V službi tobačnega kapitala 

Dokler bo na svetu vsaj en svoboden človek, ki se bori za svobodo, bo še mogoče ubraniti svobodo. Kljub bizarni, neverjetni odsotnosti podobnega poročanja vseh drugih medijev o pritiskih tobačnih kartelov na poslance in na tobačno zakonodajo, ki rešuje življenja, še vedno zadošča, da imamo vsaj en pošten medij (v tem primeru Mladino) in nekaj pogumnih novinarjev. A vprašati se moramo, ali je tobačni lobi prodrl (če odmislimo ostale) celo v RTV Slovenijo in na STA – ki naj bi posredovala pomembne informacije za javnost, pa o tej temi praktično molčita? Številni drugi mediji tej temi celo niso namenili niti ene novice. Kje so ostala tudi mnenja društev bolnikov, npr. onkoloških bolnikov, pljučnih bolnikov, ustanov, kot je UK Golnik, kje sta mnenji Zdravniške zbornice Slovenije in Slovenskega zdravniškega društva? Saj se bo tudi brez njih ta groteska ustavila, ostro odlaganju enotne embalaže nasprotujejo na Ministrstvu za zdravje, na Nacionalnem Inštitutu za javno zdravje, Onkološkem Inštitutu Ljubljana, na Zvezi društev za boj proti raku, v veliki mreži številnih nevladnih organizacij na področju zasvojenosti, a tudi molk in pasivnost preostalih je žalostno dejstvo.

Kljub lobiranju, izsiljevanju in vnebovpijoči korupciji v medijih, je pobuda 37 poslancev (za reševanje agonije smrtonosne tobačne industrije) – obsojena na neuspeh. Razkritja v Mladini, poznavanje 75-letne zgodovine delovanja tobačnih kartelov, kar temeljito razkriva knjiga Zlati holokavst, njihovega zarotniškega in mafijskega delovanja (leta 2006 so bili obsojeni po proti-mafijski zakonodaji RICO Act) in sprožena preiskava KPK kažejo, da se takim nedvomno koruptivnim praksam v parlamentu le čas izteka. Tako namerno(!) smrtonosen izdelek, kot je današnja cigareta, pač nima pravice do oglaševanja – zato bo od leta 2020 naprodaj v enotni embalaži. Vabim vse deležnike, predvsem vse zdravstvene delavce in poštene novinarje, kar jih še je, da res zelo jasno in glasno izrazijo svoje mnenje – zdaj je pravi čas za to- in enkrat za vselej preprečijo tako smrtonosno korupcijo v parlamentu. In seveda vse poslance, da v imenu ljudstva izberejo življenje brez bolezni in svobodo brez zasvojenosti, ne pa le lastnih (finančnih) in drugih koristi, kar so jim očitno ponujali lobisti - za volivce in vse prihodnje generacije pa prinašajo zasvojenost, bolezen in smrt. Izbira še nikoli ni bila tako jasna in enostavna. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.