STA

 |  Svet

Na pogrebu Navalnega množica ljudi

V zbrani množici pred cerkvijo so bili tudi tuji diplomati, med njimi veleposlaniki ZDA, Francije, Nemčije, vodja misije EU v državi in tudi slovenska veleposlanica Darja Bavdaž Kuret

Na pokopališču na obrobju Moskve so pokopali vodjo ruske opozicije Alekseja Navalnega. Po pravoslavni pogrebni slovesnosti v cerkvi, pred katero se je kljub svarilom Kremlja pred protesti in ob grožnji aretacij zbralo več tisoč ljudi, so se od njega poslovili na pokopališču Borisov. Slišati je bilo tudi vzklike proti predsedniku Vladimirju Putinu.

Pogreb na pokopališču v bližini obrežja reke Moskva na jugovzhodu ruske prestolnice je sledil pogrebni slovesnosti v bližnji cerkvi, od koder so pripeljali zaprto krsto z Navalnim. Ko so jo polagali v grob, je v ozadju igrala skladba Franka Sinatre My Way, nato pa še naslovna skladba filma Terminator 2, ki je bil po besedah tiskovne predstavnice Navalnega Kire Jarmiš njegov najljubši film.

Številni so se že pred tem zbrali pred cerkvijo, posvečeno Mariji, v moskovskem okrožju Marin, kjer je več let z družino živel Navalni. Že tam, pa tudi pozneje ob pokopališču, so vzklikali, da jih ni strah in da ne bodo pozabili, prihod krste Navalnega pa so pozdravili z aplavzom in vzkliki.

V zbrani množici pred cerkvijo so bili tudi tuji diplomati, med njimi veleposlaniki ZDA, Francije, Nemčije, vodja misije EU v državi in tudi slovenska veleposlanica Darja Bavdaž Kuret. Vstopa v cerkev jim sicer niso dovolili, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ne vem, kako živeti brez tebe, a bom poskusila to narediti tako, da boš ti - tam zgoraj - vesel in ponosen name."

Julija Navalna

Samega obreda se razen družinskih članov, tudi staršev Ljudmile in Anatolija, ni udeležilo veliko ljudi. V skladu s pravoslavnim obredom je bila tam na ogled odprta krsta, ki jo je prekrivalo več deset belih in rdečih rož, zbrani okrog nje so držali prižgane sveče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z zapisom na omrežju X se je Navalnemu poklonila tudi njegova vdova Julija Navalna, ki sicer živi v tujini. V zapisu, ki ga je pospremila s posnetkom prizorov iz njunega skupnega življenja, se mu je zahvalila za "26 let absolutne sreče". "Ne vem, kako živeti brez tebe, a bom poskusila to narediti tako, da boš ti - tam zgoraj - vesel in ponosen name," je med drugim zapisala.

Dogajanje je spremljala okrepljena prisotnost policije, o morebitnih aretacijah pa kljub bojazni zaenkrat ne poročajo, čeprav je Kremelj tik pred pogrebom znova posvaril pred morebitnimi protesti.

Ob robu slovesnosti je bilo sicer po poročanju tujih tiskovnih agencije danes slišati tudi izraze nasprotovanja vojni in predsedniku Vladimirju Putinu.

Dogajanje je spremljala močna okrepljena prisotnost policije, o morebitnih aretacijah pa zaenkrat ne poročajo, čeprav je Kremelj posvaril pred protesti. "Kakršnokoli nedovoljeno zbiranje bo v nasprotju z zakonodajo in tisti, ki bodo sodelovali, bodo odgovarjali," je danes sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Aleksej Navalni je umrl 16. februarja med prestajanjem 19-letne kazni v kazenski koloniji na severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številne zahodne države odgovornost za njegovo smrt pripisujejo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Ruske oblasti so njegovo truplo materi Ljudmili Navalni izročile več kot teden dni po smrti. Podporniki Navalnega so nato več dni iskali prostor za pogrebno slovesnost in se pritoževali, da jih ruske oblasti pri tem ovirajo.

PREBERITE TUDI:

1lniCVKRaME

FHBdAAxLV44

oWscGQE711c

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.