Stanka Prodnik

12. 4. 2019  |  Mladina 15  |  Kultura  |  TV

Vljudno

V Dnevniku in tudi 24ur so pridno poskrbeli, da je zdaj SDS videti manj skrajna kot DOM, čeprav razlik ni videti

Glavna obraza novonastale stranke sta sovražna Lucija Šikovec Ušaj in Bernard Brščič

Glavna obraza novonastale stranke sta sovražna Lucija Šikovec Ušaj in Bernard Brščič
© Matej Pušnik

Dogodek, kot ga v Sloveniji še ni bilo, je bil prejšnji petek prva in glavna novica nacionalke, Pop TV in Planeta. Moški z burno preteklostjo in nejasnimi nameni je ugrabil avtobus ljubljanskega potniškega prometa skupaj s sedmimi potniki in prisilil voznika, da je odpeljal nekam na Barje. Do sitega smo se lahko nagledali zračnih posnetkov Ljubljane, računalniških animacij in rekonstrukcij dogajanja, posnetkov novinark s »cesto, po kateri je peljal avtobus«, v ozadju in drugih prikazov, kako naj bi dogodek potekal. Če si je kdaj kakšen bolj ameriško usmerjen televizijski urednik zamislil, da je čas, da začnejo njihove ekipe uporabljati helikopterje in z njimi za vsak primer stalno spremljati dogajanje, je dobil enkratno priložnost, da to idejo potegne iz predala.

Za novoustanovljeno stranko Dom je sreča, da je imela ustanovni kongres dan kasneje, saj ob takem dogodku vsaka druga novica enostavno zbledi. Tako so dobile priložnost pokazati, koliko so same ugrabljene, tudi televizije – oziroma v kolikšni meri novice narekuje skrajni diskurz, ki opleta po Evropi. Ne glede na odtenke in bolj ali manj jasne namige o spornih stališčih in ravnanjih članov lahko rečemo, da so televizije stranko v vsakem primeru predstavile – vljudno.

»V ozadju pa špekulacije,« smo slišali na POP TV, »gre res le za izpostavo SDS-a ali pa bo Dom odžrl SDS pomemben del evropske volilne pogače? Janša je pred dnevi čivknil, da je ustanovitev stranke legitimna, a škodljiva.« Izvedeli smo še, da je Lucija Šikovec Ušaj zato žalostna, izrazila pa je tudi upanje, da njena stranka ne bo odžirala glasov SDS.

Dom ima tako znane iztočnice in obraze, da si ne moremo kaj, da ne bi razumeli lapsusa voditeljice Dnevnika, ki jo je namesto Domovinska poimenovala Demokratska liga. Glavna obraza novonastale stranke sta namreč sovražna Lucija Šikovec Ušaj in Bernard Brščič, oba donedavna vidna, glasna in ponosna člana Slovenske demokratske stranke.

Tako v Dnevniku kot 24ur so poročali, da si Dom za zgled jemlje politike, kot so Matteo Salvini, Viktor Orbán in Marine le Pen, pri čemer spet ni jasno, v čem naj bi bila razlika med njimi in SDS. Pravzaprav pa tudi ne v oznaki, ki je Domu ob ustanovitvi nacionalki ni uspelo prisoditi, jo je pa Pop TV: da je skrajno desna, suverenistična in protipriseljenska stranka.

Ne glede na to, kakšen volilni izkupiček bo to dogajanje prineslo SDS, je eno gotovo: že s pranjem perila, pa naj bo enostransko ali složno orkestrirano, sta obe stranki, in s tem njuna prepričanja, pridobili medijsko pozornost, najbolj verjetno pa bo novoustanovljena stranka prispevala k temu, da bodo kandidati SDS ob Luciji Šikovec Ušaj in Bernardu Brščiču delovali umirjeno in modro. Tako, kot smo zapisali pred nekaj tedni za Andreja Šiška, s katerim Lucija Šikovec Ušaj simpatizira.

Še posebej, če bodo skrajne stranke obravnavane, kot da so se pravkar rodile iz morske pene, in ne, da o njih vemo že dovolj, da vemo, da je oznaka »suverenistična« tako lep izraz, kot so »tehnične ovire« namesto »rezilne žice«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.