Marjan Horvat

 |  Mladina 32

Bo sedež nadzornikov Galilea v Ljubljani?

Odločitve v času švedskega predsedovanja še ne bo

Naša država je med enajstimi kandidatkami skupaj s Češko najresnejša kandidatka za pridobitev sedeža nadzornega organa bodočega evropskega satelitskonavigacijskega sistema Galileo (GSA). Galileo je satelitska navigacija, ki jo bodo s podporo 30 satelitov predvidoma začeli uporabljati leta 2010. Je alternativa ameriškemu sistemu GPS, ki je za zdaj edini v splošni rabi, Galileo pa naj bi bil boljši, natančnejši in namenjen civilni rabi, vendar je uporaben tudi v konfliktnih razmerah.
Slovenija si že več let prizadeva za sedež te agencije v Tehnološkem parku Ljubljana. Zato se je v času Janševe vlade odpovedala domnevno manj privlačni agenciji EU - Inštitutu za enakopravnost med spoloma, kajti ministrstvo za zunanje zadeve je »po tehtnem premisleku in na podlagi informacij, pridobljenih po diplomatskih kanalih, da ni realno pričakovati pridobitve dveh sedežev agencij, predlagalo Vladi RS umik kandidature za Evropski inštitut za enakost spolov«.
Seveda je sedež nadzornega organa Galilea pomemben. Čeprav naj bi ga po dogovoru dobila ena izmed novih članic skupnosti, se zanj zanimata tudi Nemčija in Francija. Dr. Aleš Mihelič, generalni direktor direktorata za tehnologijo na ministrstvu za znanost, je sporočil, da si bo Slovenija prizadevala za sedež agencije v eni izmed novih držav članic. Sicer pa »trenutno na nivoju EU potekajo pogovori o spremembi uredbe o GSA, kjer se opredeljujejo pristojnosti in vpliv Evropske komisije na delo GSA, vprašanje sedeža nadzornega organa pa za zdaj ni na dnevnem redu, niti ni pričakovati, da bi bilo v času švedskega predsedstva«. Zamude z Galileom skrbijo Janeza Janšo. Ta je te dni ministru za promet dr. Patricku Vlačiču in ministru za znanost Gregorju Golobiču postavil vprašanje, »kako potekajo dogovori glede določitve lokacije nadzornega organa (NO) Galilea, kakšen status ima vloga Slovenije za NO Galileo in kdaj predvidoma naj bi bila sprejeta dokončna odločitev«.
»Poznavalci« bruseljskih kuhinj so sicer prepričani, da bi slovenske apetite potešil že sedež Regulatorja trga električne energije - ACER (kandidatki sta še Bratislava in Bukarešta), in vlada naj bi se bila že odločila za vrabca v roki, namesto za goloba na strehi. Dr. Aleš Mihelič pa pravi, da ta ugibanja ne držijo, »kajti kandidatura za sedež ACER je povsem neodvisna in ni povezana z Galileom«.
Je pa to tema, ki lahko hitro razburka politične duhove na Slovenskem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.