Staš Zgonik

11. 10. 2013  |  Mladina 41  |  Družba

Digitalni potrošniki

Države EU po deležu državljanov, ki so kupovali glasbo v digitalni obliki prek spleta

Po najnovejši raziskavi Eurobarometra je v minulih 12 mesecih prek spleta izdelke in storitve vsaj enkrat kupilo 45 odstokov vprašanih prebivalcev EU. Največji delež internetnih potrošnikov je raziskava zaznala na Švedskem (79 %), Danskem (76 %) in Nizozemskem (75 %), najmanjšega pa na Hrvaškem (16 %), Portugalskem (18 %) in v Bolgariji (21 %). V Sloveniji jih je bilo 36 odstotkov. Največji delež ljudi je prek spleta v digitalni obliki kupoval letalske in železniške vozovnice (30 %), sledijo pa rezervacije prenočišč (24 %), vstopnice za prireditve in kupovanje glasbe (16 %). Čeprav poročilo Eurobarometra ne omenja razsežnosti spletnega piratstva, je zelo verjetno, da sta razširjenost kupovanja glasbe prek spleta in razširjenost spletnega piratstva v obratno sorazmernem odnosu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.