Ivan Ilovar

14. 6. 2011  |  Mladina 9  |  Konzum

Restavracija Miraz, Maribor

Pri divjem bubniću

 • ocena: 4 / 5

kahva

kahva
foto: Pastirica

Da najdete Miraz, boste rabili psa sarmosledca ali specialko, še najbolje pa bi bilo obiskati njihovo stran na internetu. V Mirazu imajo javko od poldneva do polnoči, ob nedeljah pa dajo mir.
Telefon: 02 22 870 21.

Specialitete:
pite in čorbe,
dolme,
bosanski lonac in sarma,
bubnići,
brizle,
poleti teletina ali jagnjetina izpod saća in odojek ali jagnje z roštilja,
tufahija,
baklava.

Vina:
par štajerskih in par primorskih buteljk, zato pa bogata bera iz ledenih kozarcev postreženih žganjic,
seveda predvsem slivovke.

V Mirazu smo jedli za okoli 40 € po osebi.

Nad mariborsko obvoznico skrito oštarijco smo si zapomnili po neverjetni koncentraciji starin, predvsem pa po izvirniku še najbolj podobni bosenski košti, kar je je moč pojesti v domovini. Ker Miraz ne posluje ob nedeljah, je Ilovarjev trio tvegal obisk v petek zvečer, ravno takrat, ko se je v novoodprti depandansi že mastila številčna zaključena druščina. Za razliko od depandanse je v jedilnici vladalo intimnejše vzdušje, katerega je krepila za jelo komajda zadostna razsvetljava, bolje rečeno svečava, kazil pa sprva cirilični, potem pa turboharmonikarski spored lokalnega radia. Ampak Ilovarjevi se nismo dali motiti, podžgani z mekano slivovko smo počebljali s šefinjo in šefom, si pustili postreči in ugotovili naslednje. Res je, v Mirazu, ki je imel, medtem ko se zanj nismo brigali, dve leti dolgo pavzo, imajo nekaj težav. Lahko bi bili denimo dosledni in bi k bosenskim specialitetam stregli bosenska vina, magari žilavko, vsaj štajersko frankinjo ali modri pinot. Lahko bi odločno upočasnili tempo in obenem ukinili mikrovalovno pečico, ki kuha njihove pite. Lahko bi našli kako vitalnejše pišče, če ga že cufajo za svojo milo begovo čorbo. Lahko bi pekli svoj kruh. Ampak v grobem Miraz še ustreza pojmu. In lahko prepriča z okusno sogan dolmo (polnjenimi čebulicami), umetelno zvito, miceno sarmo, z na plinskem žaru pečenimi, a svežimi in sočnimi brizlami (priželjcem) ter nič manj slastnimi jagenj-

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €