V službi tobačnega kapitala

Kako so si tobačne multinacionalke podredile 38 poslancev

Jernej Pavlin, nekdanji tiskovni predstavnik prve vlade Janeza Janše, danes dela kot lobist tobačne industrije. Prav on je tisti, ki je poslancem prinesel lobistično gradivo.

Jernej Pavlin, nekdanji tiskovni predstavnik prve vlade Janeza Janše, danes dela kot lobist tobačne industrije. Prav on je tisti, ki je poslancem prinesel lobistično gradivo.
© Matej Leskovšek

Bil je 10. junij, ko je 38 poslancev s prvopodpisanim Jernejem Vrtovcem (NSi) v parlamentarni postopek vložilo predlog zakona o spremembah zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Na videz še en popravek zakonodaje, vložen po skrajšanem postopku. A ta predlog zakonskih sprememb je napisan izjemno pedantno, z mnogimi statističnimi vložki, mednarodnimi primerjavami, argumentativnimi bravurami. V njem so citirane številne vladne in nevladne organizacije, predsedniki vlad si iz odstavka v odstavek podajajo besedo, avtorji kot za šalo navajajo evropske direktive. Skratka, res odlično opravljeno delo poslancev in njihovih strokovnih sodelavcev. Izdelek razkriva poslansko svetovljanstvo. A to bi lahko zapisali le, če predlog zakona ne bi bil dejansko ena nižjih točk slovenskega parlamentarizma. Gre namreč za navaden plagiat lobističnega gradiva.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Luka Šolmajer, Ljubljana

    V službi tobačnega kapitala 

    Dokler bo na svetu vsaj en svoboden človek, ki se bori za svobodo, bo še mogoče ubraniti svobodo. Kljub bizarni, neverjetni odsotnosti podobnega poročanja vseh drugih medijev o pritiskih tobačnih kartelov na poslance in na tobačno zakonodajo, ki rešuje življenja, še vedno zadošča, da imamo vsaj en pošten medij (v tem primeru Mladino) in nekaj pogumnih novinarjev. Več

  • Matej Košir, direktor Inštituta »Utrip« in vodja Mreže »Preventivna platforma«, Jan Peloza, v imenu Inštituta za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj, Urška Erklavec, predsednica Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija; Franc Zalar, član vodstva Nacionalne mreže NVO s področja javnega zdravja 25 x 25, Miha Lovše, vodja Mreže »NVO varujejo naše zdravje«

    V službi tobačnega kapitala

    Koalicija NVO na področju preprečevanja zasvojenosti predlaga Državnemu zboru RS oziroma Odboru DZ za zdravstvo, da začasno umakne predlog zakona iz razprave, dokler KPK ne odloči v postopku preverjanja korupcijskih tveganj glede morebitnih povezav podpisnikov predloga in tobačne industrije. Skupina 38 poslancev s prvopodpisanim Jernejem Vrtovcem (NSi) je v parlamentarni postopek (po hitrem postopku) vložila... Več

  • dr. Tomaž Čakš, dr. med., Ljubljana

    V službi tobačnega kapitala

    Spoštovani! Več