Borut Mekina

10. 1. 2013  |  Mladina 2  |  Politika

Janševo in Jankovićevo kolobarjenje

Nekatere ugotovitve protikorupcijske komisije o gospodarjenju obeh najpomembnejših politikov

Kaj naredi Janković, ko potrebuje denar?

Podjetje Grep, ki je gradilo Stožice, je po ugotovitvah protikorupcijske komisije pomagalo Jankoviću in njegovima sinovoma iz »likvidnostnih« težav.

Podjetje Grep, ki je gradilo Stožice, je po ugotovitvah protikorupcijske komisije pomagalo Jankoviću in njegovima sinovoma iz »likvidnostnih« težav.
© Miha Fras

Janković potrebuje denar za poplačilo kredita, ki ga je najel, ko je kupil delnice Mercatorja. Denar za to pridobiva iz dejavnosti svojega bivšega podjetja (Electa), ki ga je prodal svojima sinovoma. Ta mu denar postopoma vračata. Protikorupcijska komisija je ugotovila, da obstaja ponavljajoč se vzorec: ko Jankoviću na osebnem računu zmanjka denarja, takoj za tem prejme večje nakazilo od družbe Electa ali KLM, ki upravlja njegove delnice. Janković je dejal, da je to videti tako: »Ko rabim denar, pokličem, pa rečem, dragi moj sine, je čas, da kaj vrneš atu … Približno tako izgleda.« Pri čemer ga ne zanima, od kod sinu denar.

Kaj naredi Janković, ko sin nima denarja?

Leta 2011 je denarja zmanjkalo tudi skupini Electa, hkrati pa je skoraj nelikviden postal tudi Janković. Protikorupcijska komisija je ugotovila, da je tedaj denar zagotovilo podjetje Grep, d. o. o., ki gradi stadion Stožice. Prek verižnih transakcij je del denarja v višini 208 tisoč evrov, kratkem časovnem obdobju, v času štirih mesecev, prišel na Jankovićev osebni transakcijski račun. Vsaj dvakrat, v višini 40 oziroma 100 tisoč evrov, se je to zgodilo celo v enem samem dnevu. In sicer 15. aprila 2011 in 26. avgusta 2011. Takoj za tem je Janković lahko plačal elektriko, komunalne prispevke, RTV-naročnino itd.

Od kod denar sinovoma?

Seveda sinovi poslujejo tudi z nepremičninami na območju ljubljanske mestne občine, a je res tudi, da z najbolj znanimi, spornimi posli Jankovićeva sinova (še) nista zaslužila gotovine. V zgoraj omenjenih primerih naj bi tako šlo »zgolj« za posojila. In sicer od podjetja Grep. Toda Electa je Grepu posojilo, skupaj milijon evrov in 42 tisoč evrov obresti, vrnila šele 24. januarja 2012, ko je DURS te posle že začel preiskovati. Poleg tega je bil denar vrnjen iz vira, ki mu ni več mogoče slediti. To je namreč podjetje E-gradnja, d. o. o., iz Zagreba, katerega zastopnik je Damijan Janković.

Kako Janković dobiva denar po novem?

Po decembru 2011 na Jankovićev tekoči račun, ugotavlja komisija, ni bilo več nobenih prilivov iz omenjenih podjetij, je pa začel od takrat Jankovićev sin Damijan premo sorazmerno dvigovati večje količine gotovine. Damijanu pa so omenjena podjetja na njegov osebni račun začela nakazovati večje vsote denarja, označene kot »posojilo«. Jankovića je junija 2011 v podobnem primeru protikorupcijska komisija vprašala, od kod mu gotovina, skupaj 36 tisoč evrov, ki jo je v letih 2007, 2010 in 2011 polagal na svoj bančni račun. Janković se ni točno spomnil, kje je dobil denar. Omenil je možnost, da je šlo za posojila, dana v ožjem družinskem krogu.

Kako je Janša kupil stanovanje na Komenskega?

