Igor E. Bergant

 |  Mladina 22  |  Ekonomija

Mi smo pravi prvaki Eura 2008

Lahko kupite našo moč in pamet, a naših src nikoli ne boste mogli osvojiti. Ta pripadajo tistim, ki znajo obvladati žogo, ne pa denar.

/media/www/slike.old/mladina/20080527_2088_copy1.jpg

© Borut Peterlin

Kaj bi na prababici Zemlji sploh počeli brez nogometa?! Kaj, zaboga (no, sporecimo se že, za katerega), bi nam pod perutmi stare matere Evrope sploh lahko bilo bolj v uteho? S čim nas je po osamosvojitvi najbolj potolažila mati Slovenija, če ne s čudežema v Kijevu in Bukarešti?
In kako bi še zdaj utegnili najti slajši način, da nam težke misli o socialnih transferjih in cvetličnih koritih odnese v pravljični svet sanjskih volejev in spornih sodniških odločitev, ki nas begajo še desetletja.
Vrhunski nogomet je najboljši način malega človeka za posmeh zlobnim domorodnim tajkunom, ki si brez sramu grabijo nekdanje družbeno premoženje: njihovi milijonarski tovariši samo za nas, gospodarje tribun, domačih foteljev ali (mnogim še bolj domačih) točilnih pultov, na zelenicah uprizarjajo vragolije in norčije, lijejo slapove znoja in si lomijo kosti, mi pa jih poljubno kujemo v zvezde ali teptamo v prah, razglašamo za genije ali zgube. V resnici so naša lastnina, ne pa igračke Abramovičev, Berlusconijev ali Pečečnikov. A ne glede na to (ali prav zato) se nam bosta Cristiano Ronaldo in Zlatan Ibrahimović še vedno zdela ultimativna carja, ki jima (naši in tuji) mogotci s svojim bogastvom kvečjemu loščijo nogometne čevlje. Sporočilo je jasno: lahko kupite našo moč in pamet, a naših src nikoli ne boste mogli osvojiti. Ta pripadajo tistim, ki znajo obvladati žogo, ne pa denar.
Usoda politikov ni nič boljša. Nesporne voditeljske sposobnosti priznavamo samo liderjem kova Alexa Fergusona, ki bi v kozji rog ugnal celo združena Janšo in Kučana. Da ne govorimo o seksapilu Joseja Mourinha, ob katerem Borut Pahor tudi ob dvojni porciji jutranjih jajc in vsakodnevnega fitnesa preprosto uvene ... Na vsakršnih volitvah in referendumih izbiramo med drugoligaši. V slovenski premier ligi je samo eden: Srečko Katanec.
Junij bo minil v znamenju evropskega nogometnega prvenstva v Avstriji in Švici. Med šestnajstimi udeleženci ne bo Slovenije, saj sta ji udeležbo preprečila zla usoda in splet mednarodnih zarot (podobno, kot je bil nam in naši Rebeki na Evrosongu ukraden finalni nastop). Kvalifikacije? Zakaj bi se po vsej sili spuščali v podrobnosti! Krivično je še, da evropski organi naši državi kot odlični predsedujoči EU niso podelili častnega (sedemnajstega) mesta med nogometno elito, dovolili pa so neizmerno predrznost: avstrijsko-švicarski prireditelji so iz našega grba ukradli Triglav, s katerim se zdaj šopiri alpski nogometni festival, imenovan Euro 2008. Nedvomno gre za nizkotno maščevanje Švicarjev za tisti Cimerotičev (ali nemara vendarle Cimirotičev) gol v Baslu leta 2001, svoj delež žolča pa so dodali Avstrijci, ki še vedno ne morejo preboleti poraza na edini medsebojni tekmi pred več kot desetimi leti v Linzu. Evropska nogometna zveza (UEFA) pa nas ne mara iz neznanega razloga ...
Ne preostane nam nič drugega, kakor da kot branik in svetilnik Evrope širokosrčno sprejmemo karavane hrvaških sosedov, ki se bodo prek Karavank valile v Celovec in na Dunaj (in zaradi katerih bodo Avstrijci v času prvenstva odpravili še mlado schengensko svobodo). Medtem ko si bomo patriotizem greli ob vročih razpravah o patriah, se bomo lahko svobodno in sproti (ter brez odgovornosti) odločili za prave favorite naših src.
Zato imamo v Sloveniji redek privilegij: Euro 2008 bo za nas brezskrben užitek, v katerem bomo lahko plavali v oblakih, vzvišeni nad travmami poražencev in nedostojno aroganco zmagovalcev. Mi smo pravi prvaki Eura 2008, še preden se je ta začel. »Cool Britannia« je definitivno »out« (saj jim ni uspelo na prvenstvo spraviti niti ene od štirih reprezentanc), pa še »New Labour« je v ruševinah.
Mi smo »Kul Slovenija«, mi smo in, mi smo na sončni strani ofsajda, mi bomo tudi na finalni dan še vedno kolektivni predsednik Evrope, mi bomo celini podarili nogometnega prvaka. Vsi bodo igrali za nas, mi pa jim bomo vračali samo eno - ljubezen. We feel sLOVEnia.
Skratka, naslednje strani so tako rekoč ljubezenski priročnik ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.