Lara Paukovič

 |  Mladina 8  |  Družba

5000 podpisov za Ja pomeni ja

Boj za pravo stvar

Ekipa Inštituta 8. marec

Ekipa Inštituta 8. marec
© Črt Piksi

Pred dobrim tednom je Inštitut 8. marec začel 60-dnevno zbiranje podpisov za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva po modelu Ja pomeni ja. Na dan zaključka redakcije se je število podpisov že zelo približalo 5000 – ko boste prebirali to številko Mladine, jih bo skoraj zagotovo že zbranih dovolj. Ko bodo podpisi tudi uradno v rokah inštituta, bo predlog zakona vložen v državni zbor. »Sledijo tri obravnave v državnem zboru, kjer se bodo oblikovala dopolnila. Nanje računamo, želimo si namreč najboljšo mogočo zakonodajo na tem področju,« pove članica inštituta, pravnica Kristina Krajnc, ki je usklajevala pisanje zakona. »Izhajamo iz ustavne pravice do nedotakljivosti človeškega telesa. Naše telo je nedotakljivo, kot je razumljeno tudi v ustavi, dokler svobodno ne privolimo v kaj. S svobodno privolitvijo je izključena protipravnost, v tem primeru ne gre za kaznivo dejanje. Ja pomeni ja je zato edini model, ki varuje osebno dostojanstvo, spolno samoodločbo, osebno in spolno integriteto,« pojasnjuje. »Podobno imamo zaščiteno lastninsko pravico: nihče nam ne more vzeti neke reči, če ne soglašamo s tem.« Model Ja pomeni ja so do sedaj že uveljavili denimo Švedska, Združeno kraljestvo, Hrvaška, Irska, Ciper, Belgija in Luksemburg, 1. januarja letos tudi Danska.

Ob poskusu uveljavitve nove zakonodaje se pojavljajo vprašanja, kako bo to vplivalo na postopke dokazovanja spolnega nadlegovanja ali zlorabe. Kristina Krajnc pravi, da se v tem modela Ne pomeni ne in Ja pomeni ja ne razlikujeta bistveno, kajti še vedno ima glavno dokazno težo pričevanje obeh strani, v postopkih pa poleg pravnikov sodelujejo še izvedenci drugih strok, denimo medicinske in psihološke. »Bodo pa v dokaznem postopku zdaj morali spraševati po volji in odsotnost volje bo ključna za kaznivo dejanje. Storilec bo še vedno kaznovan, če je uporabil silo ali če je žrtev rekla ne, gre le za to, da se temeljna oblika kaznivega dejanja spreminja.« Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač dodaja, da se v državah, ki so že sprejele model Ja pomeni ja, kaže, da se z uveljavitvijo zelo zmanjša toleranca do spolnega nadlegovanja in nasilja, kaznovalno polje pa se širi. Spodbuja tudi razpravo o spolnem nadlegovanju v izobraževalnem sistemu, zato so žrtve opogumljene, da spolno nasilje prijavljajo. To pa ne pomeni, da se poveča število lažnih prijav – dokazov za to ni.

Kampanja inštituta 8. marec poleg spodbujanja temeljnih družbenih premikov kaže tudi na moč povezovanja. Inštitutu, katerega jedro zdaj sestavlja približno 15 ljudi, so se z namenom pomoči kampanji – zbiranja podpisov in obveščanja ljudi pred upravnimi enotami – pridružili številni prostovoljci po vsej Sloveniji, tudi v manjših krajih; dokaz, da aktivizem ni zgoščen samo v prestolnici. Vseh prostovoljcev inštituta je že okoli 130. Kampanjo so podprle številne znane osebnosti, kot so Jaša Jenull, Jože Robežnik, Iva Babić, Jadranka Juras in drugi; k oddaji podpisa so pozivali kozmetični saloni in celo letošnje tekmovalke za Miss Slovenije. »Takšen odziv z vseh koncev samo dodatno kaže na nesprejemljivost sedanjega modela in veliko željo, da se položaj čim prej spremeni,« je prepričana Kristina Krajnc.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.