IK, STA

12. 7. 2021  |  Politika

Janša za ministra za digitalno preobrazbo predlagal nekdanjega Uberjevega lobista

Mark Boris Andrijanič predlagan za ministra brez resorja, ki bo usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije ter vodil službo vlade za digitalno preobrazbo, ki se ustanavlja v ta namen

Mark Boris Andrijanič

Mark Boris Andrijanič
© Borut Krajnc

Predsednik vlade Janez Janša je danes v DZ posredoval predlog, da Mark Boris Andrijanič, sicer nekdanji Uberjev lobist, postane minister brez resorja, ki bo usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije ter vodil službo vlade za digitalno preobrazbo, ki se ustanavlja v ta namen, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Po zakonu o vladi lahko ima vlada poleg ministra brez resorja, pristojnega za Slovence v zamejstvu in po svetu, največ dva ministra brez resorja, ki pomagata predsedniku vlade pri usklajevanju dela in opravljanju njegove funkcije v okviru danih pooblastil. Vlada že ima ministra brez resorja, pristojnega za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

"Andrijanič je univerzitetni diplomirani pravnik, diplomiral je na Pravni fakulteti v Ljubljani, na Univerzi v Oxfordu pa je pridobil naziv Master of Public Policy (MPP). Med letoma 2016 in 2021 je bil zaposlen pri tehnološkemu podjetju Uber, kjer je bil direktor za korporativne zadeve v Srednji in Vzhodni Evropi," so navedli v kabinetu.

Andrijanič od aprila letos vodi strateški svet za digitalizacijo pri vladi. Strateški svet je 22. junija predstavil prvi paket ukrepov digitalizacije, v katerem je "40 rešitev za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva".

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.