IK, STA

 |  Družba

V Sloveniji potrjen prvi primer koronavirusa

Slovenski državljan je prispel iz Maroka, nazaj domov pa je prišel prek Italije. Danes je obiskal svojega osebnega zdravnika, ki ga je, ker je kazal očitne znake obolelosti, poslal na infekcijsko kliniko.

Tvit Marjana Šarca

Tvit Marjana Šarca
© Twitter

V Sloveniji so odkrili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, je na Twitterju sporočil premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec. Več je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Aleš Šabeder. Slovenija se je tako pridružila več kot 80 državam, ki beležijo okužbo s tem virusom.

Okoli 20.44 je mikrobiološki laboratorij medicinske fakultete v Ljubljani sporočil, da je odkril prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji. Po dozdajšnjih informacijah je pacient, sicer slovenski državljan, prispel iz Maroka, v Slovenijo je prišel prek Italije. Danes je obiskal svojega osebnega zdravnika, ki ga je, ker je kazal očitne znake obolelosti, poslal na infekcijsko kliniko.

"Tam mu je bil odvzet bris, vzorec je bil pozitiven," je na tiskovni konferenci povedal Aleš Šabeder, minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle.

Pacient je na infekcijski kliniki UKC Ljubljana v sobi, ki je bila predvidena za sprejem bolnikov z novim koronavirusom. "Sproženi so bili ustrezni in predvideni protokoli za te primere," je dodal minister.

Predstavnica nacionalnega instituta za javno zdravje Maja Sočan je poudarila, da prav veliko o primeru še ne vedo, saj je svež. Zdaj raziskujejo poti, ki jih je pacient opravil. Izvedeti želijo, kje se je okužil in s kom vse je bil v stiku, še posebej najbolj rizični kontakti. Ne izgleda, da se je okužil pri nas, temveč se je po vsej verjetnosti v tujini, po vsej verjetnosti v Maroku.

Videoposnetek tiskovne konference si lahko ogledate na spletni strani MMC RTVSLO. >>

Koronavirus je izbruhnil konec lanskega leta v mestu Wuhan v kitajski provinci Hubei. Žarišče izbruha naj bi bila tržnica z ribami in živalmi, kjer se je virus razširil z živali na človeka.

Slovenija se je tako pridružila več kot 80 državam, ki beležijo okužbo s tem virusom.

Nov koronavirus so poimenovali sars-cov-2, bolezen, ki jo virus povzroča, pa covid-19.

Prva Slovenca, okužena s sars-cov-2, sta bila sicer februarja potnika ladje Diamond Princess, a sta jo po tedanjih zagotovilih pristojnih prebolela na Japonskem.

PREBERITE TUDI:

© Elora J. Martinez / af.mil

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.