Veljko Njegovan

11. 2. 2010  |  Mladina 6  |  Kultura  |  Plošča

Kuzle: Še pomnite Kuzle, tovariši?

2010, Dallas

Po velikem poku, ki so ga v nekdanjem jugoslovanskem prostoru povzročili Pankrti, se je ob koncu sedemdesetih in na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja v Sloveniji pojavilo zajetno število skupin, ki so se zgledovale po velikih imenih punkovske eksplozije. Sex Pistols, The Clash, The Buzzcocks, The Ramones in drugi prvaki britanskega in ameriškega punka so bili heroji slovenskih najstnikov, ki so po vlažnih kleteh ustvarjali danes najbolj cenjeno obdobje slovenskega undergrounda. Čeprav je bilo središče slovenskega punkovskega dogajanja umeščeno v ljubljanski prostor, ki je z infrastrukturo in mediji še najbolj omogočal predstavitev mladih bendov, se je nekaj zanimivih skupin pojavilo tudi v manjših mestih. Pri tem sta izstopali predvsem Metlika in Idrija. Skupini Šund in Kuzle sta bili ustanovljeni v Idriji, v majhnem in sivem mestu, znanem po rudniku živega srebra, čipki, žlikrofih in psihiatrični bolnišnici. Koliko so ti lokalni dejavniki vplivali na razvoj punka v Idriji, ni znano, z gotovostjo pa lahko zatrdimo, da se je splošno družbenopolitično in predkataklizmično jugoslovansko ozračje reflektiralo v bridkih besedilih.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.