Uredništvo

 |  Družba

Štandeker bo dobil svojo ulico v Mariboru

Novinar Mladine Ivo Štandeker je umrl leta 1992

Kot poroča spletni portal mariborinfo, se mestna občina Maribor pripravlja na poimenovanje dveh novih ulic v Pekrah. Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je namreč sklical dopisno sejo mestnega sveta, na kateri je predlagal poimenovanje novih ulic z imeni Iva Štandekerja in Vekoslava Grmiča.

Novo ulico, ki se začne v križišči z Rožnodolsko ulico za stavbo z naslovom Rožnodolska ulica 31 in poteka vzporedno z zahodnim robom potoka in nato zavije proti severozahodu vzporedno z Rožnodolsko ulico in se nazadnje slepo zaključi, bi poimenovali Ulica Iva Štandekerja.

Novo ulico, ki pa se začne v križišču s predlagano Ulico Iva Štandekerja in poteka vzporedno z zahodnim robom potoka in zavije proti severovzhodu vzporedno z že omenjeno ulico ter se nato slepo zaključi, pa bi poimenovali Ulica Vekoslava Grmiča, po enem najvidnejših slovenskih rimskokatoliških škofov in teologov.

Ivo Štandeker se je rodil 22. avgusta leta 1961 v Pesnici pri Mariboru. Za Mladino je začel delati leta 1987. Najprej je pisal članke o stripovski kulturi, štiri leta je bil urednik Zadnje strani, najbolj odmevne časopisne rubrike osemdesetih let, in kasneje urednik mednarodne priloge World Media.

Za Mladino je med drugim pisal reportaže in intervjuje o jugoslovanski politični emigraciji in afriških misijonarjih, zapisoval pa je tudi sodobno zgodovino Balkana. 

Leta 1991 je postal vojni poročevalec in kot očividec opisoval dogajanje na bojiščih, ki so pretresala nekdanjo Jugoslavijo. S svojimi članki, intervjuji in fotografijami je razkrival krivice, trpljenje in upanje ljudi, ki so se znašli v vojni.

Leta 1992 je bil med poročanjem o srbskem obleganju Sarajeva v sarajevskem naselju Dobrinja hudo ranjen v eksploziji granate. Hkrati z njim je bila ranjena tudi ameriška fotoreporterka Jana Schneider, s katero sta več mesecev preživela v Sarajevu in drugih delih Bosne in Hercegovine.

Umrl je nekaj ur pozneje v improvizirani bolnišnici na Palah. Štandeker je bil pokopan na pokopališču v Spodnji Kungoti, kasneje pa so njegove posmrtne ostanke prenesli na mariborsko mestno pokopališče na Pobrežju.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.