Izak Košir

 |  Mladina 25  |  Kultura

Vi tudi, Festival Ljubljana?

Poziv k bojkotu koncerta španskega opernega pevca

Plácido Domingo, vrhunski operni pevec, ki ga je nadlegovanja in neprimernega vedenja obtožilo 20 žensk /

Plácido Domingo, vrhunski operni pevec, ki ga je nadlegovanja in neprimernega vedenja obtožilo 20 žensk /
© Profimedia

Festival Ljubljana napoveduje, da bo 8. julija na Kongresnem trgu nastopil Plácido Domingo, svetovno znani španski operni pevec. Med drugim so zapisali, da se ponaša z izjemnim dosežkom upodobitve več kot 150 vlog in da je prejemnik številnih častnih doktoratov, priznanj, nagrad grammy. Vstopnice temu ustrezno niso poceni, gibljejo se med 49 in 199 evri.

Pričakovano pa v opisu ne najdemo ničesar o Domingovi temačnejši strani. Na slednjo je že konec maja v ljubljanskem mestnem svetu opozorila stranka Levica. Milan Jakopovič, vodja strankinega svetniškega kluba, je zapisal, da jih je napoved Domingovega koncerta neprijetno presenetila. »Leta 2019 je namreč zvezdnika 20 žensk obtožilo spolnega nadlegovanja in siljenja v spolne odnose, med drugim tudi v zameno za usluge pri nadaljnji karieri,« je zapisal Jakopovič ter opozoril, da so novinarji tiskovne agencije Associated Press (AP) v obširni raziskavi, v katero so bile vključene tako žrtve pevčevega nadlegovanja in nasilja kot tudi sodelavci iz opernih krogov. Vsi so potrdili dolgotrajen vzorec Domingovega neprimernega vedenja do mlajših žensk, predvsem opernih pevk, ki pogosto tudi zaradi strahu pred negativnimi posledicami njegovih zahtev niso mogle zavrniti. Dodal je, da je zaradi številnih obtožb Domingo že leta 2019 odstopil s položaja generalnega direktorja losangeleške opere, sodelovanje z njim pa so odpovedali številni organizatorji dogodkov po vsem svetu. V Levici torej koncertu odločno nasprotujejo, zato so organizatorja, Festival Ljubljana ter MOL, pozvali, naj dogodek odpove, dejanja pevca pa ostro javno obsodi. Slednji je sicer vse obtožbe o spolnem nadlegovanju zanikal, obenem pa se je vsem tistim, »ki jim je povzročil škodo« opravičil.

Ena od igralk, ki je svoje mlajše študentske kolegice, žrtve spolnega nasilja, javno podprla, je bila tudi Iva Babić, članica ansambla SNG Drama Ljubljana. Iva Babić pravi, da pobudo Levice pozdravlja, saj meni, da se moramo kot družba precej odločneje odzivati na spolno nadlegovanje, ki ga še vedno dojemamo na ravni trača in senzacionalizma. »Večkrat slišimo odzive v smislu, da naj nadlegovane in nadlegovani poiščejo pravico na sodišču, vendar nam izkušnje in statistika kažejo, da sistem prej ščiti tiste, ki nadlegujejo, kot tiste, ki so nadlegovani, in da le majhen odstotek primerov sploh pride do sodne obravnave,« je poudarila igralka. Dodala je, da so zlorabe ozko povezane s pozicijo moči in pozvala, da zato kot družba ne smemo še naprej ustoličevati nadlegovalcev na takih položajih. Od ljubljanske občine odpovedi ne pričakuje, saj meni, da je že »afera farmacevtka« pokazala, kako nezrelo se odziva na to problematiko. »Koncert bom bojkotirala, tako kot sem že kakšno predstavo in mnoge filme. Nadlegovalec je lahko odličen umetnik, vendar mu zato zlorab ne smemo spregledati. Naj prevzame odgovornost za svoje početje in potem lahko govorimo o rehabilitaciji. Vse ostalo je sprenevedanje,« je sklenila Iva Babić.

Vprašanja smo naslovili tudi na Festival Ljubljana, a odgovorov do zaključka redakcije nismo prejeli.

***

Popravek

»Skladno s 26. členom Zakona o medijih odgovarjamo na navedbe avtorja Izaka Koširja v prispevku z naslovom »Vi tudi, Festival Ljubljana? Poziv k bojkotu koncerta španskega opernega pevca«, ki je bil dne 24. 6. 2021 objavljen na spletni strani www.mladina.si in v časniku Mladina, ter navajamo druga in nasprotna dejstva, s katerimi z namenom spodbijanja bistveno dopolnjujemo navedbe v prispevku.

Navedbe avtorja o domnevni temačnejši strani pevca Placida Dominga in njegovem neprimernemu vedenju do mlajših žensk, predvsem opernih pevk, nikoli niso bile predmet kakršnekoli kazenske obtožbe in/ali kazenske obsodbe. Tako ne držijo navedbe v prispevku (oziroma citati gospoda Milana Jakopovića) o tem, da je pevec Placido Domingo spolni nadlegovalec oziroma nasilnež.

V zvezi z navedbo o nezrelem odzivu »ljubljanske občine« na predmetno problematiko pojasnjujemo, da je organizator predmetnega koncerta Festival Ljubljana in ne Mestna občina Ljubljana. Kljub temu, da je mesto njegov ustanovitelj, Festival Ljubljana programsko vsebino vedno sprejme povsem samostojno, neodvisno in avtonomno ter ob skrbnem tehtanju vseh okoliščin vsakega posamičnega primera.

Prav zaradi tega smo bili z očitki zoper opernega pevca Placida Dominga iz leta 2019 vsekakor seznanjeni in le-ti tudi z naše strani niso ostali neopaženi. Vendar pa smo ob preučitvi javno dostopnih informacij ugotovili, da nobeden izmed očitkov ni prišel niti do faze preiskave (kazenske obtožbe), še manj pa do kakršnekoli kazenske obsodilne sodbe. Po drugi strani iz spletnih virov izhaja, da se letošnje poletje Placido Domingo vrača na španske odre, ter da je vse očitke ves čas tudi ostro zanikal. Naša odločitev o izvedbi koncerta tako temelji na skrbnem tehtanju očitanih, a nikoli dokazanih težkih kaznivih dejanj na eni strani, in na univerzalno sprejeti domnevi nedolžnosti na drugi strani. Kot javni zavod, delujoč v evropskem prostoru, smo po našem trdnem prepričanju v dvomu ne zgolj upravičeni, ampak celo zavezani slediti domnevi nedolžnosti. Vsled navedenega smo se – ob upoštevanju naše programske avtonomije – odločili, da Placida Dominga povabimo k nastopu na 69. Poletnem festivalu.

V izogib kakršnemukoli dvomu poudarjamo: ne podpiramo spolnega nasilja oziroma spolnega predatorstva. Festival Ljubljana je vedno bil, ostaja in vedno bo zavezan k ničelni toleranci do kakršnegakoli nasilja. Ponosni smo na to, da predstavljamo kulturno stičišče za vse ljudi in želimo, da v našem asortimanu vsakdo najde nekaj, kar ga bo oplemenitilo.

Festival Ljubljana,
Darko Brlek, direktor

Ljubljana, 28. junij 2021

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev