Marjan Horvat

12. 4. 2019  |  Mladina 15  |  Družba

V osjem gnezdu

Z umetniškim projektom do razkritja nemških javnih uslužbencev, ki želijo »ugoditi skrajni desnici«

Replika berlinskega spomenika žrtvam holokavsta, v ozadju hiša politika iz stranke AFD

Replika berlinskega spomenika žrtvam holokavsta, v ozadju hiša politika iz stranke AFD
© Profimedia

Center za politično lepoto, eden najbolj znanih umetniških kolektivov v Nemčiji, je pred dvema letoma v bližini domovanja nemškega politika Björna Höckeja postavil 24 večtonskih betonskih kvadrov; repliko berlinskega spomenika žrtvam holokavsta. Tak spomenik pred domačim pragom si je politik iz skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo »prislužil« zaradi besed o »sramotnosti« berlinskega spomenika in poziva sonarodnjakom, naj se manj obremenjujejo s »krivdo za vojno«. Philipp Ruch, vodja umetniškega kolektiva, sicer doktor političnih ved, je ob postavitvi replike dejal, da bo ta (o)stala tam, kjer je, dokler Höcke ne poklekne pred njo in se pokesa.

Replika stoji tik pred Höckejevim domom v Bornhagnu v vzhodnonemški deželi Turingija že dve leti in verjetno bo tam stala, če se politik ne pokesa, še vsaj pet let. Člani skupine so namreč repliko postavili pred hišo v neposredni bližini Höckejeve, ki so jo najeli za obdobje sedmih let. Höcke je v minulih dveh letih pri različnih sodnih instancah zahteval njen umik. Neuspešno.

Toda v zadnjem tednu je postalo jasno, da Center s svojim projektom ni dregnil le v osje gnezdo tistih, ki si prizadevajo rehabilitirati ksenofobne ideje, temveč je obelodanil tudi povezave med skrajno desnimi politiki in javnimi uslužbenci. Poslanci nemške stranke Levica so namreč na seji turinškega parlamenta razkrili, da javno tožilstvo že več kot 16 mesecev preiskuje delovanje umetniškega Centra zaradi suma »snovanja kriminalne združbe«. Tožilstvo je preiskavo skupine utemeljilo na podlagi 129. člena kazenskega zakonika, ki predvideva nadzor skupin, katerih namen je izvajanje resnih kriminalnih dejanj. Med 12 tovrstnimi skupinami so pripadniki Islamske države, Fronte Al Nusra, zanikovalci holokavsta, nogometni huligani in očitno tudi – Center za politično lepoto.

Povedno je, da je bila preiskava članov Centra sprožena le nekaj dni po tistem, ko je Höcke na enem izmed srečanj AfD-ju sorodnih skupin Center označil za »teroristično organizacijo«. Z njegovo opredelitvijo se je strinjal turinški javni tožilec Martin Zschächner in preiskavo podkrepil s promocijskim videoposnetkom skupine, ki prikazuje člane, kako »nadzorujejo« Höckeja. Kölnsko sodišče je zavrglo obrazložitve tožilstva, saj je posnetek prepoznalo kot del umetniškega performansa.

Vendar tožilstvo ni ustavilo preiskave, kar je del politike in javnosti napotilo k misli o politično motiviranem postopku. Sume je prejšnji teden potrdil Die Zeit s člankom o povezavi Zschächnerja s stranko AfD. Tožilec sicer ni član te stranke, vendar ji je aprila lani nakazal manjšo vsoto denarja. Tudi Katja Kippling, sovoditeljica stranke Levica, je opisala Zschächnerja kot nekoga, ki želi na vsak način »ugoditi desnici«.

V ponedeljek je turinški deželni premier Bodo Ramelow sporočil, da je bila kazenska preiskava Centra za politično lepoto ustavljena. Tiskovna predstavnica kolektiva Tilda Rosenfeld pa je sporočila, da bodo zahtevali nove preiskave s ciljem razkritja povezav med skrajno desnimi politiki in javnimi uslužbenci.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.