Izak Košir

 |  Mladina 29  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Jernej Čampelj

Mi smo kultura, Mestna hiša, Ljubljana

Do 25/08

Fotografska razstava Mi smo kultura avtorja Jerneja Čamplja postavlja na ogled doprsne portrete delavcev s kulturno-kreativnega področja. Z akcijo, ki se je razvijala od januarja na družbenem omrežju Facebook, umetnik opozarja na posameznike s področja kulture, ki so v času vladnih ukrepov za zajezitev epidemije kolektivno ostali prezrti. Razstava, ki bo v različnem obsegu potekala po številnih slovenskih mestih, tako s sloganom »Poglej kulturi v oči« ozavešča o kulturnem položaju delavk in delavcev ter nas nagovarja, da z njihovimi deli obogatimo svoja življenja. Čampelj je v okviru akcije ustvaril 752 črno-belih portretov.

In memoriam prof. Peter Hafner, Škofja Loka in Kranj

24/07—01/08

Festival In memoriam prof. Peter Hafner nadaljuje v duhu človeka, čigar ime nosi, in kljubuje razmeram v kulturni krajini skupaj z iskanjem tvornih rešitev in podpiranjem kreativnih godb. Vrača se po enoletnem premoru oziroma lanski izvedbi na spletu, tokrat ponovno v živo v Škofji Loki in Kranju, kamor prinaša množico koncertov, filmskih projekcij, debat, delavnic in drugih vsebin. Nastopili bodo Zala Kralj & Gašper Šantl, Svemirko, Nina Bulatovix, Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape, Svojat in Gašper Letonja. Celoten program je objavljen na www.inmemoriam.si.

Safet Zec: Objemi in Exodus, Piran in Portorož

Do 27/09

Na osmih prizoriščih v Piranu in Portorožu razstavlja mednarodno priznani bosanski umetnik Safet Zec, ki nam na ogled ponudi 50 del iz ciklov Objemi in Exodus. Gre za njegovo največjo samostojno razstavo, ki je edinstven primer povezave piranske kulturne in arhitekturne dediščine, umeščene v profane in tudi sakralne prostore (Gledališče Tartini Piran, krstilnico Janeza Krstnika, cerkve Marije Zdravja, sv. Petra, sv. Roka in sv. Marije Tolažnice, Tartinijevo hišo ter nekdanje skladišča soli Monfort v Portorožu). Objemi in Exodus sta cikla, ki sta nastajala dvajset let in Zeca, ki je vojno izkusil na svoji koži, predstavita kot izjemno občutljivega za izkušnjo begunstva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.