pravzaprav ni nikoli uporabljala, nezakonito oziroma brez podlage v zakonu pa.

  • Erik Valenčič

    13. 1. 2023  |  Mladina 2  |  Svet

    Reportaža / Najdaljše noči

    Sedel sem v kuhinji stanovanja v središču Mikolajiva, mesta na jugu Ukrajine, in gledal Dmitrija Pletenčuka, kako mi na svoji strani majhne mize pripravlja sendvič z rumenim maslom in na debelo narezano salamo. Opazoval sem ga in razmišljal, da se mi sploh ne godi slabo. Prejšnji dan sem pri Igorju Golovčenku, poveljniku teritorialne obrambe v Suškivki pri Umanu (osrednja Ukrajina), opral perilo, zdaj pa mi tu glavni tiskovni predstavnik ukrajinske vojske v Hersonski oblasti na krožniku podaja sendvič in me zraven sprašuje, ali bom še enega.

  • Uredništvo

    14. 1. 2023  |  Družba

    »Bolj kot kdaj prej je nevarno biti ženska«

    "Bolj kot kdaj prej je nevarno biti ženska, ki se bori za svoje pravice in je na čelu boja za enakost in svobodo. Ženske v Iranu so desetletja trpele sistemsko diskriminacijo in nasilje. Obvezno pokrivanje z ruto, ki so ga uzakonili leta 1979, je ekstremna oblika diskriminacije. Zdaj so dosegle točko, ko jim je stopila v bran širša družba. Oblasti so nad ženskami izvajale fizično in psihološko nasilju, veliko je poročil o spolnem nasilju. Med protesti so ubijali šestletne deklice, na smrt pretepali najstnice, stare 16 in 17 let. Ta dekleta in ženske so bile izjemno pogumne, vedele so, da je diskriminacija nepravična in v neskladju s tem, kako drugod po svetu živijo ženske. Želele so si prihodnost brez nasilja in hotele so svoje pravice."

  • Monika Weiss

    13. 1. 2023  |  Mladina 2  |  Družba

    Dialog o posegih v javni prostor je nujen

    »Vsako Ljubljančanko in Ljubljančana na Rožnik vežejo posebni spomini. Rožnik je naš gozd. Zato upravičeno pričakujemo, da se bo z njim ravnalo skrbno, mi pa bomo s spremembami in posegi pravočasno seznanjeni.« Tako so se IPoP – Inštitut za politike prostora, Mladi za podnebno pravičnost in Protestival med drugimi odzvali na obsežno sečnjo, ki se po odločbi Zavoda RS za gozdove zadnje tedne izvaja na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

  • Uredništvo

    13. 1. 2023  |  Politika

    »Minister za zdravje je lakmusov papir stanja oblasti«

    "Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je lakmusov papir stanja oblasti. Stopnjevanje konfliktov na zdravstvenem polju ni izključna krivda vlade, ki dela dobrega pol leta. Pod preprogo pometeni problemi sistema, ki je pod udarom privatizacijskih silnic in politične nesposobnosti/nepripravljenosti za reformo, so dediščina, ki si jo vlade podajajo več kot desetletje. A Golob je vedel za dileme o politični (ne)primernosti Bešiča Loredana, oprtanega še z nahrbtnikom očitkov, da je politični podaljšek prvaka tukajšnjega zasebnega zdravstva Bitenca."

  • Damjana Kolar

    13. 1. 2023  |  Kultura

    Film tedna / Vsa ta lepota in prelivanje krvi

    V Kinodvoru je na ogled dokumentarec Vsa ta lepota in prelivanje krvi, globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour), ki raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Film je prejel zlatega leva za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.

  • Uredništvo

    13. 1. 2023  |  Družba

    »Sečnja na Rožniku je uničila življenjska okolja več rastlinskih in živalskih vrst«

    "Gozdnogospodarske cilje bi bilo torej možno realizirati na drugačen način, upoštevajoč, da je ekonomska zrelost bukve podrejena drugim funkcijam takšnega gozda. Stara drevesa oziroma gozd so posebnega ekološkega, izobraževalnega in socialnega pomena – so simbolna vez med generacijami. Potrebno je poskrbeti zgolj za vzdrževanje takšnih dreves."

  • STA

    13. 1. 2023  |  Politika

    Minister Maljevac / »Prihodnost bo solidarna ali pa je ne bo«

    Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je danes predstavitev kandidata za ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca ocenil kot ustrezno. Za je glasovalo devet članov odbora, proti pa jih je bilo pet. Hrbtenico javnega stanovanjskega sistema vidi v stanovanjskih skladih. Za gradnjo solidarne družbe je treba vzpostaviti močno in javno mrežo storitev dolgotrajne oskrbe, spodbujali bodo tudi lastništvo zaposlenih v podjetjih, je dejal.

  • STA

    13. 1. 2023  |  Politika

    Minister za zdravje / »Digitaliziran zdravstveni sistem pomeni transparenten zdravstveni sistem«

    Na ministrstvu za zdravje so na Brdu pri Kranju deležnikom v zdravstvu predstavili strategijo digitalizacije zdravstva 2022 - 2027. Želja je zdravstveni sistem čim bolj digitalizirati do 1. januarja 2024, saj digitaliziran zdravstveni sistem pomeni transparenten zdravstveni sistem, je poudaril zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    13. 1. 2023  |  Mladina 2  |  Kolumna

    Komentar / V godlji

    Meteor, ki je neovirano letel po vesolju več kot štiri milijarde let, je treščil v domovanje francoske družine Commette (izgovori komet). Nikomur ni bilo nič, Commettovi pa so zdaj ponosni lastniki skale iz globin vesolja, je svojčas poročala revija Time.

  • Komentar / Zastaviti na novo

    Zdravstveni sistem se v obdobju po pandemiji dokončno sesuva, kaotične razmere se dramatično poglabljajo. Kolaps zdravstva je dejansko vrh in tragičen dokaz tridesetletnih politično-ekonomskih zablod mlade države. Nastala je nepopravljiva mešanica postsocialističnih in neoliberalnih institucionalnih rešitev v greznici partikularnih interesov in usodnih vodstvenih nesposobnosti. Tega sistema ni mogoče reformirati, lahko ga zgolj resetiramo. Vsak popravek je lepljenje simbolnih obližev, ki zgolj povečuje entropijo sistema. Odgovornost zato nosijo vsi deležniki, od politikov do zdravnikov, od zdravstvenega menedžmenta do ponižanih pacientov. Vsi skupaj desetletja demonstrirajo svojo nemoč, tiho podporo nevzdržnemu statusu quo. Stare predstave javnega zdravstva se tu mešajo z novimi zablodami privatizacije. Poti nazaj ni več, javno-zasebno partnerstvo je realnost. Toda s povsem drugimi institucionalnimi rešitvami, strogo regulacijo in jasno družbeno odgovornostjo. Smo si pripravljeni natočiti čistega vina?

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    13. 1. 2023  |  Mladina 2  |  Hrvaška

    Komentar / Zlati most

    Za obubožane Hrvate je bil nedavni božič precej žaloben, tako da ga je zlahka zasenčil drug božič, pravoslavni, ki so ga v organizaciji Srbskega narodnega sveta (SNV) praznovali nikjer drugje kot v Westinu, zagrebškem hotelu visoke kategorije. Predsednik SNV je pri vhodu sprejel hrvaškega premiera, nekoliko pozneje pa še podpredsednika srbske vlade in vodjo srbske diplomacije Ivico Dačića. Potem se je tam jedlo in pilo in imelo politične govore, namen vsega skupaj pa naj bi bila »sprava« med popolnoma odtujenima državama. Milorad Pupovac, predsednik SNV in koalicijski partner vladajoče stranke, je ugotovil, da se je s prihodom srbske delegacije »med državama izrisal zlati most«, čeprav je vsakomur jasno, da bo edina povezava med Hrvaško in Srbijo ostala trhla brv, vse dokler bodo v obeh na oblasti nacionalistični jastrebi.

  • Damjana Kolar

    13. 1. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Uredništvo

    11. 1. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / ZDRAVNIKI, RADI VAS IMAMO

    V petek izide nova Mladina! Avtor fotografije na tokratni naslovnici je Uroš Abram, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 13. januarja, dalje, pišemo o tem, da so zahteve zdravnikov po višjih plačah legitimne, zahteve po komercializaciji zdravstva pa nemoralne. Ne zamudite! 

  • Uredništvo

    12. 1. 2023  |  Politika

    Dvig / Minimalna plača bo po novem 878 evrov neto

    Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je sporočil novi znesek minimalne plače, ki bo višja za 100 evrov oziroma bo po novem 878 evrov neto. Gre za enega večjih dvigov minimalne plače v zadnjem obdobju.

  • 12. 1. 2023  |  Družba

    Eurobarometer / Slovenske državljane najbolj skrbijo naraščajoči življenjski stroški

    Naraščajoči življenjski stroški so najbolj pereča skrb za 93 odstotkov Evropejcev in 88 odstotkov državljanov Slovenije, kaže danes objavljena raziskava Evropskega parlamenta Eurobarometer. Podpora EU medtem ostaja visoka, državljani pa od unije pričakujejo, da bo nadaljevala iskanje rešitev za ublažitev posledic krize.

  • STA

    12. 1. 2023  |  Svet

    Sodišče EU / »Kupci potovanj imajo lahko pravico do znižanja cene zaradi koronskih ukrepov«

    Kupci potovanj v obliki turističnega paketa, na katere so vplivali ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19, imajo lahko pravico do znižanja cene potovanja, je odločilo Sodišče EU. Znižanje cene je treba presoditi glede na storitve, vključene v turistični paket, in mora ustrezati vrednosti storitev, za katere je bila ugotovljena neskladnost.

  • STA

    12. 1. 2023  |  Svet

    Zelenski / »Teroristična država se poskuša pretvarjati, kot da je del Ukrajine nekakšna last Rusije«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo zvečer zanikal, da so ruske sile prevzele nadzor nad mestom Soledar na vzhodu Ukrajine. "Fronta v regiji Doneck se drži," je dejal v svojem rednem nagovoru in razglasitev zmage v bitki za mesto s strani ruske najemniške skupine Wagner označil za propagando, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Uredništvo

    11. 1. 2023  |  Politika

    »Vladi se ne mudi s spremembami, ki bi dosegle korenine sedanjih težav v zdravstvu«

    "Opozorilu, da pacienti potrebujejo osebnega zdravnika, na glas ne oporeka nihče. V vladi Roberta Goloba so dali v zadnjih dneh vedeti, da so pripravljeni prisluhniti. Podobno kot prejšnjim ekipam pa se jim ne mudi s spremembami, ki bi dosegle korenine sedanjih težav v zdravstvu. Zahteve v imenu pacientov, kakršne so nanizali v Glasu ljudstva, vedno znova trčijo ob raznovrstne interese znotraj zdravstva."

  • Uredništvo

    11. 1. 2023  |  Svet

    »Cilj ZDA ni več samo obramba Ukrajine, ampak ruski vojaški poraz«

    "Cilj liberalnih intervencionistov, ki prevladujejo v Washingtonu, očitno ni več samo obramba Ukrajine, ampak ruski vojaški poraz, neuradno tudi razbitje Ruske federacije in – ali predvsem – Kitajska. Ta je, kot so zapisali tudi v strateških ameriških dokumentih, postala edina sila, ki ogroža vodilno ameriško globalno vlogo. Najvišjo ceno tega globalnega preurejanja bo poleg Ukrajine plačala EU, in to ne samo politično, ampak tudi gospodarsko. Glavna tarča je najmočnejša evropska država Nemčija, ki se je po mnenju Washingtona preveč povezala z Rusijo. Ker je obstajala nevarnost, da bo Nemčija obnovila uvoz plina iz Rusije, sta bila uničena podvodna plinovoda Severnega toka. Četrte, nepoškodovane cevi pa si Nemci očitno ne upajo uporabljati. Nemčija, ki iz ZDA uvaža plin, ki je do sedemkrat dražji od ruskega, se sooča z deindustrializacijo, saj vse več nemških podjetij seli proizvodnjo v ZDA. Če bo šlo po gospodarski plati Nemčiji letos zelo slabo, bo šlo drugim državam v Evropi še slabše. Kljub temu se trenutni evropski politiki obnašajo kot mrtvaki."

  • Danes je nov dan

    12. 1. 2023  |  Družba

    Kjer se voda in internet združita

    V našem vsakdanu igra medmrežje ključno vlogo. Internet in digitalizacija sta bistveno spremenila naše odnose in delovanje družbe. Kljub temu pa skoraj tri milijarde ljudi še čakajo na svoje prvo brskanje po spletu.

  • IK, STA

    12. 1. 2023  |  Svet

    Odšel je eden največjih kitaristov / Umrl je Jeff Beck

    Jeff Beck, eden najbolj izkušenih, občudovanih in vplivnih kitaristov v zgodovini rocka, je v torek umrl v bolnišnici blizu svojega doma v Surreyju v Angliji. Star je bil 78 let. Vzrok smrti je bil bakterijski meningitis, je sporočila njegova publicistka Melissa Dragich.

  • Uredništvo

    11. 1. 2023  |  Kultura

    Travnik v naravnem merilu reproduciran v galeriji

    V Kinu Šiška bodo 16. januarja ob 18. uri odprli razstavo Davida Kuclerja in Petje Koceta, ki bosta predstavila velikoformatni deli Travnik: Brod 0,5 in Travnik: Sočerga – travnika, skenirana na Gorenjskem in Primorskem, nato pa v naravnem merilu reproducirana v galerijskem prostoru. Razstava Travnik z lahkotnim procesnim pristopom razpira možnost drugačnega doživljanja obstoječe žive krajine in njenih form, ob tem pa usmerja k premislekom o odnosih, v katere vstopa. Kuratorka razastave je Ajda Ana Kocutar.