Marjan Horvat

 |  Mladina 24  |  Družba

Janko Kos, akademik

Janko Kos v svojem stanovanju

Janko Kos v svojem stanovanju
© Borut Krajnc

Janko Kos, akademik: »Situacija, ki vzdržuje korupcijo, je odvisna predvsem od socialne podlage, to pa je v Sloveniji srednji sloj. V predvojni slovenski družbi, kjer je bilo meščanstvo nosilec vse politike, katoliške in predvsem liberalne, so bile stvari jasnejše. Takrat je bilo nemogoče, da bi na univerzo prišel človek, ki ne bi bil res kakovosten. To je bila le tekma med vrhunskimi katoliškimi in liberalnimi intelektualci, liberalci so imeli večji vpliv in je bilo logično, da sta na oddelek za slovensko književnost prišla Kidrič in Prijatelj, ne pa Grafenauer. Tu se je izvršila selekcija po političnem ključu, vendar ne na škodo kakovosti. Selekcija je bila drugačna, ker je bilo meščanstvo drugačno. Bilo je precej bolj kultivirano. Kolikor se spomnim iz svoje mladosti, je bilo kar nekaj premožnih meščanskih družin v Ljubljani, ki so bile zelo kulturne, so se zanimale za umetnost in kupovale umetniška dela. So bile tako rekoč evropsko razgledane. Srednji sloj, ki je nastal v socializmu, je nekaj drugega. Rekrutiral se je iz preveč preprostih slojev, bil je brez kulture. Predvojne meščanske družine so kupovale Jakopiča, tudi kipe mojega očeta, toda umetnost so kupovale zato, ker je bila umetnost taka. Te slike in kipe si lahko kupil in postavil v svoje stanovanje. Kaj pa je danes z umetnostjo? Ali si lahko nabavite neko instalacijo in jo kam postavite? Absolutno ne. To je za srednji sloj nerabno. Srednji sloj nima kulture, na katero bi se lahko navezal. Pred vojno je imelo meščanstvo za seboj Cankarja in Župančiča. Ta srednji sloj je bil bolj kultiviran, ker je imel ob sebi kulturo, ki jo je lahko absorbiral in ki je bila socialno in nacionalno taka, da je meščanstvo postalo njen nosilec. Danes pa ta vpetost v kulturno življenje ni več mogoča, nimamo Cankarja ali Župančiča.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.