Nagrajeni odvetnik

Pri portretu Francija Matoza – osebnega odvetnika Janeza Janše in stranke SDS, ki si danes lasti naziv tako prvega nadzornika Luke Koper in namestnika predsednika nadzornega sveta Slovenskih železnic kot tudi prvega moža DUTB – smo zapisali, da je Matoz v osamosvojitveni vojni vodil vod s posebnimi nalogami. Do tega podatka smo prišli s prebiranjem portretov, pri katerih je pred leti sodeloval tudi sam Franci Matoz.

Kot nas je kasneje opozoril veteran osamosvojitvene vojne Rudolf Zelko, naj bi šlo pri tem za napačne navedbe. Že pred vojno je pri takratni UJV Koper delovala posebna enota milice, ki je bila sestavljena iz treh vodov. Eden izmed vodov je pokrival območje bivše občine Sežana, del njega pa sta bili tudi enoti miličnikov iz Divače in Kozine, pod kateri je spadal Franci Matoz. Ta naj bi bil samo del skupine miličnikov, ne pa tudi vodja voda, kot smo zapisali v prispevku – vodja voda naj bi bil Rudolf Zelko. »V času osamosvojitvene vojne vod, ki sem ga vodil, ni vedno deloval enotno, temveč je bil razbit in je deloval po potrebah v skupinah in posameznih oddelkih. Drugi oddelek je deloval v glavnem na območju Kozine pod poveljstvom mojega namestnika, saj premiki celotne enote niso bili mogoči,« nam je sporočil Rudolf Zelko. »Toliko za razjasnitev, saj se vedno bolj potvarja takratna dejstva oziroma si posamezniki pripisujejo zasluge za zadeve, ki jim ne pripadajo.« 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.