Petinosemdeset kvadratnih metrov veliko stanovanje v ulici Komenskega v Ljubljani je Janša leta 2005 od gradbenega podjetja Imos kupil tako, da je temu podjetju prodal svoje večinoma kmetijsko zemljišče v Trenti, veliko 15.400 kvadratnih metrov. A kot so ugotovili tudi v protikorupcijski komisiji, so se takšne parcele leta 2005 prodajale po ceni od 11 tisoč do 18 tisoč evrov, Imos pa je Janši za parcelo plačal celih 131 tisoč evrov. Janša je sicer trdil, da je Imos tam želel graditi apartmajsko naselje, kar pa je malo verjetno, saj je na tem mestu kot gradbena parcela označeno le 176 kvadratnih metrov veliko zemljišče, območje, kjer je parcela, pa je zaščiteno z zakonom o Triglavskem narodnem parku, pa tudi z zakonom o vodah. Tudi njegovo prejšnje stanovanje na Neubergerjevi ulici je od Janše odkupil Imos za 91 tisoč evrov in ga za tem prodal Robertu Rožiču. Ta je v tistem času, v prvi Janševi vladi, postal namestnik direktorja Mobitela. Zaradi tega protikorupcijska komisija ugotavlja, da je podjetje Imos Janši nakup stanovanja na Komenskega »sofinanciralo«. Imos je v času prve Janševe vlade iz sektorja država dobil več kot 69 milijonov evrov plačil.

Kako je Janša kupil stanovanje na Mesarski?

Rajko Janša je svoj presežni kapital investiral tudi v sporni projekt varovanih stanovanj v občini Videm - Dobrepolje, ki jih je za lokalno župnijo gradil tedanji svetnik SDS v Vidmu Jože Zakrajšek.

Rajko Janša je svoj presežni kapital investiral tudi v sporni projekt varovanih stanovanj v občini Videm - Dobrepolje, ki jih je za lokalno župnijo gradil tedanji svetnik SDS v Vidmu Jože Zakrajšek.
© Tjaša Zajc

Trisobno stanovanje na Mesarski v Ljubljani je Janša julija 2009 kupil za 325 tisoč evrov. Dejal je, da je stanovanje kupil »pol-pol« z ženo. A je sam vzel le kredit v višini 130 tisoč evrov, preostanek, 32.500 evrov, je dejal Janša komisiji, naj bi mu posodila žena, še 15 tisoč evrov pa njegov brat Rajko Janša. Toda tega, kako in ali je teh 47 tisoč evrov vračal ali vrnil bratu oziroma ženi, Janša ne zna pojasniti.

Kako je Janša kupil hišo pri Velenju?

Janša je pred nakupom hiše pri Velenju prodajalki plačal »aro« v višini 5000 evrov kar »na roke«, je ugotovila komisija, pri čemer spet ni razvidno, da bi Janša ta denar dvignil s svojega tekočega računa. Spet je Janša dejal, da naj bi v tem primeru šlo za »prihranke širše družine«. Hiša, ki jo je kupil leta 2011, je stala nekaj več kot 300 tisoč evrov, pri čemer je Janša večkrat javno zatrdil, da je denar za to dobil tako, da je prejšnji kredit v višini 135 tisoč evrov zamenjal za večji kredit v višini 172 tisoč evrov. A je protikorupcijska komisija ugotovila, da teh dodatnih kreditnih sredstev v višini 48 tisoč evrov Janša sploh ni porabil za nakup hiše, temveč so mu ostala na računu. Del manjkajoče kupnine za hišo v višini 23.500 evrov je plačal z drugega računa, od kod pa je dobil še dodatnih 20 tisoč evrov, pa Janša spet ni znal pojasniti. Rekel je, da se ne spomni.

Kako Janša plačuje stanovanjske stroške?

Občani navadno redne stanovanjske stroške poravnamo prek trajnikov s tekočega računa. Kako je Janša plačeval elektriko, telefon, ogrevanje, internet in komunalne storitve za njegovi dve stanovanji v Ljubljani, za hišo pri Velenju in vikend pri Bovcu, pa ostaja uganka. Komisija je ugotovila, da so bili stroški redno plačani, a ne s tekočega računa. Janša sicer pravi, da od leta 2006 z ženo živita v skupnem gospodinjstvu, tako da tekoče stroške od tedaj plačuje njegova žena, a dokazil za kaj takšnega Janša komisiji ni predložil. Ravno nasprotno, stanovanje na Komenskega, ki ga je kupil leta 2005 in prodal leta 2011, kot pravi, niti ni v celoti opremil, ker naj bi v njem živel sam. Letni stroški vzdrževanja njegovih stanovanj, hiše in vikenda so sicer znašali od 3000 do 9600 evrov za posamezno nepremičnino.

Kako je Janša kupil avto?

Pred volitvami, 1. decembra 2011, je Janša zapisal, da je visoko zadolžen: »Imam tudi premično premoženje v obliki osebnega avtomobila Volvo karavan, stanovanjsko opremo ter nekaj tisoč knjig.« Seveda je pozabil dodati, da je za Volvo XC 70 plačal 46 tisoč evrov.

