STA

 |  Politika

Na zaslone TV Slovenija se vračajo pravi novinarji

Dnevnik in Odmeve zapuščajo TV voditelji, ki so na male zaslone prispeli v času kadrovskih čistk tretje Janševe vlade 

Nejc Krevs, zdaj že nekdanji voditelj TV Dnevnika

Nejc Krevs, zdaj že nekdanji voditelj TV Dnevnika
© RTVSLO

Na TV Slovenija so v informativnem programu 1. sporeda v zadnjih dneh uvedli več sprememb na mestih urednikov in voditeljev. Pripravljajo tudi vsebinske osvežitve informativnih oddaj, ki jih gledalci že poznajo. Dnevnik bo poleg Saše Krajnca, Jasmine Jamnik in Katarine Veselič Golob spet vodila Elen Batista Štader, Valentina Plaskan in Nejc Krevs pa ne več.

Voditelji večerne dnevnoinformativne oddaje Odmevi, ki poleg svežih novic prinaša analize najpomembnejših dogodkov dneva, bodo še naprej Igor E. Bergant, Rosvita Pesek in Tanja Starič, so zapisali na Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Luke Svetine pa ne bo več med njimi.

Oddajo Arena so vsebinsko osvežili. Dopisniške ekipe na terenu bodo pod tedenskim motom Pogled naprej s prizadetimi v poplavah preverjale potek obnove, gledalci pa bodo vprašanja o tem lahko tudi neposredno naslavljali na pristojne. Voditelji bodo v studiu gostili predstavnike države in vseh institucij, ki bodo odgovarjali na vprašanja o porabi denarja, prednostnih nalogah in najboljših rešitvah za varno prihodnost.

Valentina Plaskan med vodenjem TV Dnevnika

Valentina Plaskan med vodenjem TV Dnevnika
© RTVSLO

Po odstopu odgovorne urednice informativnega programa na 1. programu Televizije Slovenija (TVS) Jadranke Rebernik 19. septembra je v. d. odgovorne urednice postala Polona Fijavž. Njeni temelji vodili pri spremembah sta prisluhniti javnosti in zagotavljati verodostojne vsebine. V. d. odgovorne urednice bo do imenovanja nove odgovorne urednice ali urednika. Uprava zavoda bo postopke opravila v skladu z zakonom in v najkrajšem času, so zagotovili na RTVS.

Z odstopom Jadranke Rebernik so se po njihovih navedbah končali tudi mandati področnih urednikov v uredništvu informativnega programa. Do imenovanja nove ekipe bo v. d. urednika uredništva dnevnoinformativnih oddaj Dejan Ladika, medtem ko je do odstopa Rebernikove to uredništvo vodila Ksenija Koren. Nataša Rijavec Bartha bo v. d. urednice notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj, Marta Razboršek pa v. d. urednice zunanjepolitičnih oddaj.

"Poslanstvo javnega zavoda RTVS je zagotavljanje relevantnih, aktualnih in kredibilnih informacij, ki jih javnost upravičeno pričakuje in zahteva."

Polona Fijavž,
v. d. odgovorne urednice infromativnega program TV Slovenija

Z vsemi sodelavci, ki bodo odslej opravljali nove novinarske naloge v skladu s svojimi pogodbami, so pred spremembami opravili osebne pogovore. Spremembe pa ne predvidevajo odpuščanj, so zagotovili na RTVS.

Kot so dodali, nova organizacija dela in prerazporeditev delovnih obveznosti med sodelavci omenjenega informativnega programa med drugim poteka z mislijo na kadrovsko stabilizacijo in optimizacijo razmer znotraj uredništva. Delo mora biti organizirano tako, da lahko informativni program opravlja svoje zakonske dolžnosti, med katerimi je ključno učinkovito in celovito obveščanje javnosti, so poudarili.

Luka Svetina (v sredini) gostov Odmevov, ministra Klemna Boštjančiča (levo) in Zvoneta Černača (desno), preprosto ni razumel

Luka Svetina (v sredini) lani gostov Odmevov, ministra Klemna Boštjančiča (levo) in Zvoneta Černača (desno), preprosto ni razumel
© RTVSLO

"Poslanstvo javnega zavoda RTVS je zagotavljanje relevantnih, aktualnih in kredibilnih informacij, ki jih javnost upravičeno pričakuje in zahteva," so besede Polone Fijavž povzeli v sporočilu za javnost. Fijavž je poudarila, da dela z ekipo odličnih sodelavcev in izvrstnih novinarjev. Gledalcem želijo po njenih besedah zagotoviti najboljše, kar ponuja televizija.

"Uredništva so pri svojem delu avtonomna in neodvisna. Odgovorni urednik ima torej pravico sestaviti uredniško ekipo, s katero bo ustvarjal program."

Uprava RTV Slovenija

Uprava zavoda medtem z zgroženostjo spremlja poskuse pritiska na uredništvo omenjenega informativnega programa in na Polono Fijavž. Poudarja, da so uredništva pri svojem delu avtonomna in neodvisna.

Kot so navedli, so mandati urednikov vezani na mandat odgovornega urednika. To pomeni, da dozdajšnji uredniki niso odstavljeni, ampak jim je z odstopom odgovorne urednice Rebernikove potekel mandat. "Vsak odgovorni urednik ima torej pravico sestaviti uredniško ekipo, s katero bo ustvarjal program," so zatrdili.

Napade na Fijavževo vidijo kot neupravičene in zaskrbljujoče. Po njihovih navedbah je dialog znotraj hiše ključnega pomena, javnost pa bo o morebitnih spremembah, pomembnih za gledalce, obveščena.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.