DK, STA

 |  Družba

»Spolna svoboda bo v naši državi končno postala pravica«

Španija zaostruje kazensko zakonodajo glede posilstva

© Amnesty International Slovenija

Španski parlament je v četrtek podprl zakon, ki bo žrtvam posilstva olajšal pregon napadalcev, saj poudarja pomen privolitve v spolni odnos. S tem je Španija naredila pomemben korak k zaostritvi kazenske zakonodaje na tem področju, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Zakon mora potrditi še senat, vendar to velja za formalnost.

Proti tako imenovanemu zakonu "samo ja pomeni ja" so glasovali le poslanci konservativne Ljudske stranke in desničarske populistične stranke Vox. Njihov glavni argument je bil, da bi predlog zakona ogrozil načelo domneve nedolžnosti.

Ministrica za enakost Irene Montero je pozdravila sprejetje zakona v spodnjem domu parlamenta in dejala, da gre za "odločilen korak k spremembi spolne kulture v Španiji" ter k odpravi spolnega nasilja in kulture posilstev.

"Spolna svoboda bo v naši državi končno postala pravica," je dejala in dodala: "Nasilje bomo zamenjali za svobodo in strah za željo. Od danes je Španija svobodnejša in varnejša država za vse ženske."

Zakon bo odpravil razlikovanje med zlorabo in nasiljem. Spolno nasilje bo po uveljavitvi zakona obravnavano kot posilstvo ne glede na to, ali se žrtev upira ali ne, poroča dpa. Za posilstvo in spolno nasilje bo zagrožena kazen do 15 let zapora. Poleg tega bodo med drugim kaznivi tudi "zastraševalni" komplimenti in distribucija videoposnetkov o spolnih odnosih, poroča dpa.

"Nasilje bomo zamenjali za svobodo in strah za željo. Od danes je Španija svobodnejša in varnejša država za vse ženske."

Irene Montero,
ministrica za enakost

Španska levičarska vlada premierja Pedra Sancheza se je s to potezo odzvala na več odmevnih primerov skupinskih posilstev, v katerih so jo storilci v zadnjih letih odnesli z milejšimi kaznimi.

Veliko ogorčenja je v Španiji zlasti sprožil primer iz junija 2016, ko je pet mladih moških med znamenitim festivalom teka pred biki v Pamploni skupinsko posililo 18-letno žensko, kar so tudi posneli s svojimi pametnimi telefoni in se nato hvalili preko aplikacije za pošiljanje sporočil WhatsApp.

Vsi so bili spoznani za krive spolne zlorabe, za kar jim je sodišče izreklo devetletne zaporne kazni, vendar pa je odločilo, da ni bilo storjeno kaznivo dejanje posilstva, ker "ni bilo ne pretepanja ne groženj" in je žrtev ostala pasivna. Sodba je sprožila proteste po vsej državi, špansko vrhovno sodišče pa je nato leta 2019 peterici zvišalo zaporno kazen na 15 let.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.