Oštro.si

 |  Svet

Zaradi pandemije boljši zrak, ni pa jasno, koliko smrti je to preprečilo

Natančno število bo zaradi kroničnih vplivov onesnaženega zraka na zdravje opazno šele čez nekaj let

Bled

Bled
© piqsels.com

Nižje koncentracije dušikovega dioksida (NO2) in manjše onesnaženje zraka z delci PM10 v aprilu so preprečile 11 tisoč smrti zaradi onesnaženega zraka v Evropi. Na podlagi 30-dnevnega spremljanja koncentracij NO2 in delcev PM so sledeče ugotovili raziskovalci neodvisnega centra za raziskovanje energije in čistega zraka (CREA) v Helsinkih.

Z raziskavo so želeli raziskovalci centra CREA primerjati trenutno izpostavljenost onesnaženosti s tisto, ki so jo zabeležili pred pojavom novega koronavirusa.

Da je študija ustrezna metoda za prvo oceno, je ocenil tudi klimatolog Aljoša Slameršak, a dodal, da bodo nekoliko natančnejši odgovor podale študije o vzrokih smrti. Raziskava ima tudi nekaj statističnih pomanjkljivosti, na katere sta opozorila Vasja Vehovar in Katja Lozar Manfreda s centra za družboslovno informatiko.

Katere dejavnike pa bi morali upoštevati za bolj natančne ocene manjšega števila smrti zaradi manj onesnaženega zraka, pa preberite na neprofitnem spletnem mediju Oštro.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.