Družinske zgodbe

Ne gre za pomoto, ali zmoto, gospod Janković!

Iz vaših reakcij, na obdolžitve komisije proti korupciji je bilo zaznati, da niste pravilno razumeli tega, kar vas ta komisija dolži. Vi ste prepričani, da je vse, kar vas dolži, na sodišču mogoče spodbijati in da po obstoječi kazenski zakonodaji niste storili ničesar, kar bi lahko bilo kaznivo. Tako so vam verjetno svetovali dobri odvetniki in prav imajo. Tako gledajo na stvar tudi vaši poslanci in vsi skupaj se na moč čudite, zakaj vas sedaj korupcijska komisija nenadoma dolži. Prepričani ste, da gre za zmoto. Toda ne gre za zmoto in ne le za to, da bi se komisija rada oprala očitka, da gospod Janša potrebuje »pajdaša«, da bi se oprala očitka, da tolče samo po desnih grehih, leve pa dobrohotno spregleduje. Ne, gospod Janković, ne gre za to. V politiki naj bi veljali standardi, ki so daleč nad kazenskim zakonikom in jih imenujemo moralno-etične vrednote. Preprosti volivci smo začeli verjeti, da ne smemo več zaupati v rokohitrske veščine ali spretnosti v manipulaciji, ampak le še poštenost tistega, ki nam obeta rešitve gospodarskih problemov in morda jutri tudi znake izhoda iz krize.

Da moji dvomi v vašo neomadeževano moralno etično držo ne bodo ostali neargumentirani in sum, da sem podlegel neki protijankovićevski gonji, sem dolžan navesti vsaj dva primera. Prvi je v zvezi s hišo v Grosupljem, ki je niste navedli kot del vašega premoženja češ, da ste jo poklonili sinu, ki v njej tudi živi. Toda, ko so jo rubežniki hoteli zarubiti, se je izkazalo, da je vaša last. Drugi primer pa zadeva dolžniške odnose vaših sinov z njihovimi upniki, od katerih ste vi bili eden največjih. Po navadi so upniki tisti , ki se obrišejo pod nosom in izgubijo svoj denar.

Vam pa so vaši sinovi vrnili menda ves dolg. Sicer bi seveda tudi vi lahko komisiji prijavili zmanjšanje premoženja. Ne bom načenjal še znane finančne transakcije v zvezi s Ciprom, Švico ali celo firme, ki naj bi jih imeli izven Slovenije. Vse to je sicer lahko pokrito z zakonodajo, ne more pa biti pokrito z moralno-etičnega vidika človeka, ki naj bi izvlekel državo iz blata, v katerega je zašla ne povsem po krivdi njenih državljanov. To sem se namenil sporočiti vam, g. Janković, kot eden vaših volivcev pred dobrim letom, ko sem polagal velike upe v vaš prevzem oblasti. Očitno sem se tudi jaz motil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.