Vi tudi, Festival Ljubljana?

Spoštovani g. Brlek.

Na moj članek z zgornjim naslovom ste poslali popravek in v njem zapisali, da navedbe o »domnevni temačnejši strani pevca Placida Dominga in njegovem neprimernem vedenju do mlajših žensk, predvsem opernih pevk, nikoli niso bile predmet kakršnekoli kazenske obtožbe in/ali kazenske obsodbe«. Navedli ste tudi, da ne držijo navedbe v prispevku (citati Milana Jakopovića, vodje mestnega svetniškega kluba Levice), da je Domingo spolni nadlegovalec in nasilnež.

V popravku ste zapisali, da ste bili z očitki zoper opernega pevca iz leta 2019 »vsekakor seznanjeni« in da ti z vaše strani »niso ostali neopaženi«. Dodali ste, da ste »ob preučitvi javno dostopnih informacij ugotovili, da nobeden izmed očitkov ni prišel niti do faze preiskave (kazenske obtožbe), še manj pa do kakršnekoli kazenske obsodilne sodbe«, in da se »letošnje poletje Placido Domingo vrača na španske odre«, ter da je »vse očitke ves čas tudi ostro zanikal«.

Četudi Placido Domingo ni bil obsojen, to ne izniči pričevanja številnih žrtev. V času gibanja #MeToo (#JazTudi) je posebej pomembno, da domnevne žrtve, ki zberejo dovolj poguma, da spregovorijo, družba podpre. Če bi ravnali po ključu, da so vsi nadlegovalci nedolžni (dokler jim krivde ne dokažejo na sodišču), bi najbrž večina še vedno molčala.

Kot sem že zapisal v članku, so novinarji ugledne tiskovne agencije Associated Press (AP) v obširni raziskavi, v katero so bile vključene tako žrtve pevčevega nadlegovanja in nasilja kot tudi sodelavci iz opernih krogov, razkrili dolgotrajen vzorec Domingovega neprimernega vedenja do mlajših žensk, predvsem opernih pevk, ki pogosto tudi zaradi strahu pred negativnimi posledicami njegovih zahtev niso mogle zavrniti. Domingo je, čeprav je obtožbe javno zanikal, leta 2019 odstopil s položaja generalnega direktorja losangeleške opere, sodelovanje z njim pa so odpovedali številni organizatorji dogodkov po vsem svetu. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.