Neskončna vojna

Spoštovani, berem časopise, gledam TV in vidim vojno v Ukrajini, kjer se borijo Rusi in Ukrajinci. Jaz to vidim malo drugače. Borita se namreč Rusija in ZDA, trpi pa Ukrajina. Vsi, ki so o tem govorili in pisali, so se vrteli v krogu, kakor mačka okoli vrele kaše.

Gremo malo nazaj v zgodovino. Rusija se je “rodila” 882 leta v Kijevu in se je imenovala “Kijevska Rusija”. Rusi v Ukrajini, kakor tudi Rusi izven nje so vsi pripadali ruskemu narodu. Kijev pa je bil prestolnica Rusije vse dotlej, ko se je car Peter Velîki odločil, da zgradi novo mesto “Sveto Petrovo mesto, ki postane ruska prestolnica in tako ostane do prve svetovne vojne.

Poljska do prve svetovne vojne ni obstajala kot samostojna država, ker je bila okupirana. Ko se je končala prva svetovna vojna in je bila v Rusiji revolucija, so Francija in druge kapitalistične države formirale in oborožile Poljsko ter jo pripravile, da napade Rusijo. Poljaki takrat s pomočjo zahodnih držav napadejo Rusijo in zasedejo okoli 8,000.000 kvadratnih km Belorusije, Ukrajine in del Rusije. Podpisan je bil Brest-Litovski (sramotni) mir in tako je bilo do Druge svetovne vojne, ko so Nemci napadli Poljsko, Rusi pa zasedli vse izgubljene kraje.

Po koncu Druge svetovne vojne je bila Ukrajina ena izmed sovjetskih socialističnih republik. Tako so bili na eni in drugi strani Rusi.

Naj zastavim eno vprašanje: ali bi lahko bil predsednik Bolgarije Slovenec? Če je Nikita Sergejevič Hruščov, po rodu Ukrajinec, bil predsednik Sovjetske zveze, torej druge države, bi lahko bil tudi Slovenec predsednik Bolgarije?

Zahodne države dajejo Ukrajini vse mogoče, da bi se borila za njihov interes. Američani mesečno proizvedejo 24.000 topovskih granat, ki jih Ukrajinci porabijo v 5-6 dneh in borba za demokracijo se nadaljuje (kot je poročal Jutarnji list, 29.7.2023).

Preostane nam le ljudska modrost: kar eden nor kupi, sto pametnih ne more prodati. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.