Ivan Ilovar

22. 6. 2011  |  Mladina 6  |  Konzum

Gostilna Mihelič, Ribnica

Pri nekdanjem Budeljnu

miheličev agent

miheličev agent
foto: Pastirica

miheličev narezek

miheličev narezek
foto: Pastirica

Miheliča ne boste zgrešili nasproti cerkve v središču Ribnice. Tastari Mihelič ima odprto od torka do sobote od devetih zjutraj do desetih zvečer, ob nedeljah le do štirih popoldan, ob ponedeljkih pa špili klobase. Telefon: 02 7194 097.

Specialitete:

špeh, salame in klobase, tudi kožnice gospodarja, po naročilu Vam napolni tudi kak budelj ali telečji želodček.

Vina:

odprt chardonnay, pleterski cvičk, metliška črnina in refošk ter nekaj buteljk. Sadjevec, orehovec in brinjevec.

Pri Miheliču smo obedovali za okoli 4.000 SIT na osebo.

Do Miheliča se je Ilovarjev trio, ob popolnem izostanku kakršnihkoli informacij s tega konca, priklatil le zavoljo mimogrede slišanega priporočila in se potem čudil, kako da je v Ribnici poleg vseh pizzerij in kitajskih oljarn in bifejev sploh preživela kaka gostilna. Gostilna, ki ima patino in zgodovino, razvidni iz plakata parnika, s katerim se je iz Amerike pripeljal Miheličev ded ali iz plasti na svojski interpretaciji Nočne straže, ki v za šankom razstavljeni inačici pozira pred ribniškim gradom.

Da Mihelič ni le ena podeželskih prehranjevalnic, morda bolj kot morska riba, ki jo ima na jedilniku, priča trud gospodarja, ki se posrečeno ukvarja s sušenjem mesa, špeha, zašinka in salame, in lahko v zimskem času predloži okusne krvavice ter ne premastne kožnice, če je že kmetske raritete, kot je bajeslovni budelj in gorenjskim podobne želodčke zaradi pomanjkanja povpraševanja črtal iz ponudbe.

Sodeč po predloženih jedeh pri Miheliču ne segajo niti po izvlečkih, vrečkah in nadomestkih, po drugi strani pa kuhajo bolj šibko govejo juho in jurčkovo šele naknadno bogatijo z na maslu oplemenitenimi gobani. Čeravno so tisto popoldne v prvo nadstropje, kjer ni manjkalo okoličanov, znesli grmado pohanih pišk, le-te, mastne, ne dohajajo obljubljanskih zgledov, že ob tretji uri popoldan pa začne pešati tudi kondicija njihovih pečenk, tudi tiste iz jelenovega teleta, ki jo servirajo v omaki in s čemaževim cmokom. Se peljete ravno skozi in bi se radi okrepčali? Svetujemo, da se omejite na pogruntavščine tastarega Miheliča in da ne pustite, da Vam strpajo sicer dostojen sirov štrudel v mikrovalovno pečico.

Morda pa čakajo oštarijo, ko jo enkrat dobijo v roke tamladi, še korenitejše spremembe in bo stregla, če se dotlej ne zamenja moda, s carpacciom in s tartufi? Bognedaj.