Max Modic

 |  Mladina 52  |  Kultura  |  Plošča

Magnifico Balcountry Quartet: Srečno

2008, Arih, d. o. o.

+ + + + +

Car Magnifico v balcountry akciji

Car Magnifico v balcountry akciji
© Marko Pigac

Teden dni po debelo razprodanem koncertu v Cvetličarni, kjer je zasedba Magnifico Balcountry Quartet 1500-glavi množici ognjevito predstavila svoj prvi izdelek z naslovom Srečno, sem vodjo skupine, specialista za muzikalični export import, pobaral, kako kaj kaže z recenzijskimi izvodi za novinarsko rajo. Dobil sem enigmatičen odgovor, ki ga človek stežka poveže z digitalnimi nosilci zvoka in bi v tem kontekstu kvečjemu sodil v kak film Davida Lyncha. »Vse je odvisno od tesarja,« je mrtvohladno odvrnil Magnifico. Tesarja? Tako je, tesarja. Da bi novi album že na oko izstopal od konceptov in dometov slovenskega vokalno-instrumentalnega mišljenja, je Igor Arih zanj izdelal umetelen, patentiran lesen boks, tak 'na klik', ki bo 'razveselil' predvsem imetnike po meri izdelanih poličk za cedejke, saj ga nikakor ne boste mogli uvrstiti v svojo zbirko. Heh, tako kot Magnifica in njegovih glasbenih metamorfoz ne morete umestiti v neki tematski predalček, ne da bi kljubovalno štrleli ven. Ampak ko se nagledate izvirne embalaže in njenega dovršenega minimalističnega dizajna - mimogrede, vsak izvod je unikat, saj gre za ročno izdelan in oštevilčen izdelek -, se prava presenečenja šele začnejo. Ne sprašujte me, koliko novih komadov je tokrat na značilno kantrijaških 33 minut odmerjenem ploščku; novih je namreč vseh deset komadov. Novi so tudi tisti, ki jih že dolgo znate na pamet. Recimo Hir ai kam, hir ai go, ki je iz turbo trubaške poskočnice postal umirjen šoferski song v slogu dueta Brooks & Dunn; že v izhodišču briljantna In ko enkrat bom umrl, ki tu zveni, kot bi jo v najbolj razposajenih letih odbrenkal Chet Atkins; pa zabavljaški šlager Modern v zaprašeno puščavski verziji, ki prežema tudi ležerni Amore in špageti verzijo Avanti Popolo, na prejšnjem ploščku znano kot Evo me narode. Seveda imamo tudi češnjico na torti: ekspresivno skladbo Gospod, težko sem ponižen v obliki narodnozabavnega rompompom valčka ob spremljavi izvrstnih Gašperjev. Čisti presežki so Robežnikova Ti si moja ljubezen, predelana v kavbojski stiskavac, evrovizijska Samo ljubezen, ki v avtorjevi interpretaciji učinkuje še bolj dramatično, ter nesporni novosti Lilijana in Charity is my destiny, ki po dylanovskem uvodu zasadi krepko brco v rit zvezdniškega mesijanstva po zgledu Bona in njemu podobnih estradnih patetikov, ki si s krokodiljimi solzami nad usodo tretjega sveta perejo kapitalistično vest. Ironije, zajebancije, srčnosti in improvizacije zlepa ne zmanjka. Priznam, zalogo presežnikov za opisovanje Magnificovih glasbenih ekskurzij onkraj prostorsko-časovnih barikad sem izčrpal že lani ob istem času med poslušanjem fenomenalne plošče Grande Finale. Vsi do zadnjega veljajo tudi za Srečno. In ker novih še nisem napaberkoval, bom rekel le: mega plata. Domača plata leta. Pa i šire, jebiga.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.