Pred volitvami, 1. decembra 2011, je Janša zapisal, da je visoko zadolžen: »Imam tudi premično premoženje v obliki osebnega avtomobila Volvo karavan, stanovanjsko opremo ter nekaj tisoč knjig.« Seveda je pozabil dodati, da je za Volvo XC 70 plačal 46 tisoč evrov.

V SDS so pred volitvami v imenu transparentnosti vodilni funkcionarji razkrili svoje premoženje in Janša je tedaj večkrat novinarjem pojasnjeval, da je vrednost njegovega Volva XC 70 14.500 evrov. A protikorupcijska komisija je ugotovila, da je avto kupil za 46 tisoč evrov. Janša sedaj pravi, da je po pomoti navedel napačno vrednost … Še bolj zanimivo pa je, kako je avto kupil. Marca 2007 je namreč za avto s svojega tekočega računa plačal 17.500 evrov, preostanek, 28.500 evrov, pa je bil plačan kar z gotovino, na blagajni. Kako je Janša prišel do te gotovine, ni znano, saj promet na njegovem računu ne kaže, da bi denar dvigoval. V svojem zagovoru je Janša »omenil možnost«, da si je del denarja izposodil, da je šlo za njegove prihranke. Kasneje pa spet, da denar izhaja iz prihrankov matere in iz njegove pomoči staršem pri obnovi hiše …

Kako Janša vzdržuje svoj avto?

Stroški kasko zavarovanja in servisiranja Janševega volva so doslej znašali že skoraj 18 tisoč evrov. A kako so bili plačani, Janša komisiji ni znal pojasniti, saj plačila spet niso bila izvedena z njegovega tekočega računa. Spet je Janša te stroške plačeval z gotovino na blagajni. Janša je komisiji povedal zgolj, da zaradi pomanjkanja časa za vzdrževanje avtomobila skrbi njegova žena, njen oče ali kdo od prijateljev ali znancev. Na koncu je omenil tudi sina.

Kako je Janša prejšnji avto prodal »sinu«?

Potem je Janša dejal, da je njegov prejšnji avto, prav tako volvo, za simboličnih 6000 evrov prodal sinu, ki naj bi mu v zameno ravno tako plačeval tekoče stroške vzdrževanja novega avtomobila. A je protikorupcijska komisija ugotovila, da je bil ta avto ves čas registriran na Janševo bivšo ženo, ki je leta 2009 vozilo prodala.

Kako Janša potuje?

Janša je v zadnjih letih, je ugotovila komisija, večkrat potoval v oddaljene, nemalokrat eksotične kraje. Leta 2008 je odšel na Mauritius, leta 2009 v Dominikansko republiko in Grčijo, leta 2010 v Južnoafriško republiko in potem na Švedsko, lani pa spet v Grčijo, od koder se je, kot je znano, vrnil z zasebnim letalom. Protikorupcijska komisija je ugotovila, da iz analize finančnih odhodkov ni vidno, kako si je Janša ta potovanja plačal. Kako je torej plačal letalske karte, prenočitve in prehrano? Janša komisiji na njeno prošnjo ni znal povedati niti tega, prek katere turistične agencije je potoval niti ni predložil računov.

Kako Janša plačuje sodne takse?

Protikorupcijska komisija je izračunala, da je Janša med letoma 2008 in 2011 plačal sodne takse v višini skoraj 20 tisoč evrov, pri čemer izvor tega denarja ni znan. Nobena od teh taks ni bila plačana neposredno z znanih bančnih računov zavezanca, pa tudi promet na omenjenih računih ne izkazuje dvigov gotovine. Ena od teh taks je bila recimo plačana z gotovino na banki (12 tisoč evrov), druga, v višini 6000 evrov, pa na pošti. Janša je komisiji dejal, da mu je leta 2009 brat Rajko Janša posodil »tudi manjšo vsoto za plačilo sodne takse«.

Kako Janša polaga gotovino?

V enem od preiskanih primerov je Janša marca 2005 na svoj bančni račun položil 33 tisoč evrov gotovine, s katero je predčasno poplačal enega od kreditov. Janša je komisiji pojasnil, da je šlo za »prispevek očeta«, ki je pred odhodom v bolnišnico razdelil del dediščine oziroma vrnil del sredstev, s katerimi je Janša v času prejemanja honorarjev za knjige pomagal staršem in bratu pri obnovi ter gradnji hiše … Mimogrede, protikorupcijska komisija je ugotovila, da je Janša v letih 2004–2012 iz naslova avtorskih pravic uradno prejel 187 evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.