• Maja Novak

  Maja Novak

  25. 11. 2011  |  Mladina 47  |  Ihta

  Najmanjši črv

  Ob nedeljah potnikov na avtobusu za Novo Gorico ne premetava kot krompirja v vreči. Ob nedeljah šofer na avtobusu za Novo Gorico ne vozi tako, da z eno roko telefonira, z drugo išče Radio Veseljak in se s tretjo kdaj pa kdaj narahlo dotakne volana, takole za srečo. Ob nedeljah tega ni, ker ni avtobusov. Če nimaš avta, je ob nedeljah priti v sto kilometrov oddaljeno Novo Gorico in nazaj logistični podvig, ki bi se moral začeti pred sončnim vzhodom, v Ljubljano pa bi se vrnila tako pozno, da bi na televiziji zamudila prekrasni pogled na dolge obraze političnih veljakov v trenutku, ko prvič izvejo, da volitve niso rodile želenih sadov.

 • Strel v koleno

  EU in Slovenija sta se pri reševanju sedanje krize s kopico razvojnih dokumentov zapisali podjetništvu in konkurenčnosti. Slovenija pa se je v zadnjih letih spremenila v podjetniško problematično državo. Izvrsten dokaz je čudaška in nevarna rešitev novele ZGD-F1, ki zapoveduje, da lastniki in nadzorniki, podjetniki in menedžerji desetletje ne smejo opravljati svojih poslovnih funkcij, če so bili soudeleženi in soodgovorni za stečajne postopke družb. Toda propadi podjetij so normalni del tržnega darvinizma, ker je poslovno tveganje pač kontrapunkt podjetniški inovativnos ti.Dolgoročne krizne razmere množijo stečaje, hkrati pa povpraševanje po dobrih kriznih menedžerjih narašča. Če združimo oboje, se je Slovenija pravkar ustrelila v koleno. V kriznem požaru se zavestno odreka gasilcem, ker zmedeni parlamentarci pač ne razlikujejo med poslovnimi piromani in normalnimi poslovneži.

 • Jože Vogrinc

  Jože Vogrinc

  25. 11. 2011  |  Mladina 47  |  Javna pamet

  Sredina ne obstaja

  Jasno je, zakaj je Gregorju Virantu močno upadla popularnost takoj, ko je „vrnil denar državi“. V „postpolitični“ kampanji so kandidati blagovne znamke, ki morajo s svojim stasom in glasom utelešati ideološke stereotipe. Virant je naredil grobo napako, atentat na podobo, ki jo ponuja. Ko je vrnil denar, čeprav mu ga baje ne bi bilo treba, je pri tistih, ki so v njem gledali Poštenost osebno, izgubil zaupanje: če mora vrniti, že ni moglo biti prav, da je sploh vzel ... Sam si je nakopal na glavo ukvarjanje medijev in javnosti z njegovimi zaslužki.

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  25. 11. 2011  |  Mladina 47  |  Kolumna

  Moderatorji

  Televizijski moderatorji so ljudje, ki skrbijo za predstavljanje drugih ljudi, ki imajo ali naj bi imeli kaj povedati. Svojim televizijam dajejo osebni pečat, dober ali slab. So dobri znanci, ki jim na stežaj odpremo vrata ali pa jih zrinemo ven. Včasih jih spustimo noter samo zato, ker s seboj pripeljejo koga zanimivega.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  25. 11. 2011  |  Mladina 47  |  Pamflet

  Zakon družine

  Bog se je vrnil v Slovenijo, spet se namreč dogajajo čudeži. Oglasila se je institucija, za katero je kazalo, da več ne obstaja. ARSO je zdaj objavil, da je onesnaženost zraka po slovenskih mestih alarmantna. In opozoril pljučne bolnike, otroke in bolnike z alergijami, naj se čim manj zadržujejo na prostem. Nacionalka je takoj nato v Odmevih gostila eksperta, kot sta profesorja Matej Ogrin in Marko Otorepec. Avtomobilski promet je glavni vir polucije, pri čemer mestna politika v Ljubljani ni storila praktično nič. Še več, dr. Ogrin je prinesel primerjavo, da v Murski Soboti poskušajo zmanjšati onesnaženja z znižanjem cen avtobusnega prometa, medtem ko so v Ljubljani sklenili za 50 odstotkov podražiti avtobusne vozovnice in gradijo garaže v samem mestnem središču, ki še dodatno privablja osebne avtomobiliste v mesto. Ob tem je navrgel, da je obstajala natančna skica koridorja, ki bi moral ostati nezazidan, da bi omogočal prevetritev prestolnice, vendar pa so ga veselo pozidavali.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  25. 11. 2011  |  Mladina 47  |  Uvodnik

  Kdo bo zunanji minister?

  Volitve so vedno odlična priložnost za glas protesta. Nobenega dvoma ni, da le malokoga izmed volivcev ne zamika, da se na primer volitev ne bi udeležil, da bi oddal neveljavno glasovnico ali pa glasoval za stranko, ki nima nobenih resnih možnosti za vstop v parlament. A protestni glas je vedno najlažja odločitev. In tudi najbolj udobna.