Marcel Štefančič jr.

10. 2. 2017  |  Mladina 6  |  Kultura  |  Film

LEGO Batman Film 3D

The Lego Batman Movie 3D, 2017, Chris McKay

zadržan

Svet igrač.

V naslovu te animacije sta Lego in Batman, toda glavni je Batman, medtem ko so kocke lego le material, ali bolje rečeno, lego je dal formo, Batman pa vsebino, ki pa je je le toliko kot v piškotkih sreče. Batman čisti Gotham, toda sam, na svojo roko, saj noče, da bi mu kdo ukradel šov. Ne, slave noče deliti z drugimi, še najmanj s policijo. V aroganci, ekshibicionizmu in narcizmu zlahka zasenči največje negativce, recimo Jokerja, a zasenčil bi tudi Trumpa.

Ko pa posvoji svojega fena (logično!), ugotovi, da ne moreš biti junak, če misliš le nase, in da nisi to, kar sam misliš, da si, temveč to, kar o tebi mislijo drugi. Sebičnost je zlo – naj zasije skupnost! Za Georga Lucasa so že pred davnimi leti – tedaj, ko je posnel Vojno zvezd in prvi dve nadaljevanji – rekli, da ne snema filmov, temveč igrače. LEGO Batman Film je taka igrača, le da je videti tako, kot da jo je tudi posnela igrača. Otrokom pa le svarilo: ne počnite tega doma! Četudi boste zbrali vse kocke lego, ne boste nikoli sestavili tega filma!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.