KC, STA

 |  Kultura

Zaslužena oaza miru ali pobeg pred kruto resničnostjo?

Pomen zatočišča v času vsestranskih konfliktov

Žiga Divjak, režiser

Žiga Divjak, režiser
© Uroš Abram

Slovensko mladinsko gledališče (SMG) in Maska Ljubljana sta v sezoni 2018/19 zagnala inovativni projekt, ki je postal prostor odprtega in živega dialoga  Nova Pošta, kamor spada tudi aktualni večdnevni festival Zatočišče.

Letos bo ustvarjanje režiserja Žige Divjaka na Novi Pošti zaokrožilo z večdnevnim dogodkom, ki bo potekal od 10. do 13. januarja. Festival prinaša tridnevno potovanje skozi predstave 6, Vročina in Kriza, ki z različnih zornih kotov obravnava pomen zatočišča. Vsaka predstava bo izhodišče za poglobljeno razpravo o možnostih zatočišča v trenutku vseprisotnega konflikta.

"V zelo konkretnem pomenu besede, in sicer kam se zateči, ko izgubimo varnost doma, pa tudi kot simbolno ali politično vprašanje o tem, h katerim idejam oziroma političnim konceptom se obrniti v času stopnjujoče se krize. Kaj sploh je zatočišče v času okoljske krize? V času vojne? Ali sploh še obstaja? Kaj ga loči od okolice, ki ga ogroža - streha, toplota, bližina? Je zaslužena oaza miru ali pobeg pred kruto resničnostjo?" se sprašuje režiser Žiga Divjak, ki poudarja, da lahko kot družba preživimo zgolj, če "problem drugega razumemo kot naš lastni problem".

"V zelo konkretnem pomenu besede, in sicer kam se zateči, ko izgubimo varnost doma, pa tudi kot simbolno ali politično vprašanje o tem, h katerim idejam oziroma političnim konceptom se obrniti v času stopnjujoče se krize. Kaj sploh je zatočišče v času okoljske krize? V času vojne? Ali sploh še obstaja? Kaj ga loči od okolice, ki ga ogroža – streha, toplota, bližina? Je zaslužena oaza miru ali pobeg pred kruto resničnostjo?"

Žiga Divjak,
režiser

Odprtje festivala se bo odvilo nocoj, natančneje ob 19.30 s predstavo 6, ki je nastala v produkciji SMG in Maske Ljubljana. Festival Zatočišče pri Novi Pošti obljublja edinstveno umetniško doživetje in globoko razmišljanje o tematiki zatočišča in kako se dojemanje le tega spremeni ob soočanju z najrazličnejšimi krizami, s katerimi se sooča današnja svetovna družba. Celoten program in urnik lahko preverite na tem spletnem mestu.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.