Vanja Pirc

 |  Mladina 21

Nov tednik Reporter

Nekoč so molčali, danes ne

/media/www/slike.old/mladina/murla_ml.jpg

© Matej Leskovšek

V ponedeljek je izšla prva številka novega slovenskega tednika Reporter. Ustvarja ga ekipa, ki je pred časom zapustila Mag, njegov odgovorni urednik je nekdanji v. d. odgovornega urednika Maga Silvester Šurla, direktor pa Boštjan Kreft, ki je po lastnih besedah tudi edini lastnik podjetja Prava smer, d. o. o., ki izdaja novi tednik. Reporter je izšel, čeprav so nekateri njegovi novinarji še vedno zaposleni v časopisni hiši Delo, saj ta vztraja pri trimesečnem odpovednem roku, in čeprav so se jim odločili pri Delu še dodatno ponagajati, saj so tik pred izidom tednika na uradu za intelektualno lastnino registrirali blagovno znamko Reporter.
Ob vsem tem ne preseneča, da je Šurla v prvem komentarju kritično ost usmeril prav v medijske lastnike, natančneje v lastnike časopisne hiše Delo, v Pivovarno Laško in njenega lastnika Boška Šrota. »Koncentracija in monopolizacija v slovenskem medijskem prostoru je šla čez vse mere. Časopisi so postali orožje svojih lastnikov za uresničevanje njihovih kapitalskih in političnih interesov,« je zapisal Šurla in dodal, da zakulisje slovenskih medijev vse bolj spominja na kloako - »do vrha je polno umazanije, intrig in sprenevedanj«.
Morda se Šurla ne moti, a nenavadno je, da se je Magova ekipa, ki zdaj ustvarja tednik Reporter, Pivovarni Laško začela upirati pozno. Tega ni storila že, ko je v času vsesplošnega medijskega »uravnoteževanja« Delo, ki ga je takrat v soglasju z laščani obvladovala aktualna oblast, kupilo Mag, temveč šele, ko so laščani nehali paktirati z vlado, ko so vladne predstavnike v nadzornem svetu zamenjali s svojimi kadri in ko so se ti med drugim odločili zamenjati odgovornega urednika Maga.
Sicer pa so kakršnikoli politični in kapitalski pritiski na novinarje nesprejemljivi.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.