Podlegli tobačnemu lobiju

Mladina, št. 24

 Seznanjamo vas z vsebino protestnega pisma, naslovljenega na ministra za finance ter ministra gospodarski razvoj in tehnologijo. Protestno pismo je izraz našega ogorčenja nad dejstvi, pred kratkim objavljenimi tudi v članku v tedniku Mladina avtorja Boruta Mekine z naslovom Ministrstvi podlegli tobačnemu lobiju, ki neizpodbitno kažejo na povezavo obeh ministrstev s tobačno industrijo in spodkopavanje dolgoletnega truda na področju zmanjševanja rabe tobaka v Sloveniji, kot tudi možnosti izboljšanja zakonodaje na tem področju in posledično zmanjševanje obolenj in umrljivosti povezanih z rabo tobaka. Opredeljevanje obeh ministrstev do predloga ZOUTPI in uporaba lažnih argumentov, evidentno podtaknjenih s strani tobačne industrije, kaže na pristranskost delovanja, če ne celo na podkupljivost obeh ministrstev že predhodno, torej v fazi same priprave zakonodajnega predloga, kot tudi sedaj - v fazi aktualnega medresorskega usklajevanja.

Apeliramo na predstavnika obeh ministrstev, da jasno izrazita svojo pozicijo oziroma pozicijo ministrstev, in s tem potrdita ali ovržeta trditve, ki precej obremenjujejo temeljna načela pravne in demokratične ureditve v Sloveniji, kot tudi določenih mednarodnih zavez, sprejetih v preteklosti.

Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, vodja Nacionalne vsebinske mreže Nevladnih organizacij na področju zdravja - NVO varujejo naše zdravje, Inštitut Utrip - vodja mreže NVO: Preventivna platforma. Sopodpisnice so: Mreže NVO - Članice Konzorcija vsebinskih mrež nevladnih organizacij Slovenije (Mreža NVO 25x25, Mreža za prostor, Slovenska mreža prostovoljskih organizacij, Središče ZIPOM, Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje), Društvo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS, Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije

 Ob vsej tej noriji in demonizaciji cigaret ter ostalih tobačnih izdelkov, so se vse ostale debate o drugih škodljivih substancah popolnoma izgubile, pozabile in pospravile v predal. Kajenje ubija. To je neizpodbitno dejstvo. Pa vendar, koliko primerov družinskega nasilja, koliko avtomobilskih nesreč, koliko izgredov je povzročilo prekomerno kajenje. Zelo malo ali praktično nič. Alkohol, pri katerem pa so vse prej opisane situacije nemalokrat končni produkt, pa je izginil iz radarja in vsakršnih javnih debat. Alkohol, ki poleg uničevanja samega sebe, prizadane še vse bližnje in zaradi katerega na cesti pride do okoli 10 odstotkov vseh nesreč, je naenkrat postal zdrava alternativa kajenju. S sprejetjem novega zakona, bi službo izgubilo, ali pa bi prejeli veliko slabše plačilo, ogromno število ljudi, ki na primer v trafikah prodajajo tobačne izdelke. Prav tako bi država, ki trenutno dobi okrog 70 odstotkov cene vsake prodane škatlice, definitivno začela prejemati manj, saj bi že samo zaradi cene cigaret veliko ljudi izbralo cenejše alternative (beri: razmah črnega trga). Ne pravim, da je kajenje zdravo. Nikakor temu ni tako. A vendar se zdi, da je naše ministrstvo s tem zakonom želelo javnosti pokazati, da vendar ne sedijo križem rok in umiriti zahteve po novi zdravstveni reformi, ki jo gospa Kolar Celarc, po zgledu prejšnjih ministrov, vztrajno prelaga. Omejiti porabo in uporabo tobaka je nekaj, a meja med regulacijo in skorajšnjo kriminalizacijo je v tem primeru zelo tanka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.