Borut Mekina

10. 1. 2013  |  Mladina 2  |  Politika

Družinske zgodbe

Rajko Janša in Damijan Janković ter njuna botra iz ospredja

Protikorupcijska komisija je v obeh primerih, v primeru Zorana Jankovića in v primeru Janeza Janše, ugotovila, da so njune finance tesno prepletene z njunimi družinskimi člani. Pri Jankoviću so te razmeroma znane, Janez Janša pa je svoje poslovne zveze z bratom, poslovnežem Rajkom Janšo, doslej uspešno prikrival. V Mladini smo sicer pred letom že pisali o tem, da je Rajko Janša v Avstriji, v Gerlitznu, kupil vikend apartmaja ob smučišču Osojščica, za katera je plačal 275 tisoč evrov. Obiskovalci centra so nam tedaj tudi povedali, da v enega od njiju hodi Janez Janša. A na papirju sta bila oba apartmaja seveda napisana na ime Rajka Janše.

Tokrat pa je protikorupcijska komisija ugotovila, da je Rajko Janša zelo pogosto pomagal predsedniku vlade, tudi z gotovino. Posodil naj bi mu vsaj 15 tisoč evrov za hišo pri Velenju, pa tudi denar za sodne takse, ki so Janšo doslej stale že 20 tisoč evrov, naj bi predsedniku vlade posodil brat. Na pogovoru pred komisijo se je poleg tega Janša večkrat skliceval tudi na družinsko pomoč. Omenjenih posojil Janša doslej ni vrnil oziroma mu ni uspelo dokazati, da denar vrača, iz česar izhaja seveda sklep, da je šlo za darila. Rajko Janša, sicer član izvršilnega odbora stranke SDS v Grosuplju, je razmeroma premožen poslovnež. Med drugim ima tri nepremičnine na Plešivici pri Žalni, od katerih, presenetljivo, ena že 15 let stoji na kmetijskem zemljišču, v zadnjem času pa se ukvarja tudi z gradbenimi posli.

Rajko Janša

Rajko Janša
© Denis Sarkić

Rajko Janša je svojo poslovno pot začel s prodajo poslovnih daril, pri čemer je sodeloval tudi z nekaterimi državnimi podjetji. A veliko bolj sporno je, da je Rajko Janša v zadnjih sedmih letih že dvakrat to poslovno dejavnost prodal. Prvič leta 2007 za vrtoglavih 1,15 milijona evrov in drugič, lani, za neverjetnih 1,2 milijona evrov. Obe podjetji bi bili sicer glede na denarni tok oziroma promet lahko vredni kvečjemu nekaj deset tisoč evrov. In kdo je bil kupec, torej plačnik, katerega denar očitno na koncu »uživa« tudi predsednik vlade Janez Janša? V obeh primerih se kot posrednik pojavlja lobist in solastnik komunikacijske skupine Pristop Franci Zavrl ter podjetje DZS kot končni kupec. Prvič je namreč Rajko Janša podjetje Promart Design prodal Franciju Zavrlu, nato pa je to podjetje pristalo v lasti DZS. V drugem primeru pa je podjetje Atacama kupilo prav podjetje Promart Design, že v lasti DZS.

Ko je na ta način Rajko Janša obogatel – in morda nenaključno je tudi Janez Janša po letu 2007 začel kupovati svoje nepremičnine –, se je začel ukvarjati z nepremičninskimi posli. Kupil je recimo apartmaja v Avstriji in zgradil dve hiši na parceli na Plešivici, nato je, tudi na ime svoje partnerice Lee Žnidaršič, investiral v vsaj dve varovani stanovanji v bližnji občini Videm - Dobrepolje, ki jih je za lokalno župnijo gradil tedanji svetnik SDS v Vidmu Jože Zakrajšek. Dvaindvajset varovanih stanovanj v 12 vrstnih hišah domačini v Vidmu imenujejo »tajkunsko naselje«. Sprva socialni projekt, namenjen oskrbi starostnikov, ki ga je občina s tem namenom tudi spodbujala in oprostila plačila komunalnih prispevkov ter dovolila lokalni cerkvi prekategorizacijo zemljišč, se je namreč izrodil v še en tržni produkt.

Damijan Janković

Damijan Janković
© Borut Krajnc

Tudi Zoran Janković je sicer večkrat poudaril, da sta njegova sinova polnoletna in sama odgovorna za svoja dejanja. In celo, kot je dejal pred protikorupcijsko komisijo, da ga ne zanima, od kod dobita denar. A že kar je javnost izvedela v zadnjih letih o zasebnem življenju Damijana in Jureta Jankovića, kot je recimo vožnja brez vozniškega izpita in podobno, kaže, da tudi Jure in Damijan nista zares »polnoletna« in »odgovorna«. Ampak da, tako kot očitno tudi Rajko Janša, delujeta v senci in povezavi z glavnim akterjem, Zoranom Jankovićem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev