Novi val

Vesel sem vsakega bralca, ki si je vzel čas in prebral kak moj članek, rad pa prisluhnem tudi kritikam. Žal to ne drži v primeru pisanja gospoda Tomaža Janežiča, ki mi očita, da sem ’Ožigosal vse, ki nasprotujejo cepljenju s pristaši »teorije zarot«. Njegov očitek se nanaša na moj članek v Sobotni prilogi Dela (21. 9.) z naslovom ’Cepljeni, necepljeni, proticepilci, teorije zarot in znanost’. Janežič mi je namreč očital nekaj, česar ni v mojem članku, gre torej za izmišljotino in laž, ki sta kot taki skregani z dejstvi.

V članku sem ločeno obravnaval ’proticepilce’ in teoretike zarot’, pri prvih sem celo opozoril na nevarnost ’infantilizacije državljanov’, ki imajo take ali drugačne zadržke do cepljenja, in njihovo ’moralistično stigmatiziranje’ – oboje sem tudi uvrstil med podnaslova. Iz mojega članka je razvidno, da jemljem ljudi, ki imajo v tej zvezi pomisleke, resno in da so zdravstvene oblasti in vladajoča politika dolžne nanje odgovarjati z argumenti in ne aroganco.

To, da bi teoretikom raznovrstnih zarot ’podaril’ proticepilce, je zadnje, kar mi pride na misel, še manj, da bi koga ’ožigosal’, kar bralci mojih člankov, tudi v Mladini, pri mojem dolgoletnem pisanju, gotovo niso mogli opaziti kot mojo karakterno navado. Janežiča, ki je sam uporabil zavržno metodo osebnega ožigosanja, je, kot izgleda, vznemirilo to, da sem omenil primera dveh zagovornikov ’teorije zarot’, do katere pa imam v resnici ničelno toleranco, in sicer skrajnega ameriškega pridigarja in Trumpovega zagovornika ter spoštovanega slovenskega misleca, ki se brez moje ’pomoči’ kar sama(!) deklarirata kot teoretika zarote.

Naj ob tej priliki omenim še laž, zapisal jo je nek anonimni ’korajžni’ pisec komentarja pod mojim člankom v Delu, ki mi na podoben način očita, da sem ’primerjal nesebične ribiče iz 17. stoletja s slovenskimi zdravniki, ki prejemajo zaradi korona dodatkov tudi 27 tisoč evrov plače’. V mojem članku seveda omenjenih zdravnikov s takimi plačami sploh ne omenjam, resnica je ta, da pa omenjam prezrte ’medicinske sestre’(!).

Ignoriranje dejstev in fabricirane laži gotovo ne prispevajo k uspešnemu spopadanju z aktualno pandemijo. Imamo srečo, da jim ne nasedajo medicinske sestre, zdravniki in drugo podporno osebje, ki rešujejo življenja obolelih. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.