Staš Zgonik

 |  Mladina 50

Sevanje naše vsakdanje

Več kot polovica elektromagnetnega sevanja prihaja od mobilnih telefonov

Inštitut za neionizirana sevanja je ta teden izdal letošnjo študijo o izpostavljenosti elektromagnetnim sevanjem. Raziskava je bila opravljena ob pomoči 21 prostovoljcev, ki so 34 ur nosili posebno napravo za merjenje osebne izpostavljenosti sevanju. Kot avtorji študije navajajo v sporočilu za javnost, lahko na podlagi izsledkov meritev ugotovimo, da je celotna izpostavljenost prebivalstva elektromagnetnemu sevanju razmeroma nizka. »Najvišje vrednosti najdemo v mestnem okolju, kjer dosežejo približno 15 odstotkov dovoljene mejne vrednosti.« Ugotovili so tudi, da daleč največji delež k najvišjim trenutnim obremenitvam na vseh področjih izpostavljenosti prispevajo mobilni telefoni, in sicer kar 52 odstotkov, bazne postaje mobilne telefonije pa prispevajo le 6 odstotkov. Kot pravi odgovorni za raziskavo dr. Peter Gajšek, so bazne postaje zelo hvaležna tema za polnjenje časopisnih stolpcev, češ kako so nevarne. »A če pogledate objavljene številke, je bila povprečna izpostavljenost ljudi, ki so nam pomagali pri poskusu, kar se baznih postaj tiče, le okoli 10 odstotkov mejne vrednosti. Mobilni telefoni pa segajo tudi nad 70 odstotkov mejnih vrednosti
Po Gajškovih besedah se ljudje očitno premalo zavedamo potencialne nevarnosti mobilnih telefonov. Tudi zato svetujejo, naj mobilne telefone uporabljamo tam, kjer je signal bazne postaje močan, saj bo tako oddajna moč telefona najmanjša. Opozarjajo, da telefon z največjo jakostjo deluje med vzpostavljanjem povezave, zato ga je k ušesu dobro prisloniti šele, ko je povezava že vzpostavljena. Svetujejo tudi, naj tisti, katerih telefoni podpirajo to možnost, za delovanje telefona uporabijo frekvenčno območje UMTS, ki pomeni manjše obremenitve. Telefon je treba med pogovorom držati na spodnji strani, saj lahko sicer z roko prekrijemo anteno in otežimo dostop signala, to pa poveča oddajno moč telefona. Svetujejo seveda tudi uporabo pripomočkov za prostoročno telefoniranje. Gajšek opozarja še na velik razpon med vrednostmi sevanja posameznih mobilnih telefonov. Količina sevanja je pogosto premosorazmerna s ceno telefona. »Ponavadi imajo najcenejši telefoni najnižje vrednosti sevanja,« poudarja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.