Uredništvo

 |  Družba

Preplet neokusnega kiča, patetike in neprofesionalnosti 

IZJAVA DNEVA

"Proslava slovenskega kulturnega praznika je dokončno potrdila mojo hipotezo, da ima nov veter na RTV Slovenija dva ključna cilja. Prvi je uničenje kredibilnosti javne televizije. Drugi pa je povečati količino in učinkovitost poneumljanja, ki ga televizija kot ideološki aparat države prakticira kot eno svojih temeljnih funkcij. Poneumljanja je toliko, da skoraj ni več mogoče prižgati televizije, ne da bi ga bil človek deležen v najbolj koncentrirani obliki. To poneumljanje ruši kredibilnost, ki jo je javnemu servisu kljub napakam v preteklosti vendarle uspelo ohraniti."

"Proslava je bila še en korak proti dnu, ko gre za proslave, ki jih organizira sedanja oblast. Preplet neokusnega kiča, svetobolja, patetike, neprofesionalnosti in ostalih podobnih značilnosti je neprimerljiv s čemerkoli, česar se v zvezi s proslavami 8. februarja spomnim. Že res, da smo bili v preteklosti deležni že marsičesa. Toda nikoli, ampak res nikoli proslava ni utelešala slovenske domačijske mentalitete v tako koncentrirani obliki, kot se je to zgodilo v ponedeljek."

(Socialna in kulturna antropologinja ter kolumnistka Vesna Vuk Godina o duhu domačijskosti, ki je pod Janševo vlado začel prevevati tudi javno televizijo, na proslavi ob dnevu kulture pa je doživel ustoličenje na najvišji državni kulturni ravni; via Večer)

Del proslave je bil tudi odlomek predstave Krst pri Savici Gledališča Koper

Del proslave je bil tudi odlomek predstave Krst pri Savici Gledališča Koper
© Borut Krajnc

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.