Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

 |  Mladina 46  |  Pamflet

Denar in zrak

Predvolilni nastopi politikov, protestniki pred Borzo in protestniki, ki jih ni

Predvolilne ankete so zabeležile prve preobrate: padec Virantove stranke, poskok Pahorjeve SD, a tudi dvig SLS Radovana Žerjava ter vstajanje od mrtvih Nove Slovenije Ljudmile Novakove. Od kod ti skoki?

Bivši minister Gregor Virant ni naredil nič posebnega, tako kot večina funkcionarjev je tudi on izkoristil regulo, po kateri je dobival še leto po prenehanju funkcije ministrsko plačo, v istem času pa zaslužil še za dobrih 90 tisočakov honorarjev. Krepak delež popularnosti mu je vzelo moralno začudenje: zakaj naj bi tako dobro stoječemu državljanu proračun pomagal še z dvanajstimi ministrskimi plačami?

Predsednik države Danilo Türk ima srečo: en sam njegov letalski polet na kurtoazni obisk v Sarajevo je stal več kot Virantovo nadomestilo, a še vedno ostaja na vrhu popularnosti. Toda tudi zadnje ugotovitve Računskega sodišča nakazujejo, da njegov urad postopa kot kraljevi dvor, saj so se celo njegove uradnice oblačile na račun davkoplačevalcev. Razsipništvo, ki ga zna stati na naslednjih predsedniških volitvah.

Premier Borut Pahor je naposled vzel kampanjo zares in začel govoriti. Če ga je medijski pogled doslej izpostavljal kot nesposobnega predsednika, je na soočenjih razkril del zakulisnih igric. Že v intervjuju na nacionalki pri Ladu Ambrožiču pred meseci je imel možnost, da spregovori, a je obmolknil. Zdaj je povedal direktno, da so ga nekateri rabili, da bi v letu 2008 premagal Janeza Janšo, nato pa so ga hoteli zamenjati. In celo direktno: »Kučan je ocenil, da bo podprl Jankovića, ker očitno meni, da bo izvršil interese njegovega kroga, ki jih jaz nisem.«

Lepa drža upornika, nerodno je le to, da je zapel šele potem, ko je kazalo, da utegne s stranko do konca potoniti. A s stališča transparentnosti politike vsekakor pomemben korak.

Nič pa ni povedal o kreditih državnih bank. Stadionskemu »Grepu« zasebne banke namreč niso hotele dati posojil za stožiški konglomerat. Cvetka Selšek iz vrha SKB je v enem intervjuju celo razložila, zakaj njena banka ni hotela kreditirati razvpitega projekta. Skratka, ker »Grep« na svobodnem bančnem trgu ni bil vreden posojila, so mu več kot 100-milijonski kredit naklonile državne banke. Zakaj so se državne banke obnašale kot humanitarna organizacija? Bo Pahor v nadaljevanju kampanje razkril tudi to enigmo?

Novinarjem je sicer uspelo na dan zbezati vodjo Foruma 21 Milana Kučana. Če se je nekdanji predsednik doslej javljal le kot opazovalec, ki da misli v imenu dobrobiti za Slovenijo, ko podpira Jankovićevo listo, je na dan prišlo njegovo skrito ravnanje. Minuli teden se je s svojim asistentom sestal z županom Zoranom Jankovićem, da mu prenese svoje volilne izkušnje. Mož, ki pravi, da govori v imenu države, je tajni svetovalec v kampanji. Zakaj ne, toda pričakovali bi, da bi potemtakem nastopil razvidno, kot osebni Jankovićev svetovalec na parlamentarnih volitvah!

Prvi mož SLS Radovan Žerjav je v nastopih s svojim dramatičnim akcentom izpostavil, da je Slovenija centralizirana, kot še nikoli. Bes Štajercev, ki ga je ubesedil mariborski župan Franc Kangler, je realen. Država je podprla Maribor pri univerziadi in pri izvedbi projekta Kulturne prestolnice Evrope, toda država je naenkrat mačehovska, tako da Mariborčani moledujejo, da jim iz proračuna izplača vsaj delček obljubljenih denarjev.

Dogodki so se resda obrnili, proračun je prazen, varčevati je treba pri vsakem evru. Vendar kaj vidi štajerski pogled? Država je bila ženerozna pri Ljubljani, ki ji je plačala prenovljeno podvojeno operno hišo in ji bogato stala ob strani pri stožiških stadionih. Za Ljubljano ni ovir, celo predsednik Zveze borcev Janez Stanovnik je prosto rekel, pa tu ja ne bomo gledali na nekaj centov!

