Staš Zgonik

 |  Mladina 22

Protiteroristični urbanizem

Krepitev islamofobije v Avstraliji

Camden je majhen, tradicionalen avstralski kraj z nekaj več kot 3000 prebivalci, kako uro vožnje oddaljen od Sydneyja. Idilo je pred približno letom skalila namera enega od islamskih združenj, da tam zgradi šolo za 1200 učencev. Zvrstili so se številni protesti, sestanki mestnega sveta so postajali vse bolj podobni enostranskemu boksarskemu dvoboju, za red je morala skrbeti posebna varnostna služba.
Prebivalci so bili hitro deležni kritik zaradi rasizma in verske nestrpnosti, a so se branili, češ da gre za urbanistično vprašanje in da bo šola spremenila podobo njihove skupnosti. Nekako tako, kot naj bi minaret ne sodil v ljubljansko kulturno krajino. So se pa seveda našli tudi taki, ki so nasprotovanje izražali bolj neposredno. »Med njimi so teroristi,« je za BBC dejala ena od nasprotnic šole. »Pri nas jim je všeč, ker se brez težav skrivajo po številnih majhnih kmetijah. Nimamo težav z Grki, Italijani, Angleži, s Škoti ... z vsemi mogočimi narodnostmi, ampak muslimani v to mesto ne sodijo.«
Kampanjo proti šoli je vodil odbor za izobraževanje o javnih zadevah. Ustanovili so ga člani krščanskodemokratske stranke pod vodstvom Freda Nila, poslanca v parlamentu Novega južnega Walesa in znanega nasprotnika muslimanov, ki je zaradi »boja proti terorizmu« že večkrat pozval k prepovedi nošenja muslimanskih ženskih pokrival in oblek ter se zavzel celo za zamrznitev priseljevanja muslimanov v Avstralijo. Prebivalcem v bran je stopil tudi poslanec liberalcev Charlie Lynn. »Neupravičeno so jih označili za rasiste samo zato, ker so podvomili o smiselnosti gradnje objekta, ki ni v skladu z okolico in ne bo zadovoljeval lokalnih potreb,« je povedal za sydneyjski Daily Mail. V Camdnu namreč živi le kakih 150 muslimanskih družin. Večina učencev bi se pripeljala od drugod, zato so nekateri svoje nasprotovanje razlagali tudi s strahom pred povečanjem prometa. Župan mesteca Chris Patterson je ostajal nevtralen in novinarje prepričeval: »Z vidika mestnega sveta to ni nacionalistično ali versko vprašanje, je vprašanje načrtovanja. Projekt bomo pretehtali na podlagi predloženega načrta.«
Mestni urbanisti so prejšnji teden z argumentom, da bi »objekt ogrozil pomembne kulturne, kmetijske in zgodovinske značilnosti mesta«, mestnemu svetu predlagali, naj načrt zavrne. In v torek ga tudi je - na še eni seji v nabito polni sejni dvorani, kjer se je po odločitvi mestnega sveta začelo vsesplošno proslavljanje krajanov.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.