Novi val

Odgovor Rudiju Rizmanu Trenutne krize ni moč razumeti kot singularnega dogodka, marveč kot epizodo v mreži dominacijskih stanj, ki konsolidirajo oblast elit. Rizmanov članek sem omenil zgolj zato, ker je tudi ta – kot številni drugi – primer binarne reprezentacije cepilne/ anticepilne dileme – ekskurzom navzlic –, ne pa kritična razprava o pandemiji. (Besede so polisemične, kontekstualno branje besedil pa vselej vodi v določen sklep, ki ni laž/resnica. Če koga moti beseda »ožigosati« (ekspresivno – satirično), naj jo zamenja z evfemizmom).

Pod dežnikom anticepilcev (pejorativno) oz. nasprotnikov cepljenja (evfemistično) nedvomno najdemo tudi posameznike z bizarnimi prepričanji, ki jih omenja Rizman, slednjih pa ni smotrno navajati kot tipične predstavnike nasprotnikov cepljenja in/ali protislovnih pandemičnih ukrepov, niti ni mogoče s kolonizacijo zdravega razuma ovreči vse utemeljene pomisleke (zlasti glede učinkovitosti cepiv).

Doktrina šoka se ni končala z invazijo na Irak, kot odgovor na 11. september, niti ne z zadnjo ekonomsko krizo; Covid je le njena trenutna etapa, ki vodi v čedalje večje »nadzorovanje in kaznovanje« (Foucault) in odmiranje subjektivnosti, pod pretvezo varnosti. Ne gre za zanikanje realnega medicinskega problema in nujnih ukrepov, marveč za nasprotovanje politični instrumentalizaciji epidemije za disciplinarne namene.

Našo generacijo (»izgubljena generacija«) so uničevali socialno-ekonomsko z liberalizacijo trgov po razkroju Jugoslavije; milenijce bodo s še tršimi prijemi – če se ne bodo uprli. Kaj se bo zgodilo z necepljenimi/premalo-cepljenimi in z oporečniki? Bodo morali nositi Davidovo zvezdo? Kdo bo plačal naslednjo ekonomsko krizo?

Že Snowden je opozarjal na zlorabo sedanje pandemije za globalno nadzorovanje – dobrodošli v l. 1984! Če vas bodo pozimi slučajno ustavili pred vhodom v trgovino z živili, ker ne boste imeli PCT potrdila, in boste ostali lačni, vedite, da je igra končana. Če se takrat ljudje ne bodo zavzeli za svojo svobodo, potem je dokončno zmagala morala sužnjev (Nietzsche).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.