Ta favorizacija Ljubljane pred Mariborom je evidentna, torej primer centralistične politike vlade.

Tudi angažma gospoda Stanovnika na strani Jankovića je prešel zdravo mero. Mož, ki je na čelu vseh slovenskih partizanov, je pozabil, da s takšne funkcije ne predstavlja samega sebe, in Zveza borcev je morala nastopiti samostojno, ko je javno objavila, da podpira stranke, ki spoštujejo tradicije NOB, torej tudi Pahorjevo SD.

V tej atmosferi je kajpak tudi večje mesto Nove Slovenije, ki je stranka, ki zagovarja krščanske vrednote, ki segajo prek logike profita.

Z volitvami imajo smolo majhne stranke. Tako so volilne komisije zavrnile kar nekaj kandidatur TRS-a in Stranke mladih-zelenih. Hanžkovim so prepovedali sodelovati v eni ljubljanskih volilnih enot, ker so na kandidatno listo postavili eno žensko ime premalo. Za tako drobno napako so doživeli drakonsko kazen. Brez da bi imeli vmesni čas, ko bi jih opozorili na to bagatelno napako, ki bi jo na en mah lahko popravili. Ja red je red. Toda, kaj se zgodi, če kakšna izmed strank dobesedno goljufa, če financira kampanjo mimo uradnih računov? Nič, post festum jih čez nekaj mesecev v najslabšem opozori Računsko sodišče. Skratka, rigorozna pravila so pri proceduralnih potezah, pri vsebinskih malverzacijah jih ni. Sicer pa z vložitvijo kandidature, ki jo je dostavil drugi aktivist LDS namesto podpisanega, ni bilo problemov. Kdo je že predsednik Republiške volilne komisije? Gospod Dušan Vučko, nekoč dolgoletni poslanec LDS.

Mimo velike politike nastopajo protestniki pred Borzo, ki pravijo, da z aktualnimi strankami nimajo nič, da jih te v ničemer ne predstavljajo. Gibanje, ki predstavlja neposredno demokracijo, ko skupine državljanov nastopijo same s protesti. Zdaj se je porodilo gibanje za zasedbo Filozofske fakultete, ki se zdi vratolomno. Toda v resnici: zakaj bi študenti in z univerzitetnim režimom nezadovoljni predavatelji ne smeli imeti svojih zahtev po drugačni izvedbi študija? Zakaj bi morali sedeti, čakati in upati na božjo milost, da se kaj spremeni samo od sebe?

Drugače ravnajo ljubljanski meščani, ki se niso zbrali na protestnem zboru pred magistratom, ker jim je ekipa župana Jankovića za 50 odstotkov podražila mestni avtobus. Nonšalantno, v obdobju vsesplošnega padca standarda je to najbolj radikalna podražitev. Kateri gostilničar ali podjetnik bi si danes upal čez noč podvojiti svoje cene? A javni prevoz ni le stvar profita mestne blagajne, praktično neznano je, da so v zadnjih dneh koncentracije trdih delcev dosegle celo številko 133 mg na kubični meter, kar je skoraj za dvakrat več, kot je dovoljeno!!! Mesto, ki je samo do poletja doživelo 60 prekoračitev (dovoljenih je 35), se trenutno duši v onesnaženem zraku. Jim je to sporočil mestni glavar, morda minister za zdravstvo, ali šef ARSA?

Je kdo zahteval kakšne ukrepe? Po evropskih mestih se zoper to borijo s favoriziranjem javnega prometa in z omejevanjem zasebnega. Kaj stori ljubljanski glavar in premierski kandidat? Njegov prispevek k okolju je nasproten, saj je za polovico podražil mestno vožnjo in s tem še dodatno destimuliral vožnje z avtobusom.

V Celju, ki je zaradi Cinkarne grozovito onesnaženo mesto, so civilni protestniki zbrali svoj lastni denar, da so prišli do raziskave, na osnovi katere je zdaj odreagirala celo Evropska komisija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Jože Vozelj, glavni tajnik, SMS Zeleni, Stranke mladih - zeleni Evrope

    Denar in zrak

    Bernard Nežmah v pamfletu z dne 18. 11. 2011 napiše, da „so volilne komisije zavrnile kar nekaj kandidatur TRS in Stranke mladih - zelenih.“ To ne drži za Stranko mladih - zeleni Evrope, SMS Zeleni, saj nastopamo s svojimi kandidatkami in kandidati po celi Sloveniji. S tem se res ne more pohvaliti TRS, zato verjamemo, da se bodo okoljsko ozaveščeni državljani odločili in obkrožili SMS Zelene, kot edino